החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, צפוי להיפגש מחר (ה') עם ראשי קבוצת MTS, זכיינית הרכבת הקלה בתל אביב, על מנת לדון בעתיד הפרויקט. MTS, בניהולו של יוחנן אור, צפויה להציג לאורן את קונסורציום הבנקים החדש שגיבשה שאמור להעמיד את המימון הזר לפרויקט בסך 1.4 מיליארד אירו (8-7 מיליארד שקל). זאת בנוסף לבנק לאומי שהתחייב להעמיד מימון של 2.5 מיליארד שקל.
ל"גלובס" נודע כי בנק ההשקעות הפורטוגזי BES (בנק אספריטו סנטו) צפוי להצטרף לליווי הפיננסי של הפרויקט, וכן שני בנקים נוספים מצרפת וגרמניה ושני בנקים מסין.
בהתאם לדיונים מול MTS אמורים במשרדי האוצר והתחבורה להחליט האם לאפשר דחייה נוספת להשלמת הסגירה הפיננסית לפרויקט, שהיקפו הכולל נאמד ב-10-11 מיליארד שקל. הסגירה הפיננסית כבר נדחתה פעמיים והמועד החדש שנקבע הוא ה-28 לינואר.
בשבוע שעבר הודיעה MTS למדינה כי הבנקים הגרמניים KFW ו-BAYREN שאמורים להוביל את המימון הזר, התחייבו להמשיך בליווי הפיננסי של לפרויקט וזאת בכפוף להגעה להבנות מסחריות. MTS עדכנה כי גם הבנק הסקוטי RBS (רויאל בנק אוף סקוטלנד) צפוי לאשר את הצטרפותו לפרויקט בשבוע הבא.
בתגובה למכתב ששיגרה MTS, הודיע המשנה לחשב הכללי באוצר, עמי לנדאו, שעומד בראש צוות המו"מ, כי ההתחייבות שנתנו הבנקים הזרים אינה מספיקה וכי המדינה מצפה להבהרות נוספות.
לפי הערכות, המדינה עשויה להסכים למתן ארכה נוספת של עד חודשיים בניסיון להגיע להסכמות לגבי מימון הפרויקט בטרם תבחן חלופות נוספות. במקרה כזה, ההחלטה הסופית לגבי הפרויקט תתקבל בממשלה הבאה.
בכירים בממשלה המקורבים לנושא ציינו כי "לנוכח המשבר העולמי החריף, סביר להניח שתתקבל החלטה על ארכה נוספת בניסיון להגיע להסכמות, אבל באופן כללי הפרויקט לא נראה כרגע במצב טוב".
קונסורציום MTS כולל את קבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב; תאגיד סימנס הגרמני; קואופרטיב אגד, חברת CCECC הסינית וסוארס דה קוסטה הפורטוגזית, וכן חברת HTM מהולנד שהיא שותפה ללא אחזקות. את MTS מייצג מייצג משרד עוה"ד דוד תדמור ושות' ואת בנק לאומי מייצגים עוה"ד יוסי לוי ונועה מי-דן ממשרד לוי, מידן ושות'
פרויקט הקו האדום של הרכבת הקלה יבוצע בשיטת B.O.T בה היזם יממן, יקים ויתפעל את הקו למשך 32 שנים, ואז יעבירו למדינה ללא תמורה. גורמים המקורבים ל-MTS הביעו אופטימיות זהירה וציינו כי "בתנאים של היום מדובר בהצעה טובה ויש הזדמנות להוציא את הפרויקט מהבוץ. יש כרגע התחייבות של הבנקים בתנאים שמחייבים שינויים מסוימים במכרז. אנו מצפים שתוך חודשיים נוכל לקבל תשובה סופית מהמדינה". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.