חזרנו לבדוק מה עבר על קרנות הנאמנות המשקיעות בניירות ערך ממגזר הנדל"ן בחודשי המשבר האחרונים. מבדיקת 11 קרנות הנדל"ן עולה נתון מפתיע: כולן רשמו תשואה פחות גרועה ממדד הנדל"ן - גם בסיכום שלושת החודשים האחרונים וגם מתחילת שנה.
בחודשים האחרונים, הקרן בעלת הביצועים הכי פחות גרועים היא אפריקה נדל"ן, ואילו קרן הנדל"ן של הלמן אלדובי רשמה ביצועים זהים למדד. גם מתחילת השנה השיגו קרנות הנדל"ן תשואה פחות גרועה ממדד הנדל"ן, שרשם ירידה של 77.8%. קרנות מגדל שוקי הון הן בעלות הביצועים הגרועים ביותר. מהצד השני, עדיין נמצאת אפריקה נדל"ן בראש הרשימה.
פדיונות משמעותיים
נתון בולט נוסף, המשותף לכל הקרנות, מי יותר ומי פחות, הוא הקיטון בהיקף הנכסים. בסוף אוגוסט ניהלו הקרנות יחד קרוב ל-200 מיליון שקל. נכון לסוף נובמבר, עומד היקף נכסיהן על כ-72 מיליון שקל בלבד, כלומר ירידה של 64% - הרבה יותר מירידת המדד עצמו. בראש המתכווצות מגדל נדל"ן אקטיבית, ואילו ישיר נדל"ן ואפריקה נדל"ן קטנו "רק" כשיעור המדד.
הפעם בדקנו את ביצועי הקרנות בחודשים ספטמבר-נובמבר, על מנת לבחון באופן ממוקד, כיצד השפיעה עליהן המפולת. קרן אפריקה נדל"ן, מבית אפריקה בית השקעות, השיגה כאמור מספטמבר ועד סוף נובמבר את התשואה הכי פחות גרועה - 30%-. בבדיקתנו הקודמת, הקרן, שבניהולו של רון הקיני, היתה הגרועה ביותר מבין קרנות הנדל"ן והניבה למשקיעיה 38.4%- במחצית השנה הראשונה. בבדיקה הקודמת התברר, כי לקרן היתה אחזקה בולטת, של כ-10% מנכסי הקרן, בחברת האם אפריקה ישראל ובאפריקה נכסים. אולם, לאור צניחת ערכן של שתי חברות אלה, בבית ההשקעות החליטו להעדיף את טובת המשקיעים על פני הנאמנות לבעל הבית והקטינו את האחזקות הללו ל-2.6%.
במקביל, ערכה הקרן שינויים נוספים בתמהיל, שעיקרם אמונה בשוק הנדל"ן המניב הישראלי על פני הרפתקאות נדל"ן יזמיות ומניבות מעבר לים. "הגדלנו את האחזקה בגב ים ומליסרון, ומנגד הקטנו את החשיפה לאלביט הדמיה, כלכלית ירושלים, וגזית גלוב", מסביר הקיני.
בשל תנודתיות מניות הנדל"ן, ואף החשש מגל פדיונות, הקיני העדיף להגדיל את רכיב הפקדון בקרן, שעמד בסוף אוגוסט על 5.3% מנכסי הקרן ובסוף נובמבר הסתכם ב-7% מנכסיה.
מנגד, קרן הלמן אלדובי נדל"ן ותשתיות השיגה את התשואה הגרועה ביותר מבין קרנות הנדל"ן, שהסתכמה ב-49%-. במילים אחרות, חצי מנכסי הקרן נמחקו בשלושת החודשים האחרונים בשל התשואה. כיוון שהקרן ניהלה בסוף אוגוסט 8 מיליון שקל ובסוף נובמבר עמדו נכסיה על 2.9 מיליון שקל - קיטון של 64%, הרי שהיא סבלה גם מפדיונות כואבים (ומוצדקים מסתבר). נכון לסוף נובמבר, רק כ-2% מנכסי הקרן הושקעו בפקדון בנקאי, עובדה שאולי עשויה להסביר את הביצועים הגרועים של הקרן.
רוני הלמן, מנכ"ל משותף ובעלים בבית ההשקעות, המשמש גם כמנהל הקרן, מסביר: "הגדלנו את החשיפה בת"א נדלן 15 על חשבון מניות היתר". נזכיר, כי בבדיקתנו הקודמת, חלק ניכר מנכסי הקרן הושקעו בחברות שכלל אינן נדל"ניות או שפעילות הנדל"ן בהן היא בשוליים (בחירה שהתבררה כמשתלמת: הקרן הגיעה למקום השני במבחן המחצית).
"בנוסף" מוסיף הלמן, "בחלק מהחברות שינינו חשיפה כך שתהיה דרך אגרות חוב ולא דרך מניות. כך למשל נרכשו אג"חים של אפריקה, דלק נדל"ן, כלכלית וארזים. החברות שנראות לנו אטרקטיביות יותר היום הן חברות הנדל"ן המניב, על פני חברות קבלניות רגילות".
קרן כלל נדל"ן, בניהולו של אבי אשכנזי, היתה מצטיינת המחצית הראשונה (עם תשואה שלילית של 26.2% בלבד). מספטמבר ועד סוף נובמבר היא איבדה למשקיעיה 42%, אולם הצליחה להתברג בצמרת כקרן השנייה הכי פחות גרועה. גם היקף נכסיה התכווץ בצורה דרסטית, כאשר בסוף נובמבר ניהלה הקרן רק כ-2 מיליון שקל, קיטון של 64% לעומת סוף אוגוסט. לטענת אשכנזי, השינויים המהותיים שנעשו בקרן, ושכנראה ריככו את המכה, הם הגדלת נזילות (פקדון בבנק), מ-8% בסוף אוגוסט ל-10% בסוף נובמבר, הקטנת אחזקות בחברות החשופות לחו"ל והגדלת אחזקות בנדל"ן מניב בישראל. "התמקדנו במניות "דפנסיביות" יותר מתחום הנדל"ן המניב בישראל, בהן אמות, בריטיש ישראל ואיירפורט סיטי. מנגד, הקטנו חשיפה למניות עם חשיפה לשווקים "מסוכנים" יותר כמו גזית גלוב ואפריקה" מסביר אשכנזי, ומוסיף "התמקדנו במניות בעלות גב יציב ואיתנות פיננסית חזקה כמו אלקטרה, אלביט הדמיה ונצבא ונמנענו ממניות בעלות מינופים גבוהים כמו דלק נדל"ן ואזורים".
קרן רמקו נדל"ן, בניהולו של יוסי קואס, הניבה למשקיעיה 43%- מספטמבר ועד סוף נובמבר. היקף נכסיה התכווץ בתקופה זו ב-65%, ל-4.7 מיליון שקל. ברמקו מסבירים, כי "בתחילת השנה הפחתנו אחזקות בחברות הנמנות על מדד נדל"ן 15 ובכך חסכנו חלק מהירידות. למשל הגדלנו חשיפה לאלביט הדמיה שנהנית ממאזן יציב, בעיקר בזכות הגיוסים של חברת הבת פלאזה. כמו כן הגדלנו החשיפה לנכסים ובניין, שנהנית מהתזרים של גב ים ועל רקע הצעת הרכש של דסק"ש". ברמקו נדל"ן הגדילו גם את החשיפה לפקדון הבנקאי - מ-3.8% בסוף אוגוסט ל-9.7% בסוף נובמבר.
קרן פריזמה נדל"ן ותשתיות, בניהולם של שי זמיר ואלון קושניר, מחקה למשקיעיה 47%. נכסיה קטנו בכ-60% מספטמבר והיא מנהלת נכון לסוף נובמבר כ-7.8 מיליון שקל בלבד. על ניהול ההשקעות של הקרן אומרים זמיר וקושניר כי "לאור המשבר, הורדנו השקעה בחברות הפועלות במזרח אירופה, כמו למשל כלכלית, ג'י.טי.סי, קרדן, בסר אירופה ואולימפיה, וכן צמצמנו חשיפה לחברות עם מינוף גבוה יחסית לטובת חברות עם חשיפה גבוהה לנדל"ן מקומי, כמו שיכון ובינוי, איירפורט סיטי ומבני תעשיה".
בבדיקתנו הקודמת התברר כי פריזמה לא חיפשה מפלט בדמות פיקדון בבנק, למעט סכום זניח של כ-60 אלף שקל והיא שומרת על קו זה גם בחודשי המשבר. היקף הפקדון בבנק נכון לסוף נובמבר עמד על כ-1.5% מנכסי הקרן.
קרנות מיטב נדל"ן וירושלים נדל"ן של בית ההשקעות מיטב, מנוהלות על ידי מוטי ברלינר וליאור כרמון, בהתאמה. מיטב נדל"ן רשמה תשואה שלילית של 44%- וירושלים נדל"ן ירדה ב-47%. שתי הקרנות איבדו 66% מנכסיהן, כאשר במיטב נדל"ן נותרו 4.1 מיליון שקל ובירושלים נדל"ן נשארו 5.8 מיליון שקל, בסוף נובמבר.
במיטב מציינים כי "לא נעשו שינויים דרסטיים, למעט חשיפה גם דרך אגרות חוב". ואולם הם מונים רשימה של שינויים: "שמנו דגש על הגדלת חשיפה לישראל, לחברות לא ממונפות ודפנסיביות. במילים אחרות, הקטנו סיכונים על ידי מכירת אפריקה ורכישת מניות כגב ים, ומליסרון. באוקטובר הקטנו חשיפה גם לאלה".
מגדל נדל"ן ומגדל נדל"ן אקטיבית, מנוהלות על ידי אורן מולקנדוף ובהן נכסים בהיקף 15.5 מיליון שקל ו-11.4 מיליון שקל, בהתאמה. מבין קרנות הנדל"ן, הן הגדולות ביותר. למרות שהקרן האקטיבית אמורה לתת למשקיעיה תשואה עודפת, בסיכון גדול יותר, הרי ששתיהן השיגו את אותה תוצאה - 48%-. נתון מעניין נוסף, הוא כי לקרן האקטיבית, שאמורה לנהל את השקעותיה בצורה פחות שמרנית, פקדון בגובה 11.8% ובקרן הרגילה עומד הפקדון על 3.4%.
כמו כן, הקרן האקטיבית ספגה את הקיטון החד ביותר בנכסים - 67.6% להיקף נכסים של 11.4 מיליון שקל. "בעקבות המשבר העברנו כובד המשקל למניות "גדולות", כשבקרן האקטיבית התבססנו על מניות של חברות שאנו מאמינים בהנהלותיהן ושסבלו מתמחור חסר", מסר מולקנדוף. גם בבחינת התוצאות מתחילת השנה, אין הבדל בין ביצועי הקרנות - הן הגרועות ביותר בקטגוריה, וזאת שוב - ללא אבחנה ביניהן.
קרן ישיר נדל"ן היא הקטנה ביותר, עם נכסים בהיקף 800 אלף שקל. לדברי מנהל הקרן, נועם מאירוביץ', "בעקבות המשבר והירידות הגדלנו חשיפה למניות נדל"ן והקטנו נזילות ל-3.5% (מ-18%, ת.ק.) כיוון שצפינו תיקון משמעותי למעלה לקראת סוף השנה". האסטרטגיה כמובן לא הוכיחה את עצמה, לאחר שהתברר ששום תיקון לא הגיע בשבועות האחרונים של 2008.
קרן אנליסט נכסים, המנוהלת על ידי שמואל לב, מייסד ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות, חתכה למשקיעיה 47%. באנליסט ציינו בקצרה, כי "האחזקות נבחנות באופן שוטף וכאשר נוצרת הזדמנות מתבצעת החלפה". כמו כן, הם ציינו כי הפקדון הבנקאי עומד על 1.6% מנכסי הקרן. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.