מט"ח את העצבים: מהן הזדמנויות ההשקעה הצפויות, לאן הולך הדולר ואיזה מטבע עשוי להפתיע

המסחר במטבעות, התנודתי מטבעו, היה השנה סוער במיוחד, במקביל לטלטלה שעברה על שוקי העולם ; בשווקים בהלה ושנאת סיכון גוברת. מה משפיע על מחיר האירו, ומה עם השקל

סערה שעברה על שוקי ההון בעולם לא פסחה גם על שוק המטבעות התנודתי שהזכיר במהלך השנה החולפת עליות ומורדות של רכבת הרים. הדברים נכונים במיוחד בכל הנוגע לדולר האמריקני, שהתחיל את 2008 בחולשה ניכרת, חזר לאיתנו עם פרוץ המשבר - כשכולם ברחו מסיכון אל "מכשיר ההשקעה הבטוח ביותר בעולם" (אג"ח ממשלת ארה"ב) - וכעת, לקראת סוף השנה, הוא שב ונחלש לאור הריבית הנמוכה במשק האמריקני.

אבל הדולר לא לבד. הבהלה בשווקים ושנאת הסיכון הגוברת העמידו בסימן שאלה גם את עסקאות ה-Carry Trade - אותן עסקאות בהן סוחרים מלווים מטבעות בריבית נמוכה ומשקיעים בריבית גבוהה - ובהתאם לכך הובילו להתחזקות מרשימה של הין היפני, ברבעון השני של השנה, לפני שחזר לסורו בהמשכה.

ומה צפוי למטבעות המובילים בעולם בשנה הבאה? בעזרתו של משה וסרמן, מנכ"ל איזי-פורקס ישראל, ניסינו לשרטט את ההתפתחויות האפשריות.

דולר ארה"ב: המשבר עושה לו טוב

"שאלת מיליון הדולר לשנה הבאה היא מתי ייגמר המשבר הכלכלי שפוקד את העולם", אומר וסרמן מאיזי-פורקס. "המפנה החד במסחר בדולר במהלך השנה ביטא היטב את המעבר החד בטעמם של המשקיעים לעבר שמרנות נטולת סיכון. אם נראה איתותים ליציאה מהמשבר הכלכלי והתייצבות בשוקי המניות לקראת מחצית 2009, כפועל יוצא נראה את הדולר, שימשיך להתחזק עד אז, משנה כיוון".

לדברי וסרמן, הסיבה לשינוי הכיוון הצפוי בדולר נעוצה בחזרתם של הגורמים שהחלישו אותו במחצית הראשונה של 2008 - למרכז העניינים. בין הגורמים הללו ניתן לציין את הגירעון המסחרי התופח של ארה"ב, שלאור תוכניות החילוץ הרבות עוד צפוי לגדול בשנה הקרובה.

הדולר אמנם התחזק במחצית השנה האחרונה, אך זה קרה למרות שהפרמטרים הפונדמנטליים של כלכלת ארה"ב היו שליליים ברובם. "המדדים ביטאו ירידה חדה בכל הפעילות הכלכלית", מפרט וסרמן, "והשילוב של חולשת שוק המניות והנפילה במחירי הדירות יצרו אפקט שלילי בצריכה האמריקנית. בנוסף לכך, הבנק המרכזי נקט צעדים שבראשם הורדת ריבית שאף הגיעה לטווח היסטורי של 0%-0.25%. במהלך 2009 זו עשויה להיות בעיה, ובהותרת הריבית ברמה נמוכה כל כך לזמן ארוך מדי, ישנה סכנה".

אם כך, מדוע כל הפרמטרים השליליים האלה אינם משפיעים כבר היום?

לדברי וסרמן, שנאת הסיכון הגואה של המשקיעים בעקבות התעצמות המשבר הוציאה את הגורמים הללו מחוץ למשחק. "כל עוד שנאת הסיכון והפחד ישלטו, הם ימשיכו להיות פחות רלוונטיים", הוא אומר.

אירו: קשור לזהב השחור

במרכז זירת הסחורות בשנה החולפת עמד כמובן הנפט, שכבר התקרב לאזור ה-150 דולר לחבית, וצנח לאחרונה אל רמות של 40 דולר. גם התחזיות בכל הנוגע למחירי הנפט נעו בשונות גבוהה: היו מי שחזו כי מחיר חבית יגיע אף ל-200 דולר, ואילו בימים האחרונים נשמעים כבר קולות לפיהם מחיר החבית יצנח לרצפה של 20 דולר לחבית. התנודתיות בנפט קרצה גם למשקיעים ספקולנטים שניצלו את המגמה והעצימו אותה.

"בראייה לעתיד, אחד הגורמים שכדאי לשים אליהם לב בכל הנוגע למסחר בנפט הוא מזג האוויר", אומר וסרמן. "בכל שנה בסביבות אוגוסט מגיעות סופות ההוריקן המאיימות שמעלות את המחירים. התחממות כדור הארץ מחזקת את הסופות הללו והן הופכות לקשות יותר, ולפיכך עלולות להשפיע על מחירי הנפט בצורה חדה יותר בעתיד". גם גורמים מדיניים-פוליטיים כמו הבחירות באיראן, המצב בעיראק וכניסתו של אובמה לבית הלבן, עשויים להשפיע על כיוון הנפט.

אחד הסממנים ליציאה מהמשבר, אומר וסרמן, הוא היחס בין הנפט ליורו (דולר-יורו ונפט-דולר). "הירידות במחירי הנפט וביורו קרו השנה בהתאמה", הוא מסביר, "והמשמעות היא שייתכן שתזוזה במחירי הנפט כלפי מעלה, תעיד על היחלשות הדולר מול היורו".

ין יפני: תלוי בשוק המניות

אם בתחילת 2008 עוד קיוו המשקיעים שהמשבר יישאר בתחומה של ארה"ב, הרי שהתרחבותו לשווקים אחרים טפחה על פניהם, וגרמה להם לרוץ אל המזומנים. זה הוביל, כאמור, להתחזקות הדולר ולהתרסקות המסחר ב-Carry Trade. "ביטוי לשינוי המגמה ולקשר לשווקים ניתן למצוא בקורלציה בין הין היפני לבין שוק המניות", אומר וסרמן. "כל עוד תימשך ההיחלשות בשוקי המניות, הין היפני ימשיך להיחלש. אם נראה התייצבות, ואפילו התאוששות, נראה בצמוד לכך את הין היפני מטפס בחזרה".

ה"אוזי": זקוק לביקושים מאסיה

מטבע פעיל נוסף בשוק המטבעות הוא הדולר האוסטרלי, שלאחר שנים בהם רשם עלייה ארוכת טווח, נחתך השנה באופן ניכר השנה. "הדולר האוסטרלי היה חזק לא רק בגלל המסחר ב-Carry Trade, אלא בזכות הכלכלה האוסטרלית והעלייה במחירי הזהב", מסביר וסרמן.

את החולשה של המטבע בהמשך הוא תולה דווקא בשכנותיה האסייתיות של אוסטרליה, שהקטינו את הביקושים לסחורות. כדי שהוא יתאושש, יש צורך בשילובם של שני גורמים: "רק שילוב של היחלשות הדולר בעולם וביקושים ערים באסיה יחזירו את האוזי לרמות בהן הוא היה".

הראנד הדרא"פ: אפקט המונדיאל

למי שמחפש הזדמנויות השקעה במט"ח, וסרמן מציע לבחון את הראנד הדרום אפריקני. "על אף הורדת הריבית האחרונה, הריבית בדרום אפריקה עדיין גבוהה במיוחד (11.5%). הראנד נפגע בדומה לכל מטבע שנסחר ב-Carry Trade וגם אי היציבות השלטונית במדינה לא סייעו לו.

"הוא גם לא נהנה השנה מעליית מחירי הזהב למרות הקורלציה ההיסטורית בין השניים", אומר וסרמן, "אבל אם אכן תשתנה המגמה במסחר בדולר, סביר להניח שהראנד יתאושש. גם אירוח המונדיאל בדרום אפריקה ב-2010 צפוי להזרים למדינה השקעות ומשקיעים, בתהליך שצפוי לחזק את המטבע המקומי".

שקל: חולשה מקומית

מעבר למתרחש בעולם, בזירה המקומית ישנם פרמטרים נוספים שמשפיעים על השקל. וסרמן מעריך כי לא צפוי שינוי מגמה משמעותי במסחר במהלך השנה הקרובה, והדולר ישוב להתחזק מול השקל לאורך 2009 כולה. "במחצית הראשונה הדולר ימשיך להתחזק בכל העולם", הוא אומר. "מול השקל, הפרמטרים המקומיים, כמו המצב הביטחוני, הפוליטי והכלכלי יקשו על תהליך התאוששות השקל, וסביר גם שזרם ההשקעות הזרות לא יחזור לעצמו בקלות ובמהירות, גם אם המשבר יסתיים".

[לאתר המט"ח]