יומיים לפני סוף שנת 2008 הודיע בנק ישראל כי החליט להפחית את הריבית במשק ב-0.75% לשיעור של 1.75%, וכי מיתן את ההפחתה על רקע המבצע בעזה. ב"גלובס" פורסם אז כי 3 ימים לפני כן עוד התכוון הנגיד, פרופ' סטנלי פישר, להפחית את הריבית ב-1%, אולם אז החליט למתן את ההפחתה כדי לא לערער עוד יותר את היציבות הפיננסית, כפי שעשה בתקופת מלחמת לבנון השנייה.
היום (ב') התפרסמו הפרוטוקולים של בנק ישראל מאותה החלטה, ומהם עולה כי כל חברי הנהלת בנק ישראל המשתתפים בדיון העריכו שרצוי להפחית את הריבית בשיעור משמעותי לנוכח "החרפת ההאטה במשק", ובהתחשב בהערכה שהתמ"ג בישראל לא יצמח ברבעון הרביעי.
שלושה מתוך חמשת חברי ההנהלה הממליצים לנגיד לגבי החלטת הריבית, העריכו כי יש להוריד את הריבית ב-1%, ושניים מהם המליצו להפחית אותה ב-0.75% "בלבד", כפי שכאמור החליט פישר לעשות בסופו של דבר. נזכיר כי החלטת הריבית, וכמו כן האחריות עליה, היא נחלתו הבלעדית של נגיד בנק ישראל.
שלושת חברי ההנהלה שהמליצו על הפחתה של 1% טענו כי הפחתה כזאת תעלה את האפקטיביות של המדיניות המוניטרית של בנק ישראל התומכת בצמיחה, וכי היא איננה כרוכה בנקיטת סיכונים רבים, שכן ישנו עדיין עודף בחשבון השוטף, ההשקעות הזרות עדיין זורמות אל תוך המשק הישראלי וההאטה בקצב הצמיחה לא מאיימת ליצירה של גל אינפלציוני חדש.
חברי ההנהלה שהמליצו להפחית את הריבית ב-0.75% הדגישו כי יש חשיבות להדרגתיות בהורדת הריבית. אחד מהם גם ציין כי הורדה חדה יותר עלולה להביא לשינויים מהירים בשער החליפים באופן שאינו רצוי למשק ועלול לפגוע באמינות המדיניות המוניטרית.
כל חברי ההנהלה לא פיספסו את ההזדמנות לתקוף את המערכת הבנקאית וסברו כי ההפחתות בריבית יורגשו רק אם הבנקים יחליטו להוריד את עלות האשראי, שכן הבנקים מעלים בימים אלו את המרווח בין ריבית בנק ישראל לבין הריבית שהם גובים מהמגזר העסקי עקב עליית הסיכון שנרשמת בתקופה הזו. חברי ההנהלה גם הדגישו את העובדה כי גם שאר הבנקים המרכזיים בעולם נוקטים במדיניות מוניטרית מרחיבה ואגרסיבית כדי לעודד את הפעילות הריאלית, וזאת לנוכח ההאטה החריפה בפעילות והסרת איום האינפלציה.
עוד שינוי מרענן בהודעה נרשם בסופה. מתברר כי ההאטה החריפה המאיימת על המשק הישראלי שינתה במקצת את סדר העדיפויות של בנק ישראל. על פי ההודעה "בנק ישראל ימשיך לפעול מתוך מטרה לתמוך בעידוד התעסוקה והצמיחה וביציבות המערכת הפיננסית, ולהשיג את יעד יציבות המחירים". קרי, ראשית הבנק יחתור לעודד את הצמיחה, שנית להשיג יציבות, ורק בסוף מציינים בבנק ישראל את יעד המחירים - שעד לפני כמה חודשים הופיעה כיעד עליון של בנק ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.