סימנים להאטה בנסיגה הכלכלית חיזקו את וול סטריט: מדד דאו-ג'ונס הוסיף 1.4%; אמריקן אקספרס זינקה ב-12%

S&P 500 עלה ב-1.3% ; טאואר עלתה ב-2.9% ; ברגר קינג נפלה ב-17.3% ; ישראמקו נפלה ב-15.2% ; ספר הבז' הצביע על האטה בהידרדרות הכלכלית ; הייצור התעשייתי ירד ב-1.5% במארס

המדדים המובילים בוול סטריט סיימו את יום המסחר בעליות שערים נאות, לאחר פרסום ספר הבז' של ה'פד' לפיו קיימת האטה בקצב ההידרדרות של הכלכלה האמריקנית .

הדו"ח שנכתב על ידי חברי ה'פד' של דלאס, והמייצג את עמדתם של 12 מחוזות ה'פד', מסכים עם דעתם של קובעי מדיניות מובילים הגורסים כי קיימת האטה בקצב ההידרדרות של הכלכלה האמריקנית. 5 מתוך 12 המחוזות דיווחו על התמתנות בקצב הנסיגה הכלכלית באיזוריהם.

בנימה פסימית יותר, מנכ"ל וול-מארט, מייק דיוק, אמר היום בראיון לרשת הטלוויזיה NBC כי "כלכלת ארה"ב אינה יכולה פשוט לצאת בזינוק מהמשבר הפיננסי. צפויה לנו התאוששות איטית".

דיוק אמר כי צרכנים שנפגעו מאבטלה הולכת וגדלה קונים פחות בשר, רוכשים פחות ויטמינים, נמנעים מביקורים אצל רופאים, וקונים מסכי פלזמה במקום לקחת חופשות.

"אני מדבר על צרכנים בכל רחבי ארה"ב. אני חושב שעדיין יש המון לחץ ומועקה בקרב הצרכנים. לא מדובר במשבר ממנו נצא בקפיצה אחת גדולה. המשבר הנוכחי ישפיע בטווח הארוך על אורח החיים של המשפחה האמריקנית".

יום המסחר נפתח בעליות בתגובה לנתוני מאקרו מאכזבים, ובראשם מדד המחירים לצרכן והייצור התעשייתי לחודש מארס שפורסמו לפני פתיחת המסחר. ענף הטכנולוגיה מרכז עניין על רקע צפי מעורפל של אינטל לרבעון השני.

פקידים בפדרל ריזרב שוקלים לתת לציבור מידע רב יותר אודות תוכניות החירום, שמטרתן לשקם את שוקי האשראי ולסיים את המיתון בכלכלה האמריקנית. הבנק המרכזי האמריקני יגדיל, ככל הנראה, את דרישות השקיפות בנוגע לערבונות שהוא מחזיק כנגד ההלוואות לחברות הפיננסים. זאת, בעוד הוא שוקל אופציות נוספות, כולל מסיבות עיתונאים, במסגרתם הוא מקווה להגדיל את הגילוי הנאות הניתן לציבור - כך לפי גורמים המקורבים לנושא.

ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח עוד כי ממשל אובמה שוקל לפרסם חלק מהתוצאות של "מבחני הלחץ", שנערכים כעת ל-19 הבנקים הגדולים בארה"ב כדי לאמוד את עמידותם בתנאי מיתון מעמיק. עפ"י מקורבים לנושא, אין זה ברור איזה מידע יחשוף הממשל, וייתכן שהמידע לא יהיה אודות בנקים ספציפיים. עם זאת, גורמים בממשל מאמינים שיש צורך בחשיפה של כמות מסויימת של מידע, כדי להבטיח לציבור שהבדיקות הן תקפות וקפדניות. הם גם סבורים שהמבחנים הללו לא ימלאו את מטרתם - הגברת האמון - אלא אם משקיעים יוכלו לראות את הנתונים בעצם. אחד הפתרונות האפשריים הוא לסכום את המידע שהעבירו הבנקים, על מנת לתת לציבור תמונת מצב לגבי חוסנה של התעשייה הבנקאית, מבלי לחשוף נתונים של חברה ספציפית.

בתוך כך, בחירתו של גולדמן זאקס לנקוט צעדים כדי להחזיר את הכספים שקיבל במסגרת תוכנית החילוץ, נתקלת בדעות אמביוולנטיות של פקידי הממשל. כמה מן המשקיפים על המצב טוענים כי ייתכן שהאוצר אינו נלהב כמצופה לקחת את הכספים בחזרה מהבנק באופן מיידי, בגלל הדימוי השלילי שעמיתיו החבוטים עלולים לקבל מכך. מנגד, אחרים סבורים שהאוצר דווקא ישמח, כי צעד זה יוכיח ששוק ההון חזר לעבוד.

מדד דאו-ג'ונס עלה ב-1.4% ל-8,029.62 נקודות ; מדד S&P 500 הוסיף 1.3% ל-852.06 נקודות ; מדד נאסד"ק עלה ב-0.1% ל-1,626.8 נקודות

זירת המאקרו

כלכלת ארה"ב המשיכה להתכווץ בחודש מארס והתחילת אפריל. כך עולה מספר הבז' של הפדרל ריזרב. כמעט כל רכיבי הכלכלה האמריקנית הציגו נסיגה: הייצור התעשייתי נחלש, המכירות הקמעונאיות קירטעו, שוק הדיור המשיך להיות חלש והבנקים דיווחו על כשלים וקיפאון בהיקף ההלוואות. התמ"ג של ארה"ב התכווץ בקצב שנתי של 6.3% ברבעון הרביעי, וכלכלנים חוזים ירידה של 5% ברבעון הראשון ושל 2% ברבעון השני.

מדד אמון הסקטור הפיננסיי בכלכלה הגלובלית של סוכנות הידיעות "בלומברג" עלה ל-21.2 נקודות באפריל -הרמה הגבוהה ביותר מזה 11 חודשים. זאת לעומת 5.95 נקודות במארס. כל תוצאה הנמוכה מ-50 נקודות מעידה על פסימיות בקרב מרבית הנשאלים.

הסוכנות הלאומית של הקבלנים בארה"ב הודיעה היום כי מדד בוני הבתים עלה ל-14 נקודות באפריל מ-9 נקודות במארס. מדובר בפעם הראשונה שהמדד הציג תוצאה דו-ספרתית מאז אוקטובר, עת הציג גם כן 14 נקודות.

משרד העבודה של ארה"ב הודיע ב-15:30, שעון ישראל, כי מדד המחירים לצרכן (CPI) ירד בקצב מתואם עונתית של 0.1% במארס - בהתאם לתחזיות. ב-12 החודשים האחרונים האינפלציה ירדה ב-0.4% - הנסיגה השנתית הראשונה מאז 1955.מחירי האנרגיה ירדו ב-3%, בהובלת מחירי הגז הטבעי והבנזין. מחירי המזון לעומת זאת, ירדו ב-0.1% בלבד.

מדד הליבה, שאינו מתחשב במחירי המזון והאנרגיה, עלה ב-0.2% זה החודש השלישי ברציפות, וזאת בהובלת מחירי הטבק ומוצרי העישון. אנליסטים בסקר של "מרקט ווטש" חזו עלייה של 0.1% במדד הליבה. במונחים שנתיים, עלה מדד הליבה ב-1.8%.

בדו"ח נפרד, משרד העבודה הודיע כי המשכורת השבועית הממוצעת במשק האמריקני כמעט ולא השתנתה במארס, כאשר ירידה של 0.3% בשעות העבודה בוטלה כתוצאה מעלייה של 0.2% בשכר וירידה במדד המחירים לצרכן.

מדד הניו-יורק אמפייר סטייט לחודש אפריל עלה ל 14.7- נקודות באפריל מ 38.2- נקודות במארס. מדובר בתוצאה טובה מתחזיות האנליסטים שחזו עלייה לרמה של 35- נקודות בלבד.

ב-16:15 פורסם הייצור התעשייתי לחודש מארס, שירד ב-1.5% בחודש מארס - הרבה מעבר לתחזיות השוק לירידה של 0.9% ובהמשך לנסיגה של 1.4% בפברואר. מדובר בירידה החידה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. הייצור התעשייתי ירדה ב-13.3% מאז תחילתו של המשבר בדצמבר 2007. התפוקה התעשייתית נפלה בקצב שנתי של 20% ברבעון הראשון, ונמצאת ברמה השווה לזו של דצמבר 1998. הייצור במפעלים ירד ב-1.7% במארס, וב-15.7% מאז תחילת המשבר. מדד ניצולת הייצור צפוי לרדת ל-69.3% מ-70.9%, כאשר תחזיות השוק היו לתוצאה של 69.7%. ביום זה יפורסם גם ספר הבז', הסוקר את המצב הכלכלי בארה"ב ב-12 המחוזות של הפדרל ריזרב.

מדו"ח המלאים השבועי בארה"ב עולה כי מלאי הנפט גדל ב-5.6 מיליון חביות בשבוע שעבר בעוד שמלאי הבנזין ירד ב-900 אלף חביות. מחיר החוזים העתידיים על הנפט למסירה במאי ירד ב-0.3% ל-49.25 דולר לחבית בנעילה.

מניות בכותרות

אמריקן אקספרס עלתה בחדות לאחר שדיווחה על שיפור ניכר במכירת כרטיסי האשראי ללקוחות במהלך חודש מארס.

בורגר קינג (סימול BKC) דיווחה על עלייה של 15 בהכנסות של הרבעון הפסיקלי השלישי ל-600 מיליון, בהשוואה לרבעון הקודם. החברה צופה להרווחי בין 33 ל-35 סנט ברבעון. אנליסטים חזו כי היקף המכירות יגיע ל-630 מיליון דולר.

גולדמן זאקס הוציא את מניית קוקה קולה מרשימת חובת הקנייה שלה.

גם הפעם, רבעון שני ברציפות, אינטל , שפרסמה אמש דו"חות, נמנעה מלספק תחזיות מדויקות למכירות ורווח, בתואנה כי "הראות מוגבלת". עם זאת, החברה צופה כי מכירותיה ברבעון הנוכחי שונות במעט מרמת המכירות ברבעון הראשון - 7.1 מיליארד דולר. אם אכן יהיו המכירות ברבעון הנוכחי ברמה זו, מדובר בירידה של 25% לעומת הרבעון המקביל ב-2008.

eBay מתכוונת להנפיק את סקייפ במחצית השנה הראשונה של 2010. בכך, תפריד החברה את חטיבת שירות הטלפוניה מבוססת האינטרנט שלה באמצעות הנפקה ראשונית לציבור (IPO) - תוך שהיא נכנעת לדרישות המשקיעים, להציף ערך בשירות פופולארי שלא נמנה עם עסקי הליבה שלה. חברת המכירות הפומביות באינטרנט לא נקבה בסכום אותו היא מקווה לגייס.

ענק הבנקאות השוויצרי UBS אמר היום כי הוא צופה הפסד ענק של 2 מיליארד פרנק שוויצרי ברבעון הראשון. מבחינת גיוס כסף חדש מלקוחות, הבנק ציין כי הוא יציג תזרים מזומנים שלילי.הבנק הוסיף כי הוא מתכוון לפטר 11 אלף עובדים - מתוכם 8,700 מעובדי המטה עד סוף 2010. המהלך אמור לחסוך לבנק 3.5-4 מיליארד פרנק שוויצרי. נכון לסוף מארס 2009, לבנק 76.2 אלף עובדים המועסקים בכ-50 מדינות ברחבי העולם, לאחר סבב פיטורים קודם.

יאהו מתכננת סבב פיטורים נוסף המוגדר "משמעותי" בידי עיותנים וסוכנויות ידיעות - לראשונה מאז נכנסה קרול בארטס לתפקיד המנכ"ל בינואר האחרון, המטרה שלה היא להתמודד עם מגמת הירידה ברווחים, עימה היא נאבקת זו השנה השלישית ברציפות.

העסקה של AT&T עם אפל , לפיה היא המפעילה הבלעדית של ה-iPhone בארה"ב תפוג בשנה הבאה, ומנכ"ל החברה, רנדול סטפנסון, מנהל מגעים עם אפל בכדי לקבל הארכה עד 2011. כך מדוח ה"וול סטריט ג'ורנל", שמצטט מקורבים לנושא.

מעבדות אבוט הציגה גידול של 53.5% ברווח הרבעוני הנקי ל-1.44 מיליארד דולר, השווה ל-92 סנט למניה. כך עולה מדו"חותיה הכספיים של החברה משיקאגו. בניכוי פריטים מסוימים (Non-GAAP) עמד הרווח הנקי על 73 סנט למניה - עדיין גבוה מהתחזיות, 70 סנט למניה. ועם זאת, בשורה העליונה איכזה אבוט, כשההכנסות ירדו ב-0.7% ל-6.72 מיליארד דולר והיו נמוכות מתחזיות האנליסטים (7.07 מיליארד דולר).

דויטשה בנק הוריד את ההמלצה לסטארבקס ל"מכור".

ישראליות מעבר לים

צורן ריכזה עניין לאחר שבית ההשקעות קאופמן ברודרס עדכן מטה את המלצתו למניה ל"החזק" מקנייה".

טבע ריכזה עניין על רקע פרסום דו"חות מעבדות אבוט שהצליחה להכות את חזית הרווח הממוצעת של האנליסטים בוול סטריט הודות לביקושים גדלים לפטנט Xience ולתרופה לטיפול בארתריטיס (דלקת פרקים).

מרוול ריכזה עניין לאחר שב-CNBC דיווחו כי סוחרי אופציות מעריכים כי למניה נותר עוד הרבה לאן לעלות.

דלק US מרכזת עניין לאחר שאבונדייל עדכן מטה את המלצתו למניה ל"תשואת שוק".

טאואר ריכזה עניין לאחר שעמיתתה ASML, דיווחה היום על מעבר להפסד ברבעון הראשון, אך אמרה כי היא רואה ימנים להתאוששות ברכישות הטכנולוגיה.

הרמוניק תחשוף את פתרונותיה החדשים בתערוכת NAB 2009 בלאס וגאס.

ישראמקו ריכזה עניין לאחר שמפעילת הקידוח, נובל אנרג'י מארה"ב, המחזיקה בכ-36% ממניות, דיווחה לשותפים כי במבחני ההפקה בקידוח זרם גז טבעי בקצב של כ-33 מיליון רגל מעוקב ביום.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]