"הבנק המרכזי יכול לרכוש נכסים", ציין נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, כאשר נשאל בשבוע שעבר אילו אפשרויות עומדות לפני בנק ישראל כאשר תחמושת הריבית תיגמר.
פישר סירב לפרט וגם בכירי בנק ישראל לא ששו להתייחס להתבטאות של הנגיד. אין ספק כי אם בנק ישראל תרכוש נכסים, הרי מדובר באג''ח ממשלתיות שמנפיקה מדינת ישראל, שכן קשה בשלב זה לראות את הבנק המרכזי הישראלי, רוכש אג''ח קונצרניות או מניות ישירות מהשוק.
המטרה של בנק ישראל, אם יחליט לרכוש אג''ח ממשלתיות, הינה להשפיע על הריבית בטווח הארוך. ראשית כל חשוב לזכור כי פישר אמר בצורה מפורשות כי "אחד זה לא אפס", כאשר נשאל על המשך הפחתות הריבית הבסיסית למשק, המכונה "ריבית לטווח קצר". הריבית על אג''ח ממשלתית מוכרת כ"ריבית לטווח ארוך".
רכישה אפשרית, משמעותית ורצופה, של גוף גדול כמו בנק ישראל של אג''ח ממשלתיות ל-10 שנים, צפויה להגדיל משמעותית את הביקוש לאותו מוצר או נכס פיננסי, דבר שיגרום, כמו בכל מוצר אחר, לעליית מחירו. עליית מחיר אג''ח פירושה, ירידה בתשואה שלו, קרי, בריבית שהיא מניבה.
כאמור, ריבית זו נחשבת לריבית טווח ארוך במשק. אם בעל עסק יפנה לבנק וירצה לקבל הלוואה, הבנק אמור לצטט את הריבית של אג''ח ממשלתית ל-10 שנים, כמחיר השוק של הכסף באותו טווח זמן.
אם אכן כך יקרה, מוריד בנק ישראל בעקיפין את מחיר הכסף ומגדיל את הנזילות במערכת, תוך הגדלת מצאי האשראי. מדובר ביעד מרכזי של בנק ישראל בתקופה הנוכחית, עת בה יש מחנק אשראי שקורם עור וגידים ומסכן את המשך הצמיחה במשק.
בבנק ישראל מסרבים להתייחס להערכות על רכישת אג''ח ממשלתיות, אך בכיר מסר ל"גלובס" כי "זה יכול לקרות, אך זה לא חייב לקרות עכשיו". סביר יותר להניח כי אם בשבועות הקרובים ייצא שוב פישר עם תוכנית מוניטארית כפי שעה זאת בסוף דצמבר, צעד שכזה יהיה חלק מחבילת הצעדים.
נכון לעת עתה, הממשלה מנוטרלת עקב הבחירות ורוב עול המדיניות הכלכלית ימשיך ליפול על כתפי בנק ישראל.
[לאתר אפיקים סולידיים]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.