פיחות בשקל: הדולר היציג התחזק ב-1.157% ונקבע ב-4.196 שקלים; בשבוע החולף זינק הדולר ב-4.27%

האירו היציג התחזק ב-0.92% ל-5.6921 שקלים ובסה"כ עלה ב-3.43% בשבוע האחרון ; מגמת ההתחזקות נמשכת מאז הודיע בנק ישראל על כוונתו להמשיך לרכוש מט"ח בקצב של 100 מיליון דולר ביום מעבר ל-44 מיליארד הדולר

גם היום נמשך הפיחות בערכו של השקל. עם קביעת השערים היציגים על ידי בנק ישראל רשם הדולר התחזקות של 1.157% כנגד השקל ונקבע בשער של 4.196 שקלים. שערו היציג של האירו התחזק ב-0.92% ונקבע ב-5.6921 שקלים. ובסה"כ נרשמה במהלך השבוע שחלף עלייה משמעותית הן בשערו של הדול והן בשערו של האירו כנגד ההמטבע המקומי.

נציין כי מגמת ההתחזקות מאפיינת אותם כבר 3 ימים ברצף, מאז הודיע במפתיע בנק ישראל על כוונתו להמשיך ולרכוש דולרים בשוק גם מעבר ל-44 מיליארד הדולר, תוכנית בה החל לפני כשנה, בקצב יומי ממוצע של 100 מיליון דולר ביום.

עליות שערים חדות נרשמו אתמול בוול סטריט, כאשר מדד הנאסד"ק הוביל בעלייה של 3.8%. בשוק המט"ח העולמי נחלש היום הדולר בשיעור של 0.4% כנגד האירו ונסחר בשער של 1.358 דולר לאירו. נראה כי הזרמות ההון האדירות שמבצע ממשל אובמה מפחיתות מערכו של השטר הירוק, זאת גם על רקע הקריאה מכיוונה של סין ליסד מטבע כלל עולמי שיחליף את הדולר. להצעה זו הביע הממשל את התנגדותו ואמר כי הדולר ימשיך להוביל כמטבע המרכזי של יתרות המט"ח בעולם עוד הרבה זמן.

הדולר היציג התחזק כנגד השקל ב-1.157% ונקבע ב-4.196 שקלים. האירו היציג התחזק ב- 0.92% ונקבע ב-5.6921 שקלים. בסיכום שבועי זינק הדול ב-4.27% מרמה של 4.024 שקלים בה נקבע ביום ו' הקודם. האירו טיפס השבוע ב-3.43% מרמה של 5.5032 שקלים.

כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית מעריכים כי סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקני, יחזק את הדולר בעולם. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקני. בהתייחסם להודעת בנק ישרל אומרים בלאומי כי נראה שלהודעה על המשך רכישות המט,ח היתה השפעה ניכרת יותר על המסחר במט"ח לעומת ההודעה על הפחתת הריבית, אשר לא נתפסה כצעד מפתיע. המשך ההתערבות בשוק המט"ח מהווה חלק מהכלים המוניטריים שמפעיל בנק ישראל לאחר שאת השימוש בכלי הפחתות הריבית מיצה כמעט לחלוטין (נזכיר כי ריבית בנק ישראל הופחתה השבוע ב-0.25% ל-0.5% - רמת הנמוכה ביותר אי פעם).

כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועים עדיין ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%, תוך התמקדות בעיקר בדולר, המהווה מטבע מקלט מרכזי במשבר הגלובלי. להערכתם השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, הפער המינורי בין הריביות של השקל והדולר ורכישות הדולרים מידי יום ע"י בנק ישראל.

[לאתר המט"ח]