מדהים מה שיכולה לעשות השפעתו הפסיכולוגית של תאריך. עם פרוס 2009 מורגש שינוי קל אך משמעותי בטון הדיבור של המשקיפים על שוק הבריאות, כמו גם, אפשר להניח, על השוק בכלל.
אם ב-2008 בעיקר סיפרו לנו כמה רע הוא המצב וממה כדאי לברוח, הרי שרוחות השנה החדשה מעודדות את השחקנים השונים לדבר בשפה של הזדמנויות ומציאות.
כך, באתר המשקיעים Seeking Alpha מציינים אמנם שבשנת 2008 שוק המכשור הרפואי לא הצליח, בניגוד להרגלו, להציג עמידות בפני המשבר, אך הם דווקא רואים זאת כסימן טוב, שכן לדעתם חברות המכשור הרפואי כוסחו בשוק ההון למרות שהשוק הריאלי שלהן לא נפגע.
חברות טובות הושלכו יחד עם חברות רעות והשוק כולו נסחר במכפיל רווח של 13.4, אחד הנמוכים שלו אי פעם. לחברות הטובות לא תהיה ברירה, אלא להתאושש.
האנליסט ג'ון פוטנם, מציין כי שתי מגמות פועלות בתחום: האחת, כדי להגדיל את השוק והשנייה כדי להקטינו. מצד אחד, כניסת דור הבייבי בומרס לגיל הזקנה לצד העלייה בהשמנה העולמית, ומצד שני, אבטלה אשר פוגעת בביטוחי הבריאות של אזרחי ארה"ב.
בסך הכול, המגמות הללו מתאזנות, עם סייג אחד - למוכרי ציוד קפיטלי כבד יהיה קשה לממן עסקאות חכירה אטרקטיביות לציוד שלהן עבור בתי-החולים, בגלל משבר האשראי.
כמו-כן, סביר להניח ששוק הטיפולים האסתטיים ייפגע, אך יתאושש מיידית עם תום המשבר. "למשקיעי הטווח הארוך, אם עוד יש כאלה, כדאי לשים יד על מניות התחום", נכתב באנליזה של פוטמן.
גם ב"פורבס" מצוטטים אנליסטים המפנים את תשומת הלב לחברות קטנות, בעיקר במכשור רפואי. "חברות צמיחה נסחרות במחירים הנמוכים מזה עשורים רבים והריבית נמוכה. נראה כי הנחת היסוד של משבר עמוק וענק כבר מתומחרת לתוך המניות האלה. כל תרחיש קצת חיובי יותר ישלח אותן השמיימה", אומר המשקיע ג'ים אוברווייס, במאמר ל"פורבס".
גם באתר המשקיעים Motley Fool מציינים כי תחום הבריאות סתר השנה את ההנחה כי הוא עמיד בפני משברים. אנליסט האתר בריאן אוריילי, מציין כי חברות הפארמה נפגעו בצדק, בגלל הפטנטים העומדים לפוג ללא תחליפים ראויים, אך המגמה הזו לקחה איתה מטה גם את חברות מכשור רפואי, ולא בצדק שכן הן לא ספגו פגיעה משמעותית במכירות.
גם כאן מציינים כי "ככל שהציוד גדול יותר, כך תיפול החברה חזק יותר", בגלל משבר האשראי.
עוד מציינים ב-Motley Fool, כי קרנות פילנתרופיות נפגעו קשות ולכן צפויה ירידה בתרומות לבתי-החולים. לכן, כדאי לבחון בזהירות את המקור לתשלום עבור הציוד העיקרי של חברות. מי שבונה על שיפוי ביטוחי בדרך כלל יסתדר, אבל מי שמוצריו נרכשים מתקציב בית-החולים עצמו, אמור לצפות לתקופה קשה יותר.
ומה לגבי המובטלים? אולי השפעת הירידה במספר המבוטחים דרך מקום העבודה תקוזז על-ידי נטייה של עובדים לעבור ניתוחים אלקטיביים רגע לפני פיטוריהם, כדי לנצל את ההטבה, מעריכים ב-Motley ומוסיפים: "אין זה סוד כי חברות המכשור הרפואי יחזרו לעצמן, הסוד הוא להיות משקיע ארוך טווח".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.