אורקל בלעה עד היום כ-50 חברות - העיכול של סאן יהיה מורכב במיוחד

מנכ"ל אורקל, לארי אליסון, שידוע במסעות הרכש האגרסיביים שלו, הצליח להפתיע ; העסקה, שבמסגרתה תירכש סאן על-ידי אורקל, תמצב אותה כחברת מחשוב המקבילה ל-IBM ביכולותיה ; בישראל יש עדיין חוסר ודאות לגבי השפעת המהלך

התגובה המתאימה ביותר לתיאור רכישת סאן מיקרוסיסטמס על-ידי אורקל , הייתה של מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר: "אני מופתע", אמר כשנשאל על העסקה בזמן ביקורו במוסקבה אתמול בערב. "רק שמעתי ואני צריך לחשוב על זה", הוסיף. זה אכן מפתיע, ואכן עדיין צריך לראות מה יהיו ההשלכות.

אורקל הודיעה השבוע כי תרכוש את סאן כ-7.4 מיליארד דולר או 5.6 מיליארד דולר בניכוי החוב והמזומן, במה שנחשב לתזוזה טקטונית אמיתית בשוק המחשוב. הרכישה תהיה במזומן.

העסקה לא הפתיעה רק את באלמר אלא כמעט את כל מי ששמע אתמול את הדיווח. השאלה הגדולה הייתה איך מרגישים ב-IBM ? על-פי הדיווחים, ניהלה ענקית המחשוב משא ומתן אינטנסיבי עם סאן בחודש האחרון, לרכישת האחרונה תמורת כ-7.3 מיליארד דולר. המשא ומתן התפוצץ לפני שבוע.

לפי מה שנראה במבט ראשון, ביצע לארי אליסון, מנכ"ל ומייסד אורקל, את המחטף העסקי המשמעותי ביותר שהיה מעולם בתחום ההיי-טק, בעוד IBM עדיין לא קיבלה החלטה ברורה.

אליסון ניהל בשנים האחרונות מסעות רכש אגרסיביים, עקובים מדם, בהם הפך את החברה שייסד מספקית בסיס נתונים לחברת תוכנה. מסע הרכש שלו החל עם פיפלסופט בסוף 2004 והסתיים, עד לאתמול, עם BEA.

דרמות גדולות

בכל אחת מן הרכישות הגדולות התחוללה דרמה גדולה מאחורי הקלעים, שכללה השתלטויות עוינות, משאים ומתנים יצירתיים והמרדת בעלי המניות של הנרכשת. גם במקרה זה הדרמה גדולה, אם כי רק אחרי שהחברות יחשפו את פרטי התנהלות העסקה ייוודע מה בדיוק קרה שם.

"העסקה היא המשך של הקונסולידציה בתעשיית המחשוב", סבורים האנליסטים של מריל לינץ'. למרות שלא מעט חברות חומרה, כגון IBM, "פלשו" לתחום התוכנה, זו פעם ראשונה בה קורה מהלך הפוך. במריל לינץ' מציינים, כי המחויבות של אורקל לעסקי החומרה של סאן אינה ודאית ובכל מקרה, הכניסה לתחום תגדיל את הלחץ התחרותי על HP ו- IBM - השותפות הגדולות לשעבר.

השאלה היא כיצד תנהג אורקל עם סגמנט החומרה של סאן, שאחראי על כ-70% ממכירותיה ונחלש בשנים האחרונות. "אני לא בטוח שאורקל יבצעו ספין-אוף לעסקי החומרה כל-כך מהר", טוען פיל דוסון, סגן נשיא למחקר בגרטנר, "יש הרבה מוצרים של סאן שעובדים טוב עם אורקל, אבל לא בטוח שצריך את הכול. אם אורקל תישאר בתחום, היא תלך לכיוון של התקנים שמתאימים למוצרים שלה, אבל היא תהפוך לספקית חומרה בתחומים שהם יותר קומודוטי ולא בקצה העליון של היישומים".

העסקה תעמיד את אורקל כחברת מחשוב המקבילה מבחינת היכולות ל-IBM. כלומר, מסוגלת לספק מוצר שלם, החל מהחומרה, תשתית התוכנה, סביבת הפיתוח, ועד האפליקציה. היכולות של סאן בתחום הפיתוח, יאפשרו לאורקל לשדרג מהר את היכולות בתחומים מתפתחים כגון ענן מחשוב, אפליקציות ניידות, סביבות פיתוח משופרות ואולי אפילו לפתוח חזית מול מיקרוסופט עם מערכת הפעלה.

דוסון מעריך כי "לעסקה לא תהיה כמעט השפעה על התחרות של אורקל מול מיקרוסופט", ומוסיף כי אורקל, שתהפוך לאחת מחברות המחשוב הגדולות כעת, תהיה חייבת לרכוש בקרוב גם ספקית שירותים, דוגמת EDS של HP או IBM גלובל סרוויסס, בכדי להתחרות ביעילות בשוק.

מחכים להנחיות

אורקל וגם סאן מבצעות בישראל פעילות נרחבת, אם כי ספק כיצד ואם בכלל תהיה לעסקה השפעה על העובדים ועל היקפי המכירות, בארץ.

משה חורב, מנכ"ל אורקל ישראל וסגן נשיא החברה העולמית, לא מעוניין להגיב בשלב זה. "יש התרגשות גדולה", הסכים לומר, "מרגישים שמובילים מהפכה". באורקל כרגע עדיין לא סיפקו הנחיות להנהלה המקומית, אבל חורב מעריך שבתוך כמה שבועות יידעו יותר על הצפוי בישראל.

בישראל יש מספר ספקיות מערכות מחשוב ותוכנה מבית סאן, הגדולה שבהן היא אמת מחשוב, שמשווקת את מוצרי סאן בישראל מאז 1984 ומחזיקה בכ-40% משוק מחשבי היוניקס המקומיים, וכן חברת תים.

מנכ"ל אמת מחשוב, יואב וינברג, אמר רק כי "המהלך יפתח אפשרויות חדשות בפני החברה".

גם בסאן, שמעסיקה בישראל כ-170 עובדים בפיתוח ומכירות, לא מוכנים עדיין להגיב.

למרות שבדרך-כלל רכישות ענק מובילות להפחתה ניכרת במספר המועסקים, הסיכוי שעובדי סאן ישראל יפגעו הוא נמוך, מכיוון שהם פועלים בתחומים שאין לאורקל.

פרשנות: באה בגלל התוכנה, נשארה בגלל החיסכון

יצרנית התוכנה אורקל פשטה עם שחר והודיעה, עוד בטרם זרחה השמש על עמק הסיליקון ביום ב', כי הציעה לרכוש את סאן.

העסקה, בשווי 9.5 דולרים למניה במזומן - בדיוק המחיר שהיתה אמורה מתחרתה, IBM, לשלם בטרם המו"מ נכשל לפני שבועיים - מכניסה את אורקל לתחרות ישירה עם IBM ועם HP.

האם הדבר הגיוני מבחינת יצרנית התוכנה עצמה? מתחזיות הקונצנזוס עולה שהסכום שמשלמת אורקל עבור סאן - 5.6 מיליארד דולר נטו - הוא פי 8 מההכנסות הצפויות לה לפני ריביות, מסים, פחת ובלאי, שיהיו 673 מיליון דולר. אך חישוב זה אינו לוקח בחשבון את קיצוצי ההוצאות הנרחבים שבאפשרות החברה לבצע.

סאן נכשלה באופן סדרתי בחיסכון - גם על פני עשר תוכניות רה-ארגון. לאורקל, החברה הידועה בעקשניותה, אין כל תוכנית, והיא אף מסרבת לפרסם נתונים כלשהם. אף-על-פי-כן, היא מאמינה שסאן תוסיף 1.5 מיליארד דולר לרווחיה התפעוליים בשנה הראשונה, ושני מיליארד דולר בכל שנה נוספת.

הקיצוץ בעלויות איננו הרציונל המרכזי מאחורי העסקה. אלא אם אורקל פיתחה תאווה פתאומית לייצור שרתים, כנראה שעסקי החומרה הבעייתיים של סאן יימכרו למישהו אחר (סיסקו עשויה להיות קונה אפשרית).

מוקד המשיכה הוא נכסי התוכנה של סאן. מוצרי המפתח שלה, Java ו-Solaris, אינם מרוויחים כסף רב. אך הם בכל זאת מהווים תווי-תקן בתעשייה, ורוב תוכנות מסד הנתונים של אורקל נסמכות עליהם. גם במקרה שהקבוצה לא תצליח לחלץ הכנסות רישוי מזכויות היוצרים שלה בתחום זה, הדבר מסיר עדיין את הסיכון שמתחרה כגון IBM תעקוף את אורקל בסיבוב.

ואכן, העסקה בנויה לתוך האסטרטגיה הכוללת של אורקל, שבליבה בניית אימפריית תוכנה בעזרת סדרת רכישות שיאפשרו לה להציע פתרונות מסוג "תעשייה בקופסה" לעסקים שונים.

בנקודה זו עוד לא ברור האם תצליח בליכוד כל הגורמים השונים לכדי שלם יחיד - למרות שמחירי המניות של אורקל מראים ביצועים טובים יותר מאלה של עמיתיה מאז החלה במסע הקניות שלה. המשקיעים צריכים לתת לאורקל ליהנות מהספק. *