5 סיבות להתחזקות הדולר בארץ

אם הדולר לא יתחזק השנה כנגד האירו זו תהיה הוכחה לניתוק בין כלכלות למטבעות

שנת 2009 תעמוד בסימן מלחמת ההישרדות של הגושים הגדולים: ארה"ב וגוש האירו.2008 מתקרבת לסיומה והיא זוכה בקלות בתואר "שנת הסיוט" של הכלכלה העולמית. רבים מנסים לנבא כיצד תיראה שנת 2009 ולחילופין מתי יסתיים המשבר הכלכלי העולמי.

עם כל הכבוד לגוש השלישי שצמח במזרח אסיה, כמדומני שרק יציאה של אחד משני הגושים הגדולים מהמשבר תאותת על שינוי במצב הכלכלי.

נתוני הפתיחה רחוקים מלעודד. העולם כולו עבר משבר כלכלי חסר תקדים. מורכבות המשבר גורמת לכך שכל ניתוח על סמך העבר נידון לכישלון. אין לי ספק כי משבר זה יעסיק שנים רבות בכירים באקדמיה שינסו למצוא את שורשיו ולהבין את השלכותיו.

מומחים הנוקבים בימים אלה במשך הזמן שיעבור עד היציאה מהמשבר, עוסקים למעשה בניחוש.

אני סבור כי יש הבדלים משמעותיים בין שני הגושים הגדולים והבדלים אלו יביאו בסופו של דבר מזור לכלכלה האמריקנית, הרבה לפני כלכלת גוש האירו. שתי הכלכלות שקועות בבוץ עמוק. ההבדל ביניהן הוא בגישה.

שתי גישות

האמריקאים הבינו את מימדי האסון כבר באמצע 2008 ומאז הם מנסים למצוא דרכים להתמודד עימו. הם נוקטים בפעולות הצלה בזו אחר זו. בנוסף לכך, נתונים רבים עובדים לטובתם: הגרעון מצטמצם, הייבוא מצטמצם, מחירי הנפט חוזרים לשפל והממשל החדש ישקיע יותר במדיניות פנים מאשר במדיניות חוץ (כך לפחות טעונים שלוחיו).

גוש האירו נמצא גם הוא עמוק בבוץ, הכוחות הכלכליים הפעילים בו, אינם מתאחדים כדי להתמודד עם הצרה, יש פערים משמעותיים ביותר בגישה הכלכלית של המדינות השונות, ופערים במצבן הכלכלי.

מדיניותו של הנגיד האירופי זוכה לביקורת רבה. באמצע השנה, כשהאמריקאים כבר היו בתוך תהליך הפחתת הריבית, בשל איום ההאטה והמיתון, העלה טרישה את הריבית בחששו מאינפלציה. גם היום נמצא טרישה בפיגור רב אחרי כולם ולא לחינם קורא הנגיד הבריטי לעמיתו האמריקאי לשתף פעולה ומתכוון להותיר את טרישה לבדו בביצה.

מה שהתחולל ביוון הוא כאין וכאפס לעומת מה שעלול לקרות בשאר מדינות הגוש. הפער הגדל והולך בין העניים לעשירים ביוון רחש וגעש במשך כמה שנים עד להתפרצותו. בעיות המהגרים והשוהים הבלתי חוקיים, בעיקר במדינות החזקות של הגוש, הן פצצה מתקתקת, כלכלית וחברתית. סרקוזי זכה בבחירות בצרפת בין היתר עקב הבטחתו להילחם בתופעה.

התוצאה האומללה: 25 אלף צווי גירוש בשנה לשוהים בלתי חוקיים (בצרפת לבדה יש כשישה מיליון כאלה). ולשם השוואה: ממשלת ספרד החדשה אישרה תוך כמה ימים מאז נבחרה 500 אלף אישורי הגירה. אחרי ארבעה חדשים, נמלחה הממשלה בדעתה והיום היא מציעה לכל מי שקיבל אישור, 15 אלף אירו בכדי שיוותר עליו.

מי תחלץ מהמשבר ראשונה

בהתחשב במכלול הנתונים, אם אתבקש להמר מי מבין הכלכלות תצא ראשונה מהמשבר, לא אהסס לרגע ואצביע על ארה"ב. זה גם מה שיכריע לגבי תנועת המטבעות בעולם. אם הדולר לא יתחזק השנה ביחס לאירו, זו תהיה הוכחה ניצחת שאין כל קשר בין הכלכלות למטבעות שלהן. מכיוון שאני גורס כי ביציאה מהמשבר תהיה חזרה לכמה יסודות בכלכלה הישנה והטובה, יש לי יסוד סביר להניח כי העולם יתמוך בדולר על חשבון היורו.

כמובן שזה ישפיע גם על התנהגות הדולר בישראל. אני סבור כי הדולר יתחזק בכל מקרה אצלנו בשנה הקרובה וזאת מהסיבות הבאות:

  1. בנק ישראל מעוניין בדולר חזק ויעשה הכל למען מטרה זו. לטווח הקצר אין משמעות ולכן נדמה למי שמשוועים לפיחות מהיר שהבנק פועל לאט מדי. אבל גם לבנק ברור שמנוע הצמיחה יהיה הייצוא והייצוא דורש דולר חזק. לפיכך הוא יחזק אותו גם אם לא יצהיר על כך בגלוי.
  2. חבית חומר הנפץ המדינית אינה מבשרת טובות ולבטח תתרום את שלה למסע ההתחזקות של הדולר ולו רק בשל העובדה שזרם ההשקעות הזרות החדשות יפחת וילך, ובד בבד משקיעים זרים יממשו חלק מהשקעותיהם משנים עברו.
  3. הפער בין הריביות בארה"ב ובישראל ימשיך להצטמצם ויקטין את כדאיות יבוא ההון לטווח קצר.
  4. בהעדר אלטרנטיבות לשמירת ערך הכסף, יעדיפו משקי בית רבים לרכוש מט"ח.
  5. לכשתסתמן רגיעה בשווקים יתחילו הגופים המוסדיים ובעקבותיהם גם הפרטיים לפזר את תיק ההשקעות בהשקעות מעבר לים, דבר שמשמעותו רכישת מט"ח.

רק היחלשות משמעותית של הדולר לעומת היורו תשנה את התמונה, אולם כפי שהסברתי לעיל, ההסתברות לכך נמוכה מאד.

אני מאחל לתושבי קו העימות בדרום, המשך שבוע שקט ככל שניתן וללא פגיעות בנפש. הבה נתפלל כולנו לשלום חיילנו.

שבוע טוב ושנה אזרחית טובה יותר לכולנו.

יוסי פרנק - יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס.

Rika40@012.net.il
אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי