לאחר הפחתת הריבית המתונה השקל מתחזק כנגד המטבעות העיקריים: האירו נחלש ב-1.1% כנגד השקל. במסחר המאוחר בין הבנקים מאבד הדולר 0.23% מערכו ונסחר ב-4.138 שקלים.
נגיד בנק ישראל, פישר הוריד הערב (ב') את הריבית ב-0.25% לשפל של 0.75%. זוהי הריבית הנמוכה ביותר שנרשמה בישראל אי פעם. פישר רומז כי הפחתות הריבית ייפסקו כאשר בסוף הודעת הריבית נכתב: "עם קביעת הריבית ברמת שפל הסטורית, יתמקד בנק ישראל בשימוש בכלים נוספים, כדי ליצור הרחבה מוניטרית". עוד הוחלט להוריד את ה"פרוזדור" - המרווח שמקבלים הבנקים מבנק ישראל מרמה של 0.5% כיום ל-0.25% - כך ששלמעשה באופן אפקטיבי הבנקים נהנים מהורדת ריבית בשיעור של 0.5%.
השקל הוסיף להיסחר היום (ב') בזירת המט"ח המקומית בכיוונים מנוגדים מול שני המטבעות הזרים המובילים - הדולר והאירו: המטבע האמריקני נחלש מול השקל אל מתחת לרמה של 4.15 שקלים ואילו האירו זינק מול המטבע המקומי לרמה של 5.323 שקלים.
הסוחרים במט"ח ימתינו היום להודעתו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בה יפרסם את הריבית לחודש מארס. הקונצנסוס בקרב הכלכלנים בשוק הוא כי הנגיד סטנלי פישר, יחליט על הפחתה חדה של 0.5%-0.75%, מרמה של 1% בלבד לרמה של 0.25%-0.5%. יש שיגידו כי השוק כבר גילם את ההפחתה הצפויה של של הריבית, בהתחשב בכך שנשק הריבית של הנגיד הולך ומתקצר.
עם זאת, הנגיד פיזר את הערפל לגבי מדיניותו המוניטרית באומרו כי "כאשר הריבית תגיע ל-0%, ייתכן כי בנק ישראל יפסיק עם סטריליזציה". פישר כבר מצהיר בבירור כי הכיוון של ריבית בנק ישראל הינה אפס, וההכרזה על התוכנית לרכישת אג''ח ממשלתיות כבר בישרה כי הנגיד הכניס לשימוש כלי מוניטרי משמעותי נוסף, כי הכלי הקונבנציונלי (ריבית) בדרך להיגמר.
המיתון כבר כאן: התמ"ג הישראלי ירד ב-0.5% ברבעון הרביעי
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה היום כי התוצר המקומי הגולמי (התמ''ג) הישראלי ירד ברבעון הרביעי של 2008 ב-0.5%, לאחר עלייה של 0.9% ברבעון השלישי ועלייה של 3.2% ברבעון השני. כתוצאה מכך ניתן להסיק כי המשק נמצא כעת במיתון. זאת לנוכח העובדה שנרשמה הרעה משמעותית בכל הפרמטרים המאקרו-כלכלים מאז סוף 2008, וכן כי גם ברבעון הראשון של 2009 צפויה להירשם צמיחה שלילית. לפי ההגדרה המקובלת מיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית.
עוד עולה מהנתונים, כי התמ"ג, במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות, עלה במחצית השנייה של שנת 2008 כולה ב-1.1% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 4.8% במחצית הראשונה ועלייה של 6% במחצית השנייה של שנת 2007. המיתון משתקף בכל מנועי הצמיחה. הצריכה הפרטית ירדה במחצית השנייה של 2008 ב-1.1% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.8% במחצית הראשונה.
ברקע למסחר במט"ח, הודעה שפרסם ה"וול סטריט ג'ורנל", לפיה סיטיגרופ מנהל מגעים עם הממשל הפדרלי להלאמה חלקית - בשיעור 40%. הממשל הפדרלי בראשות אובמה טרם הודיע האם יתמוך בהצעתו של הבנק השלישי בגודלו בארה"ב. מסתמן כי נתח מהותי מתוך מניות הבכורה שבידי הממשלה בערך נקוב של 45 מיליארד דולר יומר למניות רגילות.
זירת המט"ח: שערו היציג של הדולר נקבע ב-4.148 שקלים לאחר ירידה של 0.288%. האירו היציג זינק ב-1.64% ונקבע ב-5.3235 שקלים.
פריקו: השקל צפוי למצוא קווי תמיכה רבים סביב רמות 4.18-4.22 שקלים
בנוסף לכלי הריבית, מנסה נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית ארוכת הטווח באמצעות רכישת אגרות חוב ממשלתיות. ההערכות כי הכלכלה תמשיך להיחלש בטווח הקרוב תורמת אף היא להמשך צעדים מעוררי צמיחה ע"י נגיד בנק ישראל בעיקר לאור השיתוק במשרד האוצר הנובע מהמתנה לכניסתו לתפקיד של השר החדש.
ירידת המדד וההערכות כי המדדים בתקופה הקרובה צפויים להיות נמוכים תומכים בכך כי לבנק ישראל נותר מקום להוריד את הריבית בשיעור מצטבר של כ-0.5%. ובכך יצמצם את פער הריביות בין הדולר לשקל. הורדת ריבית זו תהווה נשק נוסף לנגיד בהתמודדותו עם ההאטה במשק הישראלי. ייתכן ולהורדת הריבית הצפויה תהיה השפעה בטווח הקצר על היחלשות השקל. ראוי לציין כי סביב רמות 4.18-4.22 צפוי השקל למצוא קווי תמיכה רבים אשר עשויים לבלום את התחזקות הדולר כבר בשלב הנוכחי. אין שינוי בהערכתנו כי השקל צפוי להתחזק משמעותית בהמשך השנה .
פינוטק: כלי הריבית עלול לאזול עוד לפני שיגיע השינוי המיוחל במצב
הנתונים הכלכליים ממשיכים להעיק על המשק ונראה שהמשבר רחוק מלהגיע לסיומו. כלי הריבית, לעומת זאת, בו משתמש בנק ישראל מדי חודש בחודשו על מנת להוזיל את האשראי במשק, עלול לאזול עוד לפני שיגיע השינוי המיוחל במצב. מאז אוקטובר אשתקד קיצץ נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, את הריבית במשק ב-3.25% לרמתה הנמוכה אי פעם - 1%.
מרבית האנליסטים צופים כי פישר יקצץ גם היום את ריבית חודש מארס ויוריד אותה לרמה של 0.5%; בעוד אחרים טוענים כי הוא יסתפק בקיצוץ של 0.25% בלבד. נראה שהמשקיעים עדיין ממשיכים להביע אמון בכוחו של בנק ישראל ובמטבע המקומי, והדולר יורד הבוקר ב0.7% ונסחר בין הבנקים סביב 4.131 שקלים. המסחר בבורסת ת"א יתנהל היום גם בחידוש המסחר בוול סטריט שיפתח על רקע תוכניתו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, להקטין בתוך ארבע שנים את הגירעון התקציבי של המדינה העומד היום על 1.3 טריליון דולר ב־50%.
Easy Forex: התערבות בנק ישראל בשוק האג"ח תביא להצפת השוק בשקלים והתחזקות הדולר
השקל שלנו נחלש השבוע מול המטבע האמריקני. את הטריגר לחולשתו של השקל קיבלנו כאשר בנק ישראל הכריז על התערבותו בשוק האג"ח. בנק ישראל הודיע כי ירכוש אגרות חוב ממשלתיות תחילה כדי להזרים נזילות למערכת הפיננסית במדינה. הדבר יגרום להצפת השוק בשקלים דבר אשר מוריד מערכו ומחזק על חשבונו את השטר הירוק.
עוד התבשרנו בשבוע שעבר כי מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.5%-. רמה זו המעידה על ירידה דרסטית בלחצים האינפלציוניים לצד מהלך רכישת אגרות החוב שתוריד את תשואתם חותמים כמעט בוודאות את הערכות כי הנגיד יוריד ביום שני את הריבית השקלית. השאלה הנותרת כעת היא באיזה גובה תהיה ההורדה.
גם מדד המדדים המובילים שפורסם הצביע על ירידה בפעילות הכלכלית של המשק המקומי, דבר שלא מוסיף לכוחו של השקל.
מההיבט הטכני: הדולר ממשיך להתחזק מול השקל ורמת ההתנגדות ב 4.1500 נפרצה פעמיים אך לא החזיקה מעמד זמן רב. פריצה מחודשת והתייצבות מעל לרמת ה 4.1500 תהווה איתות משמעותי להמשך התחזקות הדולר ל 4.3000. תמיכה לטווח הקצר נמצאת ב 4.1000.
כלל פורקס: הקורולציה של הדולר/שקל עם תנועת הדולר בעולם תקבע אם מכאן רצים קדימה או שלפני כן יתבצע תיקון מעט יותר אגרסיבי
הדולר/שקל משלים הבוקר את ערב שישי שבו נחלש הדולר בעולם בתוך שעתיים בצורה משמעותית. המסחר נפתח בהתחזקות השקל לרמה של 4.12 שקל לדולר. היום יכריז נגיד בנק ישראל על החלטת הריבית כאשר הציפיות הגלומות כבר במחיר מדברות על הפחתה של 0.25% עד 0.75%.
הקורולציה של הדולר/שקל עם תנועת הדולר בעולם תיתן גם היא את הטון השבוע ותקבע אם מכאן רצים קדימה או שלפני כן יתבצע תיקון מעט יותר אגרסיבי.
כלכלני מיטב: ייתכן שלא ראינו עדיין את סוף רכישות המט"ח של בנק ישראל
כלכלני מיטב מציינים כי בנק ישראל יצטרך לספק פתרונות מוניטריים יצירתיים. כידוע, אופציה אחת תהיה רכישות אג"ח ממשלת ישראל. "וכך, בחודשים הקרובים הסוחרים בשוק לא ידברו על הציפיות לריבית בנק ישראל, שהרי זו לא תהיה רלוונטית, אלא ינתחו את מידת ההתערבות של בנק ישראל בעקום הממשלתי". ניתן לצפות, אומרים במיטב, למהלכים נוספים של בנק ישראל, כפי שרואים בעולם, וכנראה באפיק הקונצרני.
עוד סבורים במיטב כי גם לגבי רכישות המט"ח, ייתכן וזה אינו סוף הסיפור, חרף ההתקרבות ליעד של 44 מיליארד דולר. לדבריהם, אין זה מן הנמנע כי בבנק ישראל יגדירו יעד יתרות חדש, או ידווחו על הפחתה צנועה, בהיקף הרכישה היומית. יתר על כן, נראה כי כל עוד ישנו עודף בחשבון השוטף, היוצר פוטנציאל לחיזוק של השקל כנגד הדולר, והסביבה הכלכלית מחריפה, יהיה קשה מאוד לבנק להכריז על סיום ההתערבות. אם יעשה כן, מזהירים הכללים, "שנה של עבודה קשה עלולה לרדת לטמיון תוך שבועות".
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.