ההפסדים מובילים למיזוג קרנות פנסיה בארה"ב: להון סיכון יהיה קשה יותר לקבל כסף

אינדיאנה בדרך לחקיקה שתאחד את קרנות הפנסיה הציבוריות של העובדים והמורים ; קרנות פנסיה אחרות, גדולות הרבה יותר, שהפסידו גם, עלולות ללכת בדרך דומה ; גם ההון סיכון הישראלי עלול להיפגע מגל השמרנות החדש של המוסדיים האמריקנים

בחצי השנה האחרונה ברור שבתקופה כזו קשה לקרנות ההון סיכון בפרט והפרייבט אקוויטי בכלל. המשקיעים הגדולים, בדרך-כלל משקיעים מוסדיים מארה"ב, אינם חשים התלהבות גדולה לרוץ לאפיקים מסוכנים בתקופה כזו. מה גם, שחלק גדול מקרנות הפנסיה, צבר הפסדים בשנה האחרונה, עובדה שמקשה עליהן להצדיק הקצאת כספים נוספים כאשר ההון סיכון קורא לכסף.

על רקע ההפסדים של קרנות הפנסיה בארה"ב, בשנה האחרונה הן מתחילות לחשוב כיצד לחסוך.

במדינת אינדיאנה לדוגמה, עלתה לאחרונה הצעה לאחד בין האדמיניסטרציה של קרן העובדים הציבוריים (PERF) וקרן איגוד המורים של אינדיאנה (STA).

לקראת העברת החקיקה להסכם המיזוג של הקרנות, העריכו באינדיאנה שהחיסכון במקרה כזה יכול להסתכם בכ-9 מיליון דולר באופן מיידי ובמיליון דולר נוספים מדי שנה.

לכאורה, אין לקיצוץ בעלויות האדמיניסטרציה סיבה להטריד את קרנות הפרייבט אקוויטי או ההון סיכון. אלא שהדיווחים בעיתונות המקומית מדגישים כי המשמעות בהחלט נוגעת להעדפות בפורטפוליו ההשקעות.

"בדירקטוריון המשותף תהיה יותר שמרנות", מצוטטים מנהלים בקרן STA. שמרנות בתקופה כזו פירושה לדאוג שיהיה מספיק כסף לשלם למאות אלפי הפנסיונרים שסומכים על הקרנות האלה, ולא להזרים כספים לקרנות פרייבט אקוויטי בתחומי ההון סיכון או הנדל"ן, אפיקים שמוגדרים כמסוכנים יחסית.

המשמעות אינה נוגעת ישירות לקרנות ההון סיכון שבהן מושקעות הקרנות של אינדיאנה. הרי מדובר בקרנות קטנות יחסית, שרק בתחילת העשור החלו לבצע השקעות משמעותיות בערוצים אלטרנטיביים. אבל, המהלך באינדיאנה מעיד על המגמה בארה"ב כולה. קרן CalPERS, איגוד קרנות הפנסיה של עובדי קליפורניה, לדוגמה רשמה הפסד של 31% בכלל נכסיה נכון לסוף 2008. לקאלפרס יש גם קרן "אחות", CalSTRS, שמנהלת את כספי הפנסיה של המורים במדינת קליפורניה. אם הקרנות יפעלו בהתאם למהלך של הקרנות באינדיאנה, כלומר יתאחדו, ויהפכו לשמרניות יותר, הרבה קרנות הון סיכון ייתקלו בקשיים, מכיוון שמדובר במשקיעי הפרייבט אקוויטי הגדולים בעולם.

גם השקעות ישירות

ה-PERF היא הגדולה מבין שתי הקרנות של אינדיאנה שאוחדו. היא אחת מ-100 הקרנות הציבוריות הגדולות בארה"ב, כאשר בסוף שנת הכספים 2008 (ביוני האחרון) היא ניהלה כ-16 מיליארד דולר והיא אמורה לספק את הפנסיה של יותר מ-220 אלף עובדים ופנסיונרים במדינה.

על-פי דיווחי הקרן, היא השקיעה כ-8% מנכסיה בשנת 2008 בערוצים אלטרנטיביים של פרייבט אקוויטי, אליהם החלה לפנות בשנת 1997.

ההשקעות של הקרן מתבצעות גם באמצעות הקצאות ישירות למניות של החברות הגדולות שנסחרות בוול-סטריט.

כך למשל, בשנת 2008 החזיקה הקרן במניות בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, האנרגיה והפיננסים, כאשר בין השאר השקיעה ישירות בגוגל, מיקרוסופט, סיסקו וקנון. מעבר לכך, הגדילה הקרן את ההקצאה לערוצי השקעה אלטרנטיביים ל-10% מסך הכספים בשנה הנוכחית, ובכוונתה להגיע להקצאה של כ-30% מסך הכנסים.

אין מתנגדים לחקיקה

אלא שהמספרים הגבוהים מסתירים את מה שהתרחש בשנה וחצי האחרונות בשווקים הפיננסיים. החשיפה של קרן הפנסיה לנכסים בעלי סיכון יותר גבוה, עלתה לה בשנת הכספים האחרונה (עד יוני 2008) בהחזר שלילי של כ-7.9% או 1.4 מיליארד דולר.

זאת, לעומת החזר חיובי של קרוב ל-18% (2.6 מיליארד דולר) בשנת הכספים 2007.

נתון קשה זה מגיע עוד לפני שהתחיל המשבר האמיתי, כלומר בספטמבר השנה. בסך-הכל על-פי פרסום שלBusiness Journal Indianapolis, מיוני 2008 עד ינואר 2009 הקרן כבר הפסידה כשליש מנכסיה, כ-5.5 מיליארד דולר.

גם לקרן הפנסיה של המורים באינדיאנה אין בשורות טובות בהרבה. הקרן הפסידה כ-26% מנכסיה במשך חצי השנה האחרונה לסך כולל של כ-7 מיליארד דולר בתחילת 2009, לאחר שהשקיעה כ-5.7% מסך נכסיה בערוצים אלטרנטיביים במשך השנה האחרונה.

כך, אין מה להתפלא שכיום עומדת החקיקה בנושא זה בבית הנבחרים של אינדיאנה, לאחר שעברה את האישור של הסנאט לפני כחודש באישור גורף של 50 לעומת אפס מתנגדים.