החששות הגדולים ביותר של ענף הביטוח העולמי מתרכזים בימים אלו בביצועי ההשקעות של הגופים השונים, התנהגות השווקים הפיננסיים, זמינות ההון, הסביבה המאקרו-כלכלית ורגולציית יתר - כך עולה מסקר ה-Banana Skins הגלובלי של פירמת ראיית החשבון PwC והמכון לחקר חדשנות פיננסית - CSFI, לשנת 2009.
מדובר בסקר הסיכונים השני שמבצעים שני הגופים בנוגע לענף הביטוח, כשנה וחצי לאחר הסקר הראשון שנערך ב-2007. הסקר, הבוחן את הסיכונים העומדים בפני סקטור הביטוח בשנתיים-שלוש הקרובות, נערך בקרב 403 נשאלים ב-39 מדינות (מעל למחצית מהם בבריטניה, שחווה קשיים אדירים בעקבות המשבר הכלכלי) במהלך נובמבר-דצמבר 2008.
התוצאות משקפות תגובה ברורה ומיידית לשינוי משמעותי שעברה הסביבה בה פועלות חברות הביטוח בעולם, על רקע המשבר הכלכלי, והיא נובעת מהחזרים נמוכים על ההשקעות האדירות שמנהלות חברות הביטוח, חוסר בהון, תחזיות מאקרו-כלכליות חמורות ועוד, שמעידים עד כמה השתנה העולם הכלכלי, ובעיקר הפיננסי, בתקופה זו. הדבר מתבטא היטב בהשוואה לצמרת הסקר הקודם, טרום המשבר, שבו דורגו בראש רגולציית יתר, קטסטרופות ואסונות טבע ואיכות הניהול בחברות הביטוח.
מתוצאות הסקר מסתבר שהאיומים בישראל לא ייחודיים לחברות המקומיות, והם דומים בכל עולם הביטוח, כאשר הסיכונים התפעוליים, כולל רגולציה, מאבדים מרמת האיום שלהם בקרב הפעילים בענף, ומנגד סוגיות של יציבות, תשואות ומאקרו כלכלה תופסים את מקומם בפסגת החששות הביטוחיים. "ממצאי הסקר משקפים היטב את המגמה הנוכחית בתפיסת ניהול הסיכונים", אומר אייל בן אבי, מנהל המגזר הפיננסי בחטיבת ה-Advisory של קסלמן וקסלמן PwC ישראל.
"כאשר פורסם הסקר הקודם, שוק הביטוח היה בשיאו, והחשש העיקרי של החברות היה מפני עודף רגולציה. הפעם, משבר האשראי הוא שנותן את הטון, וניתן לראות בבירור כי כל חמשת הסיכונים הראשונים שנמנו קשורים אליו", אומר בן אבי. "סביר מאוד כי הממצאים משקפים גם את התפיסה של חברות הביטוח בישראל".
נציין, שלדברי עורכי הסקר קיימת עקביות בעמדות לגבי הסיכונים העיקריים ברחבי העולם, כשהענף פועל בתנאים הכלכליים הגרועים ביותר בעשורים האחרונים. מצב זה הוביל להערכה מחודשת של הסיכונים העיקריים, אך גם להכרה ולחשש כי הענף אינו מותאם להתמודד עם תנאים אלה כפי שחשבו בעבר. כך, רק 4% מהמשיבים חשבו שחברות הביטוח ערוכות היטב להתמודדות עם סיכונים, בהשוואה ל-21% בסקר הקודם.
"הענף ישלם את מחיר המשבר"
מסקירת האיומים המרכזיים על הסקטור, עולה כי גורמים נוספים זינקו בהשוואה לסקר הקודם, כגון איכות ניהול הסיכונים בענף הביטוח (מקום 6 בסקר הנוכחי) וחשיפת הענף למכשירי סיכון מורכבים - למשל עסקאות החלף על שמיטת חובות (CDS), כגון המכשירים שהפילו את ענקית הביטוח העולמית AIG (מקום 8). בהקשר זה מציינים ב-PWC וב-CSFI, כי "קיימת תחושה חזקה בקרב המשיבים שהענף לא מותאם מטבעו להיכנס לפעילות בשווקים אלו, וייאלץ לבצע מהלך של 'חזרה למקורות'".
על הרקע הזה, גובר גם החשש בסקטור לגבי זמינות ביטוח המשנה בעולם (7 בסקר הנוכחי לעומת דירוג 27 בקודם). נציין שביטוח המשנה מהווה אמצעי מרכזי לפיזור סיכונים בענף, ורוב הביטוחים הנרכשים במדינות השונות, בהן גם ישראל, מושפעים ישירות מהמתרחש בחברות ביטוח המשנה - בעיקר במחירים וביכולת לבטח. לפיכך, לפגיעה בענף ביטוח המשנה - ולו רק מבחינת קיבולת הביטוח (capacity) - יהיו גלי הדף שיורגשו בכל סקטור הביטוח.
יצוין, כי למרות שהחשש מעודף רגולציה ירד בדירוג, הוא עדיין נותר נושא המדאיג מאוד את אנשי הביטוח בכל השווקים העיקריים, בעיקר עקב החשש מהתעצמות הרגולציה בשל משבר האשראי. לדברי עורכי הסקר, "המנהלים הבכירים בענף הביטוח מוטרדים גם מכך שהענף ייאלץ לשלם מחיר על המשבר, למרות שהוא בנקאי בעיקרו".
למול התחזקות החששות מסיכונים פיננסיים, נרשמה בסקר הנוכחי ירידה בולטת בחשש מפני סיכונים סביבתיים כגון אסונות טבע והתחממות כדור הארץ. בסקר הקודם דורגו אלו בין עשרת הסיכונים הראשונים, ועתה הם מדורגים בעשירייה השלישית (וכך גם סיכון טרור). לדעת עורכי הסקר, סיבה חלקית לכך היא מיעוט אירועים סביבתיים גדולים בשנים האחרונות, וכן התפיסה הרווחת בענף לפיה קל יותר כיום להתמודד עם סיכונים שכאלו. עם זאת, נראה שמוקדם עדיין לשמוח - פשוט יש סיכונים משמעותיים אחרים שתפסו את קדמת הבמה, בעוד שהסיכונים הביטוחיים 'הרגילים' נדחקו לאחור, אך הם שרירים וקיימים.
עוד עולה מהסקר, שבענף ביטוחי החיים המצב הכלכלי צפוי לפגוע בעסקי החיסכון, ובמיוחד אם הריביות הנמוכות יימשכו לאורך זמן. בתחומי הביטוח האחרים החששות העיקריים הם מירידה בפרמיות ומאפשרות לזינוק במספר התביעות, לרבות תביעות הנובעות ממרמה. החשש בענף ביטוחי המשנה נוגע בעיקר לאפשרות שזמינותם תקטן, לנוכח השוק הבעייתי הנוכחי. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.