מה נראה בכדור הבדולח

העליות הנוכחיות הן מלכודת דובים או הזדמנות שלא תחזור שוב בימי חיינו

השווקים עולים אבל איש לא יכול לדעת אם אמנם חל שינוי מגמה אמיתי או שזו מלכודת דובים שמי שיכנס בה היום, יפסיד את מכנסיו מחר.

אין ספק שמי שינחש נכון ירוויח ולכן הפיתוי גדול. הדרך לאזן בין שתי האמירות הסותרות הללו בתיק ההשקעות היא באמצעות פיזור: אפשר לתת משקל יתר להשקעות שייהנו מהתסריט שנראה בעל ההסתברות הגבוהה ביותר, אולם לשמור על מרכיבים שיאזנו הפסדים אם לא יתממש.

הדו"חות והתוכניות

חזאים מקשיבים למנהלי החברות המדווחים על תוצאותיהם הכספיות ל-2008 ועל תחזיותיהם ותוכניותיהם ל-2009. גם כאן יש אלמנט של נבואה המגשימה את עצמה: כשמרבית החברות מתכוננות לשנה גרועה של ירידה בפעילות, קיצוץ ברכש, פיטורי עובדים, לחץ על ספקים, מימוש נכסים בכל מחיר על מנת לעמוד בתשלומים ובהתחייבויות יש סיכוי טוב שזה מה שיקרה ויאלץ גם חברות שלא התכוונו לעשות זאת להצטרף למגמה. הבעיה מתעצמת אולי כשהיא גלובלית.

כבר בשלב זה של ניתוח התחזיות ברור שיש לנו בעיה ושכדור הבדולח שלנו עכור ביותר. כבר בשתי ההצצות הראשונות מקבלים אינדיקציות לכיוונים הפוכים. מה קורה שממשיכים האם התמונה מתבהרת?

  1. אחת הכותרות הראשיות בוול סטריט ז'ורנל היא שסקר רבעוני של החברות המובילות ביפן מראה פסימיות חסרת תקדים לגבי התפתחות פעילותן העסקית במחצית השנייה של השנה. Commerzbank פרסם הערכה כי כלכלת גרמניה נמצאת בשפל חסר תקדים וכי התל"ג של מדינה זו צפוי לקטון השנה ב 6-7%. וול סטריט ז'ורנל צופה ירידה ב-9% בסחר הבינלאומי השנה.
  2. הרכישות של בתים קימיים בארה"ב עלו ב 5.1% בחודש האחרון וזו העלייה החודשית החדה ביותר בחמש שנים. מחיר המכירה הממוצע היה נמוך בכ 15.5% מהמחיר הממוצע לפני שנה ו 45% מהנכסים הוגדרו כ- distressed properties.

  3. הממשל האמריקאי החדש למד לעבוד עם שוק ההון- אחרי עבודת הכנה של מספר שבועות, הדלפות מדודות, הכנה של המוסדיים המובילים, גיוס משקיעים פרטיים לצד התמיכה הממשלתית ולמידה מהביקורת שהושמעה בעבר שמיליארדים זה לא מספיק דרמטי ושאלוהים נמצא בפרטים הקטנים, גייטנר הציג תוכנית מקיפה, מפורטת בהיקף של טריליון דולר לניכוי הנכסים הרעילים וייצוב סופי כך כולם מקווים של המערכת הפיננסית.
    ואצלנו 4.5 מיליארד שקלים לקצבאות, 2 מיליארד שקלים לחינוך החרדי
    נראה שהכדור רק נהיה יותר עכור. אז אולי כדאי לחכות ולבחון נתונים הצפויים להתפרסם בשבועות הקרובים שיבהירו את התמונה.

בין ההתפתחויות שאנו סבורים שכדאי לעקוב אחריהן בשבועות הקרובים חשוב לציין את:

  1. שיעור הגידול באבטלה בארה"ב ובאירופה התמתנות הגידול באבטלה שלא לדבר על עצירה בגידול באבטלה הם ללא ספק סמן קריטי.
  2. הגברת הנזילות לשווקים - עד כה גם אם הצליחו הבנקים בעולם לגייס בערבות ממשלתית הם נמנעו מלגלגל את הכסף לחברות שכל כך צריכות אותו.

  3. שמירה על ערוצי הסחר פתוחים וכנגד הטלת מכסים והגנות מקומיות. לקראת מפגש ה G20 בשני באפריל מסומן הקרב על סחר חופשי. ככל שמתעצמים הקשיים בכלכלה הגלובלית כך גובר הלחץ הפנימי במדינות שונות להגן על המסחר והתעשייה המקומיים באמצעות הטלת מגבלות על יבוא למשל.

    אין ספק שבמישור הפנימי לכל מדינה כדאי לעשות הכל על מנת לשמר ולהגן על הפעילות העסקית המקומית כמו שאין ספק שטובת הכלל היא שהם לא יעשו זאת.

נקיטת עמדה

מחקרים רבים מראים שבמרבית המקרים בחשיפה למאמרי עמדה או למצגות אנשים נוטים לחזק את עמדות הבסיס כלומר אם כשהתחלתם לקרוא את המאמר הזה הייתם בדעה שהשווקים עומדים להתהפך הרי עכשיו שסיימתם לקרוא תרגישו שקיבלתם חיזוקים לעמדתכם והפוך אם הייתם בדעה שעדיין לא גירדנו את תחתית החבית כנראה שהרגשתכם שזה המצב התחזקה.

אמירה זו בוודאי נכונה במאמר מסוג זה שבו לא הייתה לי שום התימרות לנסות להבהיר את הערפל בכדור הבדולח אולי אפילו להפך חשוב לי להציג כמה הוא סמיך.

המסר החשוב לטעמי הוא שאם אתם פסימיים אל תחזיקו את כל הכסף מתחת לבלטות או בקרנות כספיות או בתוכניות חיסכון תנו איזה שהוא משקל לתסריט שאתם טועים והשווקים צודקים וההפך אם אתם אופטימיים וסבורים שהרע מאחורינו אל תעבירו את כל חסכונותיכם לשוק המניות והאג"ח הקונצרני תנו משקל ראוי לתסריט שאתם טועים ותשאירו בסיס ראוי בגרסה כזו או אחרת של מזומן.