השערים של המטבעות המובילים נקבעו היום מול השקל בכיוונים מנוגדים - הדולר ממשיך להתחזק בעוד האירו שינה בחדות כיוון כששערו היציג ירד ביותר מ-2% זאת לאחר 3 ימי התחזקות רצופים מול השקל. המטבע האמריקני התחזק מול השקל, זה היום הרביעי ברציפות, וחוזר אל מעל רף 4.2 השקלים - רמה בה לא היה בכל השבוע שעבר. מוקדם יותר הדולר אף נסחר מעל רף 4.23 השקלים, רמה בה לא היה מאז תחילת מארס.
המסחר המקומי במט"ח מוסיף להיות מושפע מהודעתו המפתיעה של סטנלי פישר בשבוע שעבר, על כוונתו להמשיך ולרכוש דולרים בשוק גם מעבר ל-44 מיליארד הדולר, תוכנית בה החל לפני כשנה, בקצב יומי ממוצע של 100 מיליון דולר ביום. בשבוע שעבר נרשמה עלייה משמעותית הן בשערו של הדולר והן בשערו של האירו כנגד המטבע המקומי, מגמת התחזקות שאפיינה את שני המטבעות הזרים המרכזיים מאז הודעתו של פישר.
גם במסחר העולמי במט"ח הדולר מתחזק מול המטבעות המובילים. האירו נחלש מולו ב-0.5% ל-1.316 דולר והליש"ט נחלשת ב-0.65% ל-1.415 דולר.
שבוע עמוס באירועי סיכון צפוי לטלטל את שוק המטבעות העולמי, החל מנתוני מאקרו לגבי קצב המיתון במשק האמריקני, וכלה בהחלטות הריבית הצפויה במרחב האירו וועידות ה-G20 אשר צפויות להשתלט על החדשות המרכזיות ביום חמישי הקרוב. אך עם זאת, אין ספק כי את מרכז הבמה ימישכו לתפוס הניתוחים והתחזיות לגבי סיומו של המשבר הפיננסי. תהפוכות המשבר הביאו כבר את הדולר לבקר בפסגות חדשות אך גם בלא מעט נקודות שפל, כאשר אנחנו שומעים כיצד אנליסטים חדשות לבקרים מספידים או מחיים את המטבע האמריקני כנכס מבטחים.
הדולר היציג התחזק כנגד השקל ב-0.715% ונקבע ב-4.226 שקלים. האירו היציג צנח ב-2.193% ונקבע ב-5.5673 שקלים.
פריקו: הסיוע האמריקני, רכישות המט"ח והאג"ח של פישר - מחזקים הדולר
העובדה כי הממשל האמריקני נוקט בפעולות שונות ומגוונות על מנת לאושש את הכלכלה, בעוד יתר העולם ממתין לנתונים נוספים אשר יצביעו על עומק המשבר, גורם לדולר להתחזק בימים האחרונים. בשבוע שעבר הודיע נגיד בנק ישראל כי הוא ממשיך לרכוש דולרים בסכום של 100 מיליון דולר מדי יום וכי רכישות אגרות חוב עליה הודיע בתחילת החודש תיעשה בסכום של 200 מיליון שקל מדי יום. זאת בהמשך להורדות הריבית בחודשים האחרונים.
לאור העובדה כי הפחתות הריבית לא הועברו לחברות הקטנות ולצרכנים, ולאור העובדה כי אגרות החוב הממשלתיות הארוכות נסחרות בתשואה גבוהה (מעל 5.2% ל10 שנים), החליט הנגיד להגדיל את הרכישה היומית על מנת ליישר את עקום התשואות. רכישת אגרות החוב תבוצע ע"י הנפקת מק"מים והדפסת כסף דבר אשר צפוי בטווח הקצר ללחוץ על השקל ולגרום להמשך היחלשות לעבר רמת השיא הקודמת ואף לעבר רמות השיא של קיץ 2007 - 4.28-4.32 שקלים. בטווח הבינוני, העובדה כי הפדרל ריזרב פועל אף הוא על מנת להוריד את התשואות על אגרות החוב הממשלתיות הארוכות של הממשל, כמו גם הציפיות לגירעונות ענקיים בתקציב האמריקני, צפויים לגרום לדולר להיחלש.
כלכלני לאומי: חוסר הוודאות הכלכלית בעולם ושנאת הסיכון יחזקו הדולר
כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית מעריכים כי סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקני, יחזק את הדולר בעולם. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקני. בהתייחסם להודעת בנק ישראל אומרים בלאומי כי נראה שלהודעה על המשך רכישות המט"ח היתה השפעה ניכרת יותר על המסחר במט"ח לעומת ההודעה על הפחתת הריבית, אשר לא נתפסה כצעד מפתיע. המשך ההתערבות בשוק המט"ח מהווה חלק מהכלים המוניטריים שמפעיל בנק ישראל לאחר שאת השימוש בכלי הפחתות הריבית מיצה כמעט לחלוטין (נזכיר כי ריבית בנק ישראל הופחתה בשבוע שעבר ב-0.25% ל-0.5% - רמתה הנמוכה ביותר אי פעם).
כלכלני הפועלים: הדולר - מקלט במשבר הגלובלי; השקל ייסחר במגמה מעורבת
כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית עדיין ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%, תוך התמקדות בעיקר בדולר, המהווה מטבע מקלט מרכזי במשבר הגלובלי. להערכתם השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, הפער המינורי בין הריביות של השקל והדולר ורכישות הדולרים מדי יום ע"י בנק ישראל.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.