האם המוסדיים מעריכים שהבורסות קרובות לתחתית? בשבועות האחרונים הם החלו להגדיל את החשיפה למניות - בדגש על מניות השורה השנייה

ההתעניינות החלה כבר בחודש האחרון, אך הביצוע עצמו נעשה בעיקר בשבועות האחרונים, לאט ובזהירות, תוך הקפדה על "סטוק פיקינג" ; גורם בשוק ההון: "לא ניתן לדעת מתי נגיע לתחתית, אבל המוסדיים יודעים שאם הם לא יצטיידו במניות היום, בעתיד, כשהמגמה תתהפך, יהיה להם קשה לרכוש כמויות גדולות במחירים סבירים"

האם הגופים המוסדיים בישראל מעריכים כי השווקים קרובים לנקודת התחתית? ל"גלובס" נודע כי בשבועות האחרונים - לאחר חודשים ארוכים של קיפאון בשוק המניות - החלו חלק מהגופים המוסדיים לגלות עניין גובר בהגדלת החשיפה שלהם לשוק המניות, ולבצע השקעות בשורה של חברות, בדגש על מניות קטנות מן השורה השנייה.

בעוד מדד ה-S&P 500 ירד מתחילת השנה ב-8%, מדדי הבורסה המובילים בתל אביב רושמים דווקא עליות מאז תחילת 2009. המגמה הזו מפתיעה למדי גם לאור הקורלציה החזקה שהתקיימה בשנה האחרונה בין השוק המקומי לבין שאר שוקי העולם. יחד עם זאת, ישנו הבדל משמעותי בין העליות שנרשמו במדד המעו"ף, שעלה מתחילת השנה ב-4.2%, ובין אלה שנרשמו במדדי ת"א 75 והיתר 50 שטיפסו ב-36% וב-37%, בהתאמה.

מלבד העליות החדות בשערי המדדים, גם מחזורי המסחר גדלו בשבועות האחרונים בצורה משמעותית. המחזור במדד ת"א 75 עמד בחודשיים האחרונים של שנת 2008 על כ-130 מיליון שקל בחודש. בשבועיים האחרונים נרשמה עליית מדרגה משמעותית במחזורי המסחר במדד הזה, ובשבוע החולף כבר הסתכם ממוצע מחזור המסחר בו בכ-300 מיליון שקל, יותר מפי שניים לעומת סוף שנת 2008.

לא רק "אפקט תמר"

אחת הסיבות לגידול במחזורים ולעליות השערים במדד ת"א 75 היא הפופולאריות של מניות חיפושי הגז והנפט. מניות אלה, ובראשן ישראמקו , קפצו בעשרות אם לא מאות אחוזים בשבועות האחרונים, בעקבות גילוי הגז בקידוח "תמר". הזינוק הזה השפיע כאמור על המדד, אך זו אינה הסיבה היחידה לעליות בו.

גם במניות רבות אחרות נרשמו בשבועות האחרונים עליות וגידול במחזורי המסחר. כך, לדוגמה, מתחילת השנה עלתה אלקו החזקות בכ-80%, ובימים האחרונים עמד מחזור המסחר במניה על ממוצע של כמה מיליוני שקלים. זאת לעומת מחזור מסחר של מאות אלפי שקלים, בחודשים הקודמים.

בנוסף, לאחרונה נרשמה התעוררות בשוק ההון גם בהזמנת מצגות מחברות. "לפני כמה חודשים ביקשו מאיתנו מצגות הנוגעות לשאלה כיצד נחזיר את האג"ח, היום כבר מבקשים מצגות על העסק עצמו", אומר גורם באחת החברות הציבוריות. "רוצים לדעת איך המשבר הכלכלי ישפיע עליו ומה פוטנציאל האפסייד במניה".

להיות שם כשזה יקרה

מדוע שוב מתעניינים המוסדיים במניות, למה הם מתמקדים במניות השורה השנייה והאם זה אומר שהירידות קרובות לסיומן?

מחודש ינואר אשתקד ועד אוקטובר האחרון שררה פאניקה בשווקים. נפילות הגופים הפיננסים בעולם והחשש ממיתון עולמי הביאו למפולת בשוקי העולם ובישראל, כאשר הפדיונות מקופות הגמל וקרנות הנאמנות אילצו את המשקיעים המוסדיים למכור נכסים רבים, מה שהאיץ את הנפילות עוד יותר.

אבל לפני כשלושה חודשים, החלו המוסדיים לשוב לאט לאט לשוק ההון. בתחילה הם התמקדו באג"ח הקונצרניות, מכיוון שאיגרות חוב רבות, כולל האיכותיות שבהן, נחתכו בחדות ונסחרו בתשואה דו-ספרתית, המגלמת הזדמנות השקעה אטרקטיבית ונדירה. ואכן מדדי התל-בונד עלו בחודשיים האחרונים ביותר מ-10%.

לפני כמה שבועות החלו המוסדיים להפגין עניין גם במניות, חלקם רוכשים מניות לנוסטרו שלהם, ואחרים מגדילים את החשיפה של העמיתים שלהם לרכיב המנייתי. ההתעניינות החלה כבר בחודש האחרון, אך הביצוע עצמו נעשה בעיקר בשבועות האחרונים, לאט ובזהירות, תוך הקפדה על "סטוק פיקינג".

צריך לציין כי לא כל הגופים המוסדיים רצים לקנות מניות. הדבר תלוי בעיקר במידת הניסיון והביטחון של הגוף בשוק, וכן בשאלה האם הוא יכול להרשות לעצמו להגדיל את רכיב המניות, או שהוא עדיין מתמודד עם בעיית פדיונות או הרכב נוסטרו בעייתי.

חשוב גם להדגיש כי המוסדיים מאמינים שגל הירידות עדיין אינו מאחורינו. "נכונו לנו עוד ימים של ירידות", אומר גורם בשוק ההון. "לא ניתן לדעת מתי נגיע לתחתית, אבל עכשיו זו נקודת זמן טובה להצטייד במניות, ולהגיע מוכנים לתקופה בה ישובו העליות לבורסה".

הגופים המוסדיים משקיעים מטבע הדברים במניות לאורך זמן, ובשביל ליהנות מהעליות שישובו בסופו של דבר, הם מבינים שכבר עכשיו צריך להתחיל לאסוף סחורה, גם אם בדרך הם יפסידו עליה. "הם יודעים שאם לא יצטיידו היום במניות, בעתיד יהיה להם קשה לרכוש כמויות גדולות במחירים סבירים", מוסיף גורם בשוק ההון.

גם הנפקות ההון בדרך

כאמור, עיקר הגידול במחזורי המסחר ובשערי המניות מתבצע במניות השורה השנייה. הסיבה לכך היא שרבים מהמוסדיים מאמינים כי האפסייד במניות המעו"ף מוגבל יחסית. זה קשור בין היתר לכך שמניות השורה השנייה ירדו בצורה חדה יותר מאשר המניות במדד המעו"ף. כך בעוד המעו"ף איבד 46% בשנת 2008, מדד ת"א 75 נפל בלא פחות מ-67%. בנוסף, למשקיעים המוסדיים כבר יש אחזקות גדולות יחסית במניות מדד המעו"ף, כך שיש היגיון מבחינתם בגיוון ההשקעה.

על פי הערכות בשוק ההון, צפויים הגופים המוסדיים להגדיל את חשיפתם למניות גם באמצעות הנפקות הון. ההערכות הן שחברות שייקלעו למצוקה בתזרים המזומנים ייעזרו בגופים המוסדיים, שיזרימו אליהן בחלק מהמקרים כספים באמצעות הנפקת הון תמורת אחזקות בחברה.

בשורה התחתונה, בשוק ההון אמנם מאמינים כי לבורסה צפויים עוד ימים לא קלים בהמשך השנה, אך בכל הנוגע לטווח הארוך הם כבר מזהים את ההזדמנות. כך, כאשר השוורים יחזרו לשווקים בכל הכוח ויזניקו אותם למעלה, הם כבר יהיו שם.