"האינפלציה צפויה לחזור לתחום היעד בשנת 2010". כך עולה מהפרוטוקולים של הדיונים המוניטריים שקיים בנק ישראל בסוף ינואר. בכך מתריעים חברי הנהלת בנק ישראל, ובראשה, נגיד הבנק, סטנלי פישר, כי גם בשנת 2009, לא יצליח בנק ישראל לגרום לכך שהאינפלציה השנתית בשנה הנוכחית יעמוד בין 1% ל-3%, יעד המחירים שקבעה הממשלה.
נזכיר כי מאז כניסתו של פישר לתפקיד בנק ישראל לפני 3 שנים, פספס הבנק בכל שנה את יעד המחירים בראייה שנתית, ולפי הערכות בנק ישראל, זו תהיה הפעם הרביעית ברציפות. לעומת שנת 2008, בה האינפלציה הסתכמה ב-3.8%, חריגה של כ-1% מהיעד, בשנת 2009 צופים בבנק ישראל כי האינפלציה השנתית תהיה מתחת ליעד, קרי, בשיעור קטן מ-1%. בבנק ישראל מסבירים כי הסיבות לכך הן ההאטה הכלכלית בעולם ובישראל וגם הירידה במחירי האנרגיה והמזון.
לפי בכירי בנק ישראל, כבר בחודשים הקרובים צפויה האינפלציה להיכנס לתוך היעד במהירות, עקב המדדים השליליים שכבר נרשמו ואלו שצפויים לבוא לפחות בחודשיים הבאים, אך החל מהמחצית השנייה של 2009, האינפלציה שוב תצא מהיעד, הפעם, מתחת לקו ה-1%, כך שבשנת 2009, צפויה להירשם דפלציה של ממש.
נזכיר כי בדיון המוניטרי האחרון החליט נגיד בנק ישראל להפחית את הריבית ב-0.75% לרמה של 1% בלבד, השיעור הנמוך ביותר בתולדות המשק, עקב המיתון בעולם ובארץ ורמת האינפלציה הנמוכה שצפויה בעתיד. החלטה זו קיבלה תמיכה גורפת משאר חברי הנהלת בנק ישראל, למעט חבר אחד שטען כי הפחתה של חצי אחוז הינה מספקת, בטענה כי הריבית כבר נמצאת ברמה נמוכה מאוד, ויש חשיבות בהדרגתיות בהורדת ריבית, כמו כן כי הפחתה כה חדה לרמה כה נמוכה עלולה להביא לפיחות חד ומהיר מדי של השקל מול הדולר, דבר שהתברר כלא נכון.
בשונה מפרוטוקולים קודמים, מתברר כי חברי הנהלה הקדישו דיון מקיף על שאר הכלים המוניטריים שעומדים בפני בבנק ישראל, למעט כלי ריבית. לגבי טבעם ואופיים של הכלים, הרמז היחידי שניתן לקבל מבנק ישראל הינו כי מדובר בכלים "שבהם משתמשים בנקים מרכזיים אחרים בעולם" המיועדים ל"להרחבת הנזילות במערכת הפיננסית וזאת במסגרת מדיניות של הקלה כמותית (Credit easing/Quantitative easing)".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.