שובו של הדולר

סעיף הדיור טומן בחובו הפתעה: ימשוך כלפי מעלה את מדד פברואר המתפרסם הערב

צחי ליבוביץ' הוא מנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות

במדד המחירים לצרכן לחודש פברואר, שיפורסם הערב, טמון פוטנציאל הפתעה לא קטן. הסיבה: ההתחזקות החדה של הדולר כנגד השקל, אשר מחזירה את הישראלים לחשוב בדולרים ומשפיעה גם על סעיף הדיור, שמשקלו מהווה כמעט רבע מהמדד כולו.

בשוק ההון מצפים לירידה בשיעור 0.2%-0.3% במדד פברואר, אך לדעתי התחזקות הדולר עשויה לקרב את המדד ל-0%.

בשנה שעברה, כאשר הדולר צלל כנגד השקל והגיע לשער 3.2 שקלים, נטשו הישראלים את הדולר. רבים עברו לנקוב מחיר בשקלים, בין בחוזי קנייה ושכירות בשוק הנדל"ן ובין אם בתמחור פעילות עסקית שוטפת של חברות. התוצאה היתה ירידה בהשפעה של שער החליפין על אינפלציה, וירידה בהשפעת הדולר על מדד המחירים.

בתקופה הנוכחית התאושש הדולר מהשפל והתחזק ביותר מ-30%. שובו של הדולר לשער גבוה מ-4 שקלים משיבה את הישראלים למטבע האמריקני, וכתוצאה מכך גם את ההשפעת האחרון על מדד המחירים וממנו לאינפלציה מתחזקת.

הנעלם הגדול

הנעלם הגדול במדד פברואר, כמו בכל מדדי התקופה הנוכחית, הוא סעיף הדיור. התחזקות הדולר גורמת לכך שבשוק הנדל"ן חוזרים במקרים מסוימים לנקוב מחירים בדולרים, דבר שמגביר את אי הוודאות באשר להתנהגות מחירי הדיור.

המיתון במשק הגביר את הציפיות לירידת מחירים בשוק הדיור, אך ירידות אלה מבוששות לבוא. באזור ת"א ישנה ירידה קלה ובחלק מאזורי הפריפריה ישנה אפילו עלייה. לו רק היינו יכולים להתעלם מסעיף הדיור, אזי חיזוי מדד המחירים היה משימה קלה יותר; אולם להערכתי, סעיף הדיור ימשוך הפעם את מדד פברואר מעלה ויפתיע את השוק.

מצוקת ההשקעות לטובת הדולר

לא חסרות סיבות להתחזקות הדולר כנגד השקל: הורדות הריבית האגרסיביות בישראל, המיתון שיביא לניפוח הגירעון הממשלתי, רכישות המט"ח של בנק ישראל שנפרשו על פני חודשים רבים וכמובן התחזקות הדולר בעולם כחלק מנהירת המשקיעים לאפיקים בטוחים בתקופה זו של טלטלה בשווקים.

על כל אלה אוסיף סיבה נוספת שתומכת כעת בהמשך התחזקות הדולר: מצוקת השקעות בישראל. המשקיע הישראלי נותר היום כמעט ללא אפיקי השקעה אטרקטיביים; המניות והאג"ח הקונצרניות נתפסות כמסוכנות, הפיקדונות והמק"מים מניבים תשואות אפסיות ואחת האלטרנטיבות הבודדות שנשארו היא השקעה בדולר.

ציפיות האינפלציה

בהשפעתו של הדולר על האינפלציה ניתן להבחין בבירור דרך ציפיות האינפלציה, כפי שהן באות לידי ביטוי בשוק ההון. למרות הורדות חוזרות ונשנות של תחזיות הצמיחה במשק ב-2009 בשל המיתון המחריף, ציפיות האינפלציה לטווח של שנה דווקא מתנהגות בצורה הפוכה ועולות בחודשים האחרונים.

כך, למשל, ציפיות האינפלציה בחודש דצמבר האחרון היו (1.5%-) בלבד, ואילו היום הן 0.5%. זאת בשעה שהמיתון במשק מחריף והולך ותחזיות הצמיחה מעודכנות כלפי מטה חדשות לבקרים.

מאחורי העלייה בציפיות האינפלציה עומדת התחזקות הדולר, שהייתה חדה באופן משמעותי, ותמשיך ללוות את מדדי האינפלציה גם בתקופה הקרובה הבאה.