המסחר בוול סטריט ננעל בירידות שערים, ושבר את ה"ראלי" בן שלושת הימים שנרשם עד היום בוול סטריט. המשקיעים מעבר לים עיכלו את החדשות מצד הבנק המרכזי, והם סקפטיים באשר לאם ההתערבות של ה'פד' בשוק האג"ח תוכל לאושש את הכלכלה האמריקנית. את הירידות הוביל המגזר הפיננסי, שחלק גדול ממניותיו התממשו בשיעור דו-ספרתי.
המדדים המובילים איבדו מערכם 0.5%-1.3% בהובלת ה-S&P 500. על רקע התערבות הבנק המרכזי בשוק האג"ח, התשואה על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנה עלתה ב-2.53% וננעלה בתשואה של 2.597%.
היום דיווחה סוכנות מימון המשכנתאות המולאמת פרדי מאק, כי ריבית המשכנתאות הקבועה ל-30 שנה ירדה ל-4.98% בשבוע שהסתיים ב-19 במארס. לראשונה מזה חודשיים מצוייה ריבית זו מתחת ל-5% ובשוק מעריכים כי בעקבות התערבות ה'פד', היא תרד לרמת שפל כמוה לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה. לפני שנה שיעורה עמד על 5.87%.
שערוריית הבונוסים ב-AIG
בינתיים, התרחשויות במלחמת הבונוסים - המחוקקים בארה"ב תיעלו את הזעם שלהם על הבונוסים ב-AIG ואישרו ברוב קולות תקנות חדשות, שיחייבו את מקבלי הבונוסים ב-AIG ובחברות שזכו לסיוע מהממשל לשלם 90% מס על הבונוס שקיבלו. התנאי לגביית המס יהיה מאנשים שההכנסה הביתית שלהם עומדת על מעל ל-250 אלף דולר. תנאי נוסף לגביית המס הוא היקף הסיוע שקיבל הארגון המחלק את הבונוס מהממשל. הרף עומד על סיוע ממשלתי של לפחות 5 מיליארד דולר שהתקבל מהממשל.
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר אמש (ד') שהוא יקבל על עצמו את האחריות לתשלומי הבונוסים בחברת AIG אם יהיה בכך כדי להפסיק את מחול השדים של חילופי ההאשמות בנושא. "וושינגטון כולה נסערת וכולם מפנים אצבעות זה על זה ואומרים שהאחרים אשמים - הדמוקרטים או הרפובליקנים. אני אקח את האחריות, אני הנשיא", אמר אובמה בהופעה בעיריית קוסטה מסה בקליפורניה. עם זאת, הוא הבהיר שתשלום הבונוסים אינו באמת אשמתו. "לא אנחנו חתמנו על החוזים הללו", אמר, "אך תפקידי הוא לוודא שאנחנו נתקן את כל הבלגן הזה, גם אם לא אנחנו גרמנו לו".
בתוך כך, ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח היום כי חלק ממקבלי הבונוסים, וביניהם דאגלס פולינג שקיבל את הבונוס המנופח ביותר - 6.4 מיליון דולר, החליטו להחזיר את הכסף.
ה'פד' מתערב בשוק האג"ח
נזכיר כי אתמול הודיע ה'פד' על רכישת אגרות חוב בסך של 300 מיליארד דולר במהלך ששת החודשים הקרובים, על מנת לעודד את ההתאוששות הכלכלית בארה"ב. בנוסף אמר ה'פד' כי בכוונתו לרכוש עד 750 מיליארד דולר של ני"ע מגובי משכנתאות מסוג MBS.
"מצד אחד, אלו חדשות חיוביות, כי צעדים אלו יסייעו בייצוב שוק הנדל"ן למגורים, ולכך תהיה השפעה חיובית, בעיקר על הבנקים", אמר אנליסט ב-Landesbank Baden-Wurttemberg הגרמני. "מצד שני - באיזה מחיר? בשורה התחתונה, ה'פד' מנפח את המאזן שלו בטריליון דולר, ובטווח הארוך, המהלך עלול לגרום לאינפלציה מואצת ברגע שהמשבר יחלוף".
גם בכלל פיננסים מגיבים לחדשות: "להערכתנו, פעולות אלה ממשיכות את רצף הפעולות של חילוץ המשק ע"י העברת הסיכון לממשל. הריבית נמוכה על האג"ח ממשלתי תומכת בהשקעה באג"ח קונצרני ותקל על פירמות את גיוס הכסף. עם זאת, הסיכון באג"ח הממשלתי האמריקני עולה עוד, ולמרות שמחירו עולה במקביל - זוהי אשליה לביקושים ולמחיר הוגן. פאני מיי ופרדי מק מתגלות כבור שכסף רק ממשיך להעלם בו, והעובדה ששתיהן הולאמו לא מחקה את הסיכון בהן, אלא העבירה גם אותו לידי הממשל. בהקשר הישראלי, פעולות אלה טובות לישראל ולכלכלת העולם בכלל, אך רעות לצמיחה ארוכת הטווח ויציבותה של ארה"ב. אנו צפויים להמשיך ולראות בנקים מעדיפים לגסוס ולא לקבל את עזרת הממשל מפחד להגבלות שכר, הלאמה ואיבוד אמון במוסד".
על רקע ההתערבות של ה'פד' בשוק האג"ח, הדולר נחלש מול המטבעות המובילים בעולם: האירו עולה מולו ב-1.5% נוספים ל-1.367 דולר, הדולר צונח מול הין ב-2.2% ל-94.1 ין לדולר.
הדאו-ג'ונס נחלש ב-1.15% ל-7,400 נקודות, ה-S&P 500 איבד 1.3% ל-784 נקודות, הנאסד"ק ירד ב-0.5% ל-1,483 נקודות
זירת המאקרו
מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה ירד ב-12 אלף בשבוע החולף והסתכם ב-646 אלף תביעות, לעומת צפי האנליסטים בוול סטריט ל-655 אלף תביעות. הנתון מהשבוע הקודם עודכן כלפי מעלה ל-658 אלף תביעות, מ-654 אלף תביעות שפורסם בשבוע שעבר.
מספר התביעות המתמשכות לדמי אבטלה לשבוע שהסתיים ב-7 במארס, זינק ב-185 אלף תביעות, לשיא של 5.47 מיליון תביעות. הממוצע החודשי של בקשות לדמי אבטלה, עלה ב-3,750 תביעות והסתכם ב-654,750 תביעות, ושיעור הבלתי מועסקים הזכאים לדמי אבטלה, עלה ב-0.2% לרמת של 4.1% - בשני המקרים מדובר ברמה הגבוהה מזה 26 שנה.
ב-16:00, פורסם מדד הפילדלפיה פד לחודש מארס, שעלה ל-(35-) נקודות מרמה של (41.3-) נקודות בפברואר. הצפי בשוק היה לעלייה ל-(39-) נקודות.
באותה שעה פורסם הנתון האחרון לשבוע זה - המדד המשולב לחודש פברואר, שירד ב-0.4%, מעט פחות משצפה השוק - לירידה של 0.6%. בנוסף, הנתונים לשני החודשים הקודמים עודכנו כלפי מטה, כך שהמדד עלה רק ב-0.1% בינואר וירד ב-0.1% בדצמבר, זאת לעומת נתונים קודמים לעלייה של 0.4% וירידה של 0.2% בהתאמה.
במסחר בבורסת הסחורות של ניו-יורק החוזים העתידיים על הנפט הגולמי למסירה באפריל ננעלו בעלייה של 7.2% ל-51.61 דולר לחבית.
מניות בכותרות
פדקס הציגה דו"חות גרועים מהצפי: רווחיה צנחו ב-75% ל-97 מיליון דולר; החברה הודיעה על קיצוץ נוסף בכוח האדם ובהוצאות. הרווח הסתכם ב-31 סנט למניה לעומת צפי ל-46 סנט למניה, הכנסות החברה ירדו ב-14% ל-8.14 מיליארד דולר לעומת 9.44 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד.
ג'נרל אלקטריק הודיעה כי היא צופה שחטיבת הפיננסים שלה, GE קפיטל, תהיה רווחית ברבעון הראשון של השנה ובשנת 2009 כולה. החברה הודיע כי היא מחוייבת ל-GE קפיטל וכי יש לה מספיק הון על מנת לעבור את המשבר הכלכלי הנוכחי.
כאמור, AIG עדיין נמצאת במרכז העניינים על רקע פרשת הבונוסים, כפי שהיתה בימים האחרונים.
סיסקו הודיעה כי היא עומדת לרכוש את החברה הפרטית Pure Digital העוסקת בפתרונות וידאו ידידותיים למשתמש בשיווק להמונים. לפי תנאי ההסכם סיסקו תשלם כ-590 מיליון דולר בעסקת החלפת מניות כשבנוסף תפקיד 15 מיליון דולר שישמשו למשכורות ופיצויים לחברה הנרכשת. בתוך כך, מנכ"לית סיסקו ישראל, בינה רזינובסקי, הודיעה היום במפתיע על עזיבתה.
מניות המגזר הפיננסי המשיכו לרכז עניין על רקע ההתערבות של ה'פד' בשוק האג"ח. נציין את בנק אוף אמריקה , סיטיגרופ , וולס פארגו , מורגן סטנלי וגולדמן זאקס .
ענקית האלומיניום אלקואה הודיעה כי תמכור 150 מיליון מניות של החברה במחיר של 5.25 דולר למניה. החברה הודיעה על גיוס הון של 1.13 מיליארד דולר במניות ואג"ח להמרה.
אורקל דיווחה אתמול בסיום המסחר על תוצאות הרבעון הפיסקלי השלישי שלה. לאחר הפחתה של הוצאה חד פעמית הסתכם הרווח ב-35 סנט למניה, כ-3 סנט גבוה יותר מההערכות האנליסטים בוול סטריט. החברה גם הודיעה על חלוקה ראשונה של דיבידנד, במחווה נדירה כיום בשוק של הפגנת ביטחון, וזאת כאשר חברות מובילות אחרות מודיעות על קיצוץ או דחייה בחלוקת הדיבידנדים על מנת לשמר על המזומנים שבקופותיהן. על רקע זה טיפסה המניה בכ-7% לרמה של 16.94 דולר במהלך המסחר המאוחר
מיקרוסופט חשפה היום את הגרסה החדשה של אקספלורר, אותה ניתן יהיה להוריד מאתר החברה החל מהצהריים, זמן מקומי.
ענקית ציוד הספורט, נייקי , דיווחה אמש על נפילה של 47% ברווחי הרבעון הפיסקלי השלישי שלה ל-243.8 מיליון דולר, או 50 סנט למניה.
בעלי מניותיה של HP אישרו באסיפה השנתית לתת ל-10 הדירקטורים של החברה קדנציה של שנה נוספת.
ישראליות מעבר לים
טבע הגיעה הלילה להסדר עם חברת התרופות האמריקנית מדיסיס, לפי ההסכם טבע לא תשווק תרופה גנרית לתרופת המקור של מדיסיס - סולודין, למרות שקיבלה אתמול את אישור ה-FDA לשיווק התרופה.
צורן זכתה להעלאת מחיר היעד של מנייתה ע"י בית ההשקעות לאזארד קפיטל מרקט, ב-37.5% ל-11 דולר למניה, לעומת מחיר יעד קודם של 8 דולר למניה.
פרוטרום דיווחה היום כי ברבעון האחרון של 2008, היקף המכירות שלה ירד ב-1% ל-98.7 מיליון דולר והרווח הנקי עלה ב-25.8% ל-6 מיליון דולר, או 10 סנט למניה. ה-EBITDA עלה ב-3.4% ל-12.4 מיליון דולר. במהלך הרבעון הרביעי תזרים המזומנים גדל ב-71% ל-15.8 מיליון דולר.
XTL הודיעה היום כי היא רוכשת מחברת ביו-גל את הזכויות לשימוש בפטנט לטיפול בחולי מחלת הסרטן מסוג מיאלומה נפוצה, וזאת תמורת כ-49% ממניותיה של XTL וכן תשלום נוסף בהתאם לעמידה באבן דרך משמעותית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.