במונחים דולריים, ת"א מתנהגת בדיוק כמו וול סטריט

שוברים מיתוס: הבורסה בתל-אביב לא מנותקת מהעולם ; הבורסה בתל אביב צברה מתחילת השנה תשואה שלילית של 1.59%- אולם תבנית ההתנהגות של תל אביב 100 במונחים דולריים זהה לזו של ה-S&P

תחילת השנה האגו הישראלי עשה שעות נוספות: דווקא השוק שלנו, הקטן והמתעורר (ואולי גם החכם), עולה בזמן שכל העולם יורד. מתחילת השנה ועד תחילת המסחר הבוקר הוסיף תל אביב 100 7.7%. ה-S&P 500 איבד 16.54% באותה תקופה בדיוק.

הפרשנים הציעו לוגיקה כלכלית ופיננסית שמסבירה מדוע השוק הישראלי התנתק מהעולם ופעל לפי קצב נפרד ועצמאי משלו. חלקם היללו את המדיניות הכלכלית המפקחת של הרגולטורים הישראליים, ובמיוחד האוצר ובנק ישראל, שבזכותם הבנקים לא נפלו במלכודת הפיננסית שסחפה את העולם.

אחרים הגיעו למסקנה המתבקשת שאנחנו יציבים יותר ומחוסני משבר יחסית. שהבנקים פה במצב טוב ולא מאיימים על הכלכלה, וגם איום הבחירות התאייד.

אבל יש הסבר מעניין - וגם, יש לומר - הגיוני יותר. במונחים דולריים, גם הבורסה בתל אביב צברה מתחילת השנה תשואה שלילית. אמנם זו תשואה טובה יותר משל ה-S&P 500, רק 1.59%-, אולם תבנית ההתנהגות של תל אביב 100 במונחים דולריים זהה לזו של ה-S&P.

התשובה כולה נמצאת בגרף המצורף. לא רק שהשוק המקומי לא התנתק מהעולם, הוא הולך אחריו צעד אחר צעד, בתיאום כמעט מושלם, כפי שהיינו מצפים משוק קטן שמושפע ממה שקורה מעבר לים. במונחים דולריים, תל אביב 100 עוקב בקורלציה גבוהה למדי אחרי התנודות של אחיו הגדול מוול סטריט. מנותק הוא לא.

יקומו המלעיזים ויטענו שעדיין נותר פער משמעותי בין התשואות של שני המדדים ושפה התשואות טובות יותר, אך גם לזה הסבר פשוט: עומק הבעיות של השוק המקומי (הכלכלה, הבנקים, הנדל"ן ויתר הגורמים שמופיעים מדי יום בכותרות) קטן אלפי מונים מזה של השוק האמריקני.

בזמן שבארה"ב קרסו מניות חברות הפיננסים והחברות עצמן וסחפו אחריהן את השוק, בישראל זה לא קרה, וכגודל הצרה עומק ההשפעה. *