חזקיהו וענתבי הגיעו להבנות: לאומי לא יצטרך למכור את מניותיו במגדל

הצעה לתיקון חוק הבנקאות שהפיץ אתמול משרד האוצר מוציאה את חברות הביטוח מתוך הגדרת "קונגלומרט" ; התיקון יאפשר ללאומי להמשיך ולהחזיק במניות מגדל, למרות האיסור על בנקים להחזיק ביותר מקונגלומרט אחד

בנק לאומי לא יצטרך למכור את אחזקותיו במגדל , כך נודע ל"גלובס". זאת לאחר שמשרד האוצר, בתיאום עם בנק ישראל, הפיץ אתמול תזכיר לתיקון חוק הבנקאות ברוח זו. על פי הערכות, בעקבות פרסום התזכיר יאריך בנק ישראל את ההיתר שניתן לבנק לאומי להחזיק במניות חברת מגדל, עד להשלמת החקיקה בעניין.

התזכיר פורסם לאחר מו"מ ארוך בין בנק ישראל לאוצר, שהסתיים בפגישה בתחילת השבוע בה הגיעו המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, והמפקח על הביטוח, ידין ענתבי, להבנות, בתיווכו של מנכ"ל האוצר, ירום אריאב.

לפי הנחיות בנק ישראל אמור לאומי למכור גם את מניות פז שברשותו (15.73%) עד 30 ביוני, אך תזכיר החוק לא משנה את עמדת בנק ישראל לגבי פז.

בנק לאומי, בניהולה של גליה מאור, מחזיק כיום ב-9.85% ממניות מגדל, כשלפי הנחיית בנק ישראל, עליו למכור את המניות עד 31 באוגוסט השנה. זאת לאחר שהבנק כבר קיבל בשלוש השנים האחרונות ארבע דחיות, וכדי לוודא את קיום המכירה אף העביר הבנק את מניותיו לידי נאמן, עו"ד מיכאל הרצברג, לשעבר היועץ המשפטי של בנק ישראל.

מטיוטת תזכיר החוק שהוציא היועץ המשפטי של האוצר, עו"ד יואל בריס, והגיעה לידי "גלובס", עולה כי סעיף 24 א', הקובע כי בנק לא יחזיק ביותר מקונגלומרט (תאגיד החזקה ריאלי) אחד, ישונה כך שחברת ביטוח תוגדר כפועלת בענף משק אחד (ענף הביטוח). זאת, ללא תלות בהשקעותיה הפיננסיות הפסיביות בתאגידים אחרים.

מאחר שקונגלומרט מוגדר כגוף הפועל בשלושה ענפי משק, ההגדרה החדשה של פעילות חברות הביטוח מחריגה אותן מהגדרת קונגלומרט, ומאפשרת ללאומי להמשיך להחזיק במגדל. באוצר מנמקים את השינוי בכך ש"פרשנות זו תואמת את העיסוק האמיתי של חברת ביטוח".

הארכת האישור ללאומי להחזיק במגדל עמדה לפני מספר חודשים במוקד סכסוך בין חזקיהו לענתבי. בתחילת דצמבר, חודש לפני תום המועד הקודם למכירת המניות, הודיע חזקיהו כי לא יעניק ללאומי הארכה נוספת, במידה שהאוצר לא יתחייב לשנות את החוק, מה שאילץ למעשה את לאומי למכור את מניותיו במגדל באופן מיידי.

שינויים בהגדרת קונגלומרט

לענתבי ממילא לא היה עניין שלאומי ימשיך להחזיק במגדל, מטעמי ניגודי עניינים. עם זאת, בידי לאומי הייתה התחייבות שלטונית, שעיקרה שמירה על הסטטוס קוו של אחזקותיו במגדל.

על בסיס ההתחייבות הזו ציפו בלאומי ובבנק ישראל לתמיכת האוצר בתיקון החוק, אך הופתעו מעמדת ענתבי. לאחר סכסוך מתוקשר וחילופי מהלומות מילוליות, הסכים חזקיהו לתת הארכה נוספת. זאת, לאחר שקיבל מכתב מאריאב בו התחייב האחרון כי "יימשך הדיון בקידום חקיקה לפיה חברת ביטוח תוחרג מהגדרת קונגלומרט בחוק הבנקאות". כך, כאמור, אירע אתמול.

בתזכיר החוק, מציע האוצר בנוסף שינויים נוספים להגדרת קונגלומרט. כך מוצע למשל כי המונח "פועל" בענפי משק, יתייחס רק למקרים שבהם לקונגלומרט יש יכולת השפעה ממשית על הענפים בהם הוא פועל.