"בחודשים ספטמבר עד דצמבר 2008 התגברה ההאטה בפעילות הכלכלית ונחלשו מאוד הלחצים האינפלציוניים" כך עולה מסקירת ההתפתחויות הכלכליות ברבעון האחרון של שנת 2008 שמפרסם היום (ד') בנק ישראל.
בבנק ישראל מסבירים כי התכווצות מימדי הסחר העולמי הביאה להקטנת ייצוא הסחורות מישראל, לראשונה מזה תקופה ממושכת, כאשר הפגיעה בעושרו של הציבור, התגברות חוסר הביטחון התעסוקתי והשחיקה בשכר הריאלי, פגעו באמון הצרכנים והביאו להאטת קצב גידולה של הצריכה הפרטית. סימני האטה ניכרים השתקפו גם בשוק העבודה בבלימת התרחבות התעסוקה במגזר העסקי ועלייה משמעותית של מספר דורשי העבודה (במיוחד אקדמאיים) ושל מספר התביעות לדמי אבטלה.
לגבי מצבה של הממשלה נכתב כי "הנסיגה בפעילות הכלכלית התבטאה בירידה ניכרת בתקבולי המיסים ומכאן שבשנת 2009 צפוי הגירעון התקציבי להתרחב מאוד".
בנק ישראל מתייחס גם לעימות הצבאי ברצועת עזה (מבצע "עופרת יצוקה") וטוען כי "השפעתו על הפעילות הכלכלית הייתה כנראה מוגבלת".
בבנק ישראל מסבירים כי חלחול המשבר הפיננסי למשק המקומי הביא לירידת ערכם של הנכסים הפיננסיים, ולגידול הפדיונות מקופות הגמל ומקרנות ההשתלמות. לגבי רמת המחירים במשק מסבירים כי הירידה החדה במחירי האנרגיה סייעה לירידה של האינפלציה והציפיות לה. בתגובה להתפתחויות אלה, ובניסיון למתן את השפעתן על הפעילות במשק, הוריד בנק ישראל את הריבית מרמה של 4.25% בספטמבר עד ל-1% בפברואר 2009.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.