מכרו אותו בכמויות מאסיביות, היו כאלו שהספידו אותו כמטבע המוביל ומיהרו להצמיד חוזי שכירות למטבע המקומי, אך הדולר, שהיה שק החבטות של שוק המטבעות בשנה האחרונה, ביצע ב-2008 היפוך מגמה ומאז, למרות התנודתיות בשווקים, הצליח לסכם שנה חיובית מול יתר המטבעות המובילים. הדולר סיפק לא מעט דרמות בשנה האחרונה, שהתאפיינה בהתערבות בנקים מרכזיים בשוקי המט"ח, יחד עם סבב עולמי של הפחתות ריבית המלווה בתנועות חריגות באופן היסטורי בשוקי המטבעות. אולם, לקראת סופה של 2008 הצליח המטבע להחזיר את רוב הפסדיו מהשנתיים האחרונות.
התחזקותו של המטבע האמריקני לא פסחה גם על השקל, אשר למרות שאינו משתייך למטבעות הסחירים ביותר, ידע עליות ומורדות משלו ביחס לדולר. "השקל אינו שונה משאר המטבעות, השאלה היא איך המשקיעים הגדולים בארה"ב מסתכלים עלינו. בעיניהם שווה השקל לזלוטי הפולני, כחלק מסל השווקים המתעוררים", אומר משה וסרמן, מנכ"ל איזי-פורקס ישראל.
מסע הטיפוס של הדולר נמשך למרות זרם נתוני המאקרו המדאיגים לגבי התכווצות הכלכלה האמריקנית, עקב משבר האשראי, וכניסתה למיתון. וכך, בסופה של 2008 מסכם הדולר התחזקות של כ-4.3% בלבד כנגד האירו, וזאת לאחר שבמהלך המחצית השנייה של 2008 צנח האירו מולו בכ-22.5%, מול הליש"ט מסכם הדולר עליה של יותר מ-27%. מאחורי התחזקות הדולר ניצבות לא מעט סיבות פונדמנטליות וגורמים טכניים, אך כבר היום יכול כל הדיוט לדקלם שהמטבע האמריקני נתפס ביחס לשאר המטבעות המובילים כ"חוף מבטחים". עובדה זו באה לידי ביטוי בנהירה לעבר אג"ח ממשלת ארה"ב, הנקנות בדולר.
הנהירה הזו מבטאת אולי יותר מהכול את האופן בו נתפסת ארה"ב בעיני המשקיעים: ככלכלה הראשונה להיכנס למשבר, וזו שבזכות פעולותיו האגרסיביות של ה'פד' והממשל תהיה גם הראשונה לצאת ממנו. תפיסה זו מתחדדת ביתר שאת כאשר מסתכלים על הנעשה באירופה. טרי בלקס, אנליסטית בכירה ב-FXCM ניו יורק, מציינת כי למדיניות הריבית של יו"ר הבנק המרכזי באירופה, ז'אן קלוד טרישה, אחריות רבה לנפילתו של האירו ביחס לדולר.
מה יהיה על ה-Carry Trade?
סבב הפחתות הריבית העולמי, שנפתח ב-8 באוקטובר עם הודעתו המפתיעה של טרישה על הורדת ריבית יחד עם בנקים מרכזיים נוספים בעולם, טרם הגיע לסיומו, אך למהלכיו השלכות מרחיקות לכת לגבי סוחרי המט"ח. עולם של ריביות נמוכות הוציא למעשה את הרלוונטיות מאסטרטגיית הקרי טרייד (Carry Trade). מדובר באסטרטגייה נפוצה בה מקבל הסוחר אשראי במטבע בעל ריבית נמוכה, רוכש בסכום זה מטבע בעל ריבית גבוהה וכך פורע את האשראי שניטל קודם ומרוויח מהפרשי הריביות.
בלקס מציינת כי ישנה סבירות גבוהה להמשך סבב הפחתות הריבית גם במחצית הראשונה של 2009. "המצב הנוכחי והתחזיות ל-2009 לא מיטיבות עם הקרי-טרייד", היא אומרת. "המטבעות בעלי הריבית הגבוהה יחטפו את המכה הגדולה ביותר, לעומת המטבעות בעלי הריבית הנמוכה, שיצאו ברווח".
לעומתה, סבור וסרמן כי מוקדם מדי להספיד את הקרי-טרייד. הוא צופה כי "בתקופה הנוכחית ובטווח הקרוב, ימשיכו הסוחרים לעשות פיקינג במטבעות. כיום, כבר כמעט שאין אסטרטגיות ארוכות טווח. המשקיעים הפכו לסוחרי יום, ויותר ויותר עסקאות נפתחות ונסגרות במהלך יום מסחר בודד".
לקראת 2009
קשה לתת תחזיות ארוכות טווח במט"ח, ובפרט כעת לנוכח התנודתיות החדה המטלטלת את השווקים, ובכל זאת בלקס ווסרמן סבורים כי 2009 לא הולכת להיות רגועה יותר. בלקס מעריכה כי הצמד אירו/דולר ייסחר סביב רמת ה-1.1215 דולר, ואילו הצמד ליש"ט-דולר יקבל תמיכה ב-1.4 דולר, אך תנודתיות גבוהה עשויה לכפות עליו ירידה לרמה הפסיכולוגית של 1.3. וסרמן סבור כי האירו/דולר ייסחר בכיוון ה-1.15 דולר, ולגבי השקל הוא מעריך כי המשך המשבר ב-2009, בשילוב עם הבעיות המיוחדות למשק הישראלי, יביא את הצמד לעבר רמות ה-4.4-4.5 שקלים.
החשש המרכזי שמביעים שניהם הוא מהתערבותה של יפן במסחר במט"ח. על מנת להבין את הנקודה הזו, יש לזכור כי למרות המהלך המדהים של הדולר, המטבע היחיד מקרב המטבעות המובילים שהתחזק כנגדו היה הין היפני, שמתחילת 2008 התחזק מול הדולר בכ-17%, ובלמעלה מ-24% ביחס לאירו. התחזקות הין נובעת מהפאניקה שאוחזת בסוחרים, הממהרים לשחרר עסקאות קרי-טרייד ולהחזיר את ההלוואות שלקחו במטבע היפני, הנחשב למטבע הגנתי בשל הריבית הנמוכה שהוא נושא (0.3%).
"אם הין ירד מתחת לרמת ה-90, לכיוון ה-80 ין לדולר, סביר להניח שהבנק המרכזי היפני יתערב, מה שלא עשה מאז 2002", ציין וסרמן. ואילו לדברי בלקס, "מטבעות בעלי ריבית נמוכה, כמו הדולר האמריקני והין, צפויים להמשיך ולהרוויח לפחות עד אמצע 2009. אך לאור הערכות להתערבות בנק מרכזי, התחזית לגבי הצמד עגומה, ושהוא עלול להגיע לרמת ה-79.70 ין לדולר".
התערבות במט"ח - טוב או רע?
בתחילת יולי, כשהתערב בנק ישראל לראשונה מזה 12 שנה בשוק המט"ח, במטרה להביא לשינוי בשערי החליפין, היו שהרימו קול צעקה וביקשו למנוע התערבות בכל מחיר. אבל כיום, לאחר תהליך הבשלה מנטלי וכאשר בנקים מרכזיים נוספים נקטו צעד דומה, למשל באוסטרליה, הונג-קונג ודרום-קוריאה, התערבות איננה מילה גסה עוד. "המשבר לימד אותנו שהתערבות היא לאו דווקא רעה, אך כדי שתצליח חייבים להעמיד יעדים ברורים. כל עוד המשבר יימשך, ימשיכו ההתערבויות בשוק המט"ח. זוהי תופעה גלובלית", סבור וסרמן.
בלקס מגלה פחות אמפתיה להתערבויות, ומבהירה כי לאלו השלכות קריטיות מבחינת סוחרי המט"ח. "כל סוג של התערבות פירושו סיכון עבור המשקיע האינדיבידואלי, שכן היא גורמת לתגובה חדה בתנועת המטבעות. לא חשוב כמה האנליסט או הסוחר טובים, כשבנק מרכזי מזרים לשוק מיליארדי דולרים הוא יכול בקלות למחוק אותך. ומכיוון שהתערבויות נעשות לרוב ללא הודעה מוקדמת, הדבר מעצים את הסיכון". היא מסבירה.
[לפורטל הפיננסי] [לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.