בשוק ההון מעריכים כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ימשיך במהלך הפחתות הריבית במשק. על פי התחזיות צפויה הפחתה של חצי אחוז בריבית פברואר, כך שהיא תרד מרמה של 1.75% כיום ל-1.25%. התחזיות של הכלכלנים הבכירים מבוססות על אותן סיבות שהשמיעו בחודשיים האחרונים: מיתון הולך ומתקרב, דפלציה, הפחתות אגרסיביות בשאר מדינות העולם וצורך לפיחות חד יותר של השקל כדי לעודד את היצוא.
הפעם כולם מסכימים כי הגורמים נעשים חדים יותר. קרי, ההאטה הולכת ומחריפה והדפלציה נראית עמוקה מתמיד. הנתונים שמתקבלים מהלמ''ס מעידים על כך שהפעילות במשק יורדת בקצב מהיר. במריל לינץ' כינו את התופעה בדוח האחרון שפורסם כ"נחיתה קשה". נתוני היצוא, היבוא, הייצור התעשייתי והפדיון במסחר והשירותים מאששים את ההערכה של מריל לינץ' כי בשני הרבעונים הראשונים של שנת 2009 הכלכלה הישראלית תרשום צמיחה שלישית, תופעה שמוגדרת כ"מיתון".
במקביל, משרד התמ''ת דיווח על ירידה חסרת תקדים במספר המשרות הפנויות במגזר העסקי, דבר המעיד על גידול באבטלה העתידית וכתוצאה מכך המשך הירידה בצריכה הפרטית. המדד המשולב וסקר החברות שפרסם לאחרונה בנק ישראל רק מחזק את תחושת המיתון, שמקבלת גושפנקא בצורה של מספרים.
בלי המלחמה
במישור המחירים, למרות המדד ה"גבוה יחסית" בחודש דצמבר, שירד בעשירית האחוז (לעומת תחזית של מינוס חצי אחוז), הציפיות לאינפלציה נמוכות והן עדיין בטריטוריה השלילית. ציפיות אלו עקביות עם מצב של מיתון, שכן הירידה הצפויה בביקושים מלווה בירידה ברמת המחירים במשק.
לעומת הדיון המוניטארי הקודם, פישר וחבריו יתחילו הפעם את הישיבה בלי המלחמה נגד חמאס ברקע, דבר שהקשה על פישר בחודש ינואר להגדיל את הפחתת בריבית לשיעור של 1% שלם. הפעם אין מלחמה ולכן אין צורך ב"מקדם הביטחון" שהנגיד נוהג לאמץ בעיתות של סכסוך מזוין.
הנהלת בנק ישראל תתייחס גם למחנק האשראי במשק. הפחתה בריבית אמורה להקל על הבנקים להעניק אשראי, כל עוד אין בתוכניותיהם כוונות להמשיך להגדיל עוד ועוד את המרווח הפיננסי כפי שעשו עד כה. פישר כבר הבהיר כי קביעת מרווח פיננסי הינה החלטה עסקית ולכן אין ביכולתו להתערב. הנגיד וגם המגזר העסקי שוב נתונים לחסדיהם של גליה מאור וצבי זיו.
שיקול נוסף שיישמע מפי מבקרי בנק ישראל ביום שני הקרוב הוא שער החליפין. בנק ישראל נחוש לסייע לייצוא הישראלי שמקרטע כבר כמה חודשים עקב המיתון שנרשם בשוקי היעד, לרבות ארה''ב ואירופה. הפחתה בריבית אמורה "לתת מכה" לשקל, להעלות את מחיר הדולר ובכך להגדיל את הפדיון ההולך ופוחת של היצואנים.
במצב של מיתון מלווה בהיעדר אינפלציה או בדפלציה של ממש, כאשר הממשלה משותקת וממתינה למנהיג חדש ואין תקציב מאושר, כלי הריבית הוא היחיד שנותר ויש צורך בשימוש אגרסיבי בו. פישר מבין זאת היטב וגם התבטא בעניין. עמיתיו בבנקים המרכזיים בעולם ממשיכים אף הם להשתמש בריבית ככלי המרכזי המוביל את המדיניות הכלכלית של המדינות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.