פישר טועה, נתניהו צודק

למזלנו, המדיניות הכלכלית של נתניהו הפוכה מזו של ממשל אובמה

הירידה החדה בתקבולי המס הובילה מספר גורמים להציע פתרונות בעייתיים. רשות המיסים יוזמת מהלך של העמקת הגבייה באמצעות הגברת ביקורות, חקירות וחסימת תכנוני מס. בנק ישראל מקדם פתרון אחר, הממליץ להקפיא את הפחתות המס המתוכננות. יישום פתרונות אלה יגרום לכך שהיציאה מהמשבר תהיה ארוכה, האבטלה תגבר, וההכנסות ממיסים ירדו עוד יותר.

בהתאם לתחזית גביית המסים להשנה, 2009, שאושרה אשתקד בממשלה, באוגוסט 2008, רשות המיסים אמורה לגבות מסים בהיקף 202.7 מיליארד שקל. אך בשל המצב הכלכלי, הגבייה תהיה כנראה נמוכה מ-180 מיליארד שקל. הצד החיובי בכך הוא, שהירידה בגבייה תחייב קיצוץ בהוצאות הממשלתיות הנחשבות לגבוהות יחסית למדינות מערביות. בנוסף, מחקרים אמפיריים מראים כי הגידול בהוצאות הממשלתיות מעכב את צמיחת המשק.

גם בארצות הברית המצב דומה. בעקבות המשבר הכלכלי, רשות המס האמריקנית הגבירה את אכיפת דיני המס, מתוך כוונה להגדיל את גביית המיסים. ממשל אובמה החל גם לקדם צעדים שונים אשר נועדו למנוע תכנוני מס. המאבק המרכזי מכוון נגד מקלטי כמו איי קיימן וג'רסי. בנוסף, הממשל האמריקני צפוי להעלות בקרוב את שיעורי המס על העשירים, ומאוחר יותר גם על מעמד הביניים.

למזלנו, המדיניות הכלכלית של ראש הממשלה הנכנס, בנימין נתניהו, הפוכה מזו של ממשל אובמה. במקום להעלות מיסים, כפי שיוזמים בארצות הברית, נתניהו מעוניין לקדם הפחתת מיסים רחבת היקף לאזרחים ולעסקים כבר בקיץ הקרוב. הרפורמה במס אמורה להתבצע בהדרגה עד שנת 2012, והיא תביא להורדת מס ההכנסה השולי ליחידים עד ל-35%, ולהפחתת מס החברות ל-18%.

תוכנית נתניהו להפחתת שיעורי המס, המלווה בקיצוץ בהוצאות הממשלה ובשינויים מבניים, תמריץ את הפעילות הכלכלית, ותתרום ליציאה מהירה מהמשבר הכלכלי. מהלכים אלו מהווים תמריץ חיובי גם למשקיעים מקומיים וזרים, ואיתות לכוונות הממשלה לחזק את המגזר הפרטי על חשבון המגזר הציבורי המנופח.

הבעיה היא, שישנם מספר מתנגדים למדיניות הכלכלית של נתניהו, ובראשם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר המנסה לקדם יוזמה להקפאת הפחתות המיסים. המשמעות של הקפאת הרפורמה במס היא העלאת מיסים, שכן העסקאות במשק כבר מתומחרות בהתאם להפחתות המס המתוכננות. לכך יהיו השלכות חמורות על הכלכלה, ובכלל זה פגיעה באמון המשקיעים המקומיים והזרים בממשלה שהתחייבה בחוק להוריד מיסים.

תמוה הדבר שבנק ישראל אינו לומד מהניסיון העולמי בהפחתות מיסים, שהוכחו כיעילות מבחינה כלכלית וחברתית. מפליא שבעתיים, שהנגיד פישר מתעלם מהניסיון הישראלי שנצבר מהפחתות המיסים משנת 2003, אשר המריצו את הכלכלה, הורידו את האבטלה ואף גרמו לעלייה בגביית המס.

הכותב הוא ד"ר למשפטים, עו"ד למיסוי ישראלי ובינלאומי ומרצה בבתי-הספר למשפטים ולמנהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל