קרנות סרברוס וגבריאל מוציאות למכירה את אחזקותיהן בלאומי העומדות על 9.66% ממניות הבנק בשווי של 1.4 מיליארד שקל

סרברוס גבריאל מוכרות את מניותיהן בלאומי בהפסד של 560 מיליון שקל ; מקורבים למכירה מכחישים כי מכירת מניות לאומי נובעת מהקשיים הכלכליים של סרברוס וגבריאל

קרנות ההשקעה האמריקניות סרברוס וגבריאל מוציאות למכירה את אחזקותיהן בבנק לאומי . כל אחת מהקרנות מחזיקה ב-4.83% ממניות הבנק כך שלמכירה מוצעים 9.66% מהמניות, ששווי השוק שלהן הוא 1.4 מיליארד שקל. בראש סרברוס עומד סטיבן פיינברג ובראש גבריאל, עזרא מירקין. המכירה אמורה להסתיים עד 30 באפריל. את סרברוס וגבריאל מייצגים בישראל עוה"ד אהוד סול ואלן סאקס ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

סרברוס וגבריאל מוכרות את מניותיהם בלאומי בהפסד ניכר. שער המניה הנוכחי הוא כ-10 שקל, כאשר הקרנות רכשו את אחזקותיהן בנובמבר 2005 לפי שער של 17.5 שקל ובתמורה ל-2.47 מיליארד שקל. כיום שוות המניות כ-1.4 מיליארד שקל. בשקלול דיבידנדים בסך 510 מיליון שקל שהתקבלו מאז הפסידו סרברוס וגבריאל 23% מהשקעתן בלאומי, סכום של 560 מיליון שקל.

מקורבים למכירה מכחישים כי מכירת מניות לאומי נובעת מהקשיים הכלכליים של סרברוס וגבריאל. המקורבים הסבירו כי המכירה מתבצעת לאחר שבסרברוס ובגבריאל הבינו כי אין בכוונת בנק ישראל לתת לקרנות היתר שליטה בלאומי כך שהאחזקה במניות הפכה להשקעה פיננסית בה הן אינן מעוניינות.

צריכות מזומנים

למרות זאת בשוק ההון מעריכים כי המכירה נובעת מהצורך של סרברוס וגבריאל במזומנים. גבריאל, בניהולו של עזרא מירקין, ספגה הפסדי עתק שנגרמו לה מהשקעותיה בקרנות הגידור של ברני מיידוף וכנגד מירקין עצמו צפויות תביעות ייצוגיות. סרברוס מסובכת בהפסדי ענק כתוצאה מהשקעותיה בקרייזלר שעומדת על סף פשיטת רגל וב-GMAC, הזרוע הפיננסית של ג'נרל מוטורס.

כאמור הכוונה היא לערוך מכירה מהירה ולסיים את ההליך תוך שבועיים. מחיר המינימום נקבע על 10 שקל שהוא מחירן הנוכחי של המניות בשוק. לרוכשים יוצעו שני מסלולים - רכישת כל המניות (מותנה בקבלת היתר מבנק ישראל) או רכישה של 4.99% כעת וקבלת אופציה לשישה חודשים לרכישת 4.67% המניות במחיר שיהיה לפחות 11 שקל למניה. מבנה זה נקבע כיוון ש-4.99% הוא השיעור הגבוה ביותר אותו אפשר לרכוש ללא אישור בנק ישראל. במקרה של מכירה חלקית תהיה חלוקה שווה של המניות שיימכרו בין סרברוס לגבריאל. חלק מהרוכשים הפוטנציאליים כבר קיימו שיחות עם אנשי סרברוס וגבריאל.

הקונספט קרס

לאור ניסיון העבר וקצב העבודה של בנק ישראל חצי שנה אינה פרק זמן סביר למתן היתר שליטה. במקרה זה ייתכן והאופציה תוארך לתקופה נוספת, לחלופין יוכל מקבל האופציה להעביר אותה לגוף אחר או לפזר בין משקיעים פרטיים. אם גוף זה יחזיק פחות מ-5% מהמניות הוא לא יהיה חייב בקבלת היתר מבנק ישראל. רכישת המניות לא תקנה לרוכש זכות למנות דירקטורים או יכולת השפעה על המתרחש בבנק הנמצא בשליטת המדינה.

לאומי נסחר היום לפי שווי של 14.6 מיליארד שקל ובמכפיל הון של 0.78, זאת לאחר ירידה של 51% בשנת 2008. לאומי סיים את 2008 ברווח של 92 מיליון שקל ובהפסד מפעולות רגילות של 158 מיליון שקל. מנכ"ל לאומי היא גליה מאור.

הניסיון האחרון להפרטת לאומי נעצר בינואר לאחר שהמדינה לא הצליחה לעניין גורמים ברכישת הבנק. לאור תנאי המערכת הפיננסית העולמית, משבר האשראי והקושי למצוא בנקים זרים שיהיו מעוניינים להתמודד על לאומי, קרס הקונספט שהובילו האוצר ובנק ישראל, למכור את בנק לאומי לבנק זר העונה על קריטריונים שנקבעו מראש. לכן סוכם על הקפאת התהליך למשך שנה לפחות.