בנק ישראל יותיר את הריבית על כנה. מה זה אומר?

בנק ישראל יצטרך להיות זהיר מאוד ועם זאת יצירתי כדי לטפל במצב אליו המשק ישראלי עלול להיקלע

צחי ליבוביץ', מנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות

סביר להניח כי בנק ישראל יותיר הפעם את הריבית על קנה ויתרכז בצעדים לעתיד.
גם אם יבחר להוריד את הריבית ברבע אחוז נוסף, המשמעות לכך זניחה ביותר.

לא מכבר הכריז בנק ישראל על תוכניתו לרכוש אג"חים ממשלתיות ובכך להוריד את הריבית לטווח ארוך, זאת לאחר שמיצה את כלי הורדת הריבית לטווח קצר, כמלחמה במיתון ובמחנק האשראי.

מטרתו היא לחלץ את המשק ממיתון להביאו לצמיחה חיובית שתציב את מדד המחירים לצרכן השנתי במרכז יעד האינפלציה שקבע, בין 1%-3%.

הצלחתו בתוכנית זו עד כה, הינה חלקית בלבד ובאה לידי ביטוי בעיקר בהעלאת רמת האינפלציה החזויה על פי השוק, 12 חודשים קדימה, מתחזית שלילית בסוף 2008, לכמעט מרכז יעד האינפלציה שלו כיום.

כמובן שאין בכוחה של האינפלציה החזויה על פי השוק בלבד לגרום למדד המחירים לצרכן להגיע למרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל, אלא אם לוקחים בחשבון את גורם הנבואה שמגשימה את עצמה.

בצעדיו מגדיל בנק ישראל את כמות הכסף במשק בצורה משמעותית, מהלך אשר לפחות על סמך העבר, גורם לעלייה במדד המחירים לצרכן מספר חודשים לאחר מכן.

הדגש הוא על "סמך העבר" היות ואנו נמצאים במצב שונה בו כל ההערכות מדברות על צמיחה שלילית ומיתון ב- 2009 וחלקן מדברות על כך אף ב- 2010, גורם העשוי למתן אינפלציה.

מצד שני קיימים גורמים נוספים להם השפעה משמעותית על עליית מדד המחירים לצרכן, עליהם בנק ישראל אינו יכול להשפיע. הכוונה כמובן למחירי הסחורות (בעיקר מחירי הנפט) ולשער הדולר בעולם.

תפקידו העיקרי של בנק ישראל הוא לווסת את האינפלציה במשק, לדאוג לכך שלא תהייה גבוהה מדי, אך גם לא נמוכה מדי. בנוסף לקח על עצמו בנק ישראל בתקופה זו תפקיד נוסף, להילחם במיתון.

לאור האמור בהחלט ייתכן שבנק ישראל ייתקל בניגוד אינטרסים במילוי שני התפקידים:
ייתכן מצב בו האינפלציה אכן תגיע ליעד שהציב בנק ישראל אך לא כתוצאה מחילוץ המשק מהמיתון בו יהיה שרוי, אלא כתוצאה מגורמים כלל עולמיים עליהם, כאמור, בנק ישראל אינו יכול להשפיע.

אז במידה שתהיה סכנה לפריצה אינפלציונית יהיה בנק ישראל בבעיה. מצד אחד החשש מאינפלציה, שהכלי בו עושה שימוש הבנק במצב זה הוא העלאת ריבית, מצד שני מיתון הולך וגובר המקשה מאוד על העלאת ריבית.

אנו רואים התאוששות מרשימה של שוק ההון מתחילת 2009, ובארה"ב אולי אף ניצנים ראשונים של התאוששות בכלכלה הריאלית, אך לגבי המשק הישראלי, ההערכות מדברות על כך שלפחות בכל מה שקשור בכלכלה הריאלית, הרע עוד לפנינו ובמקרה זה מצב של סטגפלציה יהיה בלתי נסבל.

בנק ישראל יצטרך להיות זהיר מאוד ועם זאת יצירתי כדי לטפל במצב אליו המשק ישראלי עלול להיקלע.