סוף העלייה לעת עתה: אמש נקטע בוול סטריט רצף חיובי שנמשך תשעה שבועות

גלובס tv הדאו ג'ונס ירד ב-0.75% והשבוע ב-3.55% ■ מדד המחירים לצרכן בארה"ב נותר ללא שינוי באפריל ■ הייצור התעשייתי ירד ב-0.5% ■ ג'נרל מוטורס ירדה ב-5.2% ל-1.1 ד' ■ בלוקבאסטר נפלה ב-28%

לאחר תשעה וחצי שבועות של שיכרון חושים שהתאפיינו בעליות שערים בוול סטריט, נסגר הערב המסחר בוול סטריט בירידות שערים, ובסיכום שבועי ירדו המדדים המובילים בשיעורים שנעו בין 3.4%-4.95%. שפע נתוני המאקרו שפורסמו לפני ואחרי תחילת המסחר מובילים את וול סטריט להיסחר בתנודתיות רבה היום.

המדדים המובילים עברו לירידות לאחר התבטאות של שילה בייר, יו"ר תאגיד הפיקדונות הפדרלי, שאמרה כי חלק ממנכ"לי הבנקים יאלצו לעזוב בקרוב את כיסאותיהם על רקע תוצאות מבחני הלחץ . עוד הושפע הערב השוק בארה"ב מהודעת הממשל כי גם חברות ביטוח יוכלו מעתה לקבל סיוע של כספי תוכנית ה-TARP, לחברות הביטוח הוקצו כ-22 מיליארד דולר.

ליבת מדד המחירים לצרכן עלתה יותר מהצפי בעוד שהמדד נותר ללא שינוי באפריל. הפעילות היצרנית באיזור ניו יורק התכווצה במאי הרבה פחות מהציפיות והיצור התעשייתי בארה"ב ירד באפריל פחות המצפי, עם זאת על פי הנתונים המקדימים של סקר שעורכת אוניברסיטת מישיגן, עלה מדד אמון הצרכנים במאי יותר מהצפי ושב לרמתו בסתיו האחרון, טרם נפילתה של ליהמן בראדרס. מניות יצרניות הרכב מרכזות עניין מיוחד לאחר ההודעה על הפסקת זיכיונות ל-1,100 סוכנויות של ג'נרל מוטורס ו-789 סוכנויות של קרייזלר.

מנתוני חודש אפריל עולה כי בשנה האחרונה נרשמה הירידה החדה ביותר מאז שנת 1955 במדד המחירים לצרכן שירד ב-0.7%. רמת האינפלציה האפסית ממשיכה להעיד על השפעות המיתון על השוק האמריקני, נציין כי עיקר העלייה בליבת המדד מיוחסת לעליית מחירי הסיגריות ביותר מ-9%.

תעשיית הרכב המתמוטטת בארה"ב הוסיפה לרכז עניין ולהכביד על השוק כאשר כ-100 אלף מעובדי התעשיה צפויים לאבד את מקום עבודתם לאחר שג'נרל מוטורס הודיעה היום על תוכנית לסגירת 1,100 סוכנויות המחזיקות בזיכיונות של ענקית הרכב, שהחוזים עימן צפויים שלא להתחדש. כל זאת יממה לאחר שהמתחרה קרייזלר הודיעה על הפסקת הזיכיונות של 789 מסוכנויותיה.

היום פורסם נתון מעודד יחסית מכיוון המפעלים בארה"ב כאשר מדד האמפייר סטייט המעיד על הפעילות היצרנית באיזור ניו יורק ירד במידה פחותה בהרבה מהציפיות. ומאוחר יותר פורסם מדד הייצור התעשייתי על ידי ה'פד' שירד פחות מהצפי אך עדיין מדובר ב-15 מתוך 16 החודשים האחרונים בהן מתכווץ הייצור התעשייתי בארה"ב.

"בשבוע החולף היינו עדים לשווקים חסרי כיוון, כשהמדדים המובילים נאבקו כדי לשמור על המומנטום החיובי", אמר איאן גריפית', סוחר ב-CMC מרקטס בלונדון.

מאז ה-9 במארס, ה-S&P 500 הוסיף 32% לערכו, כאשר ציפיות להתאוששות בכלכלה הגלובלית, כמו גם רווחים טובים מהצפוי של חברות מובילות דוגמת פורד וסיטיגרופ, הוסיפו דלק להערכות, לפיהן הגרוע ביותר במשבר הכלכלי בא לסיומו. "איננו יכולים לנבא את ביצועיה העתידיים של הכלכלה הגלובלית", אמר ג'ון היינס, אסטרטג ב-רנסבורג שפרדס בלונדון. "מה שכן נוכל לומר הוא שהסיכון עדיין מתומחר בזול, אם אתה מוכן לנקוט בגישה ארוכת טווח". UBS המליץ ללקוחותיו להפחית את אחזקותיהם במניות, באומרו שסביר כי התקוות להתאוששות כלכלית יתפוגגו.

כאשר רוב החברות במדד ה-S&P 500 כבר דיווחו על תוצאות הרבעון האחרון, אסטרטגים בגולדמן זאקס, לאחר שבחנו את שיחות הוועידה של החברות, מצאו שהמסר בכללותו הוא שישנם סימנים להתייצבות כלכלית. לפי "בלומברג", 61% מהחברות שדיווחו - הכו את תחזיות האנליסטים.

בסיום המסחר הערב ירד מדד הדאו ג'ונס ב-0.74% ל-8,269 נק', S&P 500 איבד 1.11% ל-883 נק' ומדד הנאסד"ק ירד ב-0.54% ל-1,680 נק'.

בסיכום שבועי ירד הדאו ג'ונס ב-3.55%, ה-S&P 500 איבד 4.95% והנאסד"ק ירד ב-3.39%.

זירת המאקרו

ב-15:30, שעון ישראל, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, ושכצפוי להצביע על קיפאון, לעומת ירידה של 0.1% במארס. מדד הליבה, שאינו כולל מחירי מזון ואנרגיה, עלה ב-0.3% לעומת צפי כי יעלה ב-0.1%, בהמשך לעלייה של 0.2% במארס.

באותה שעה - הניו-יורק אמפייר סטייט לחודש מאי, ירד רק ב-4.55 נקוודות לעומת צפי כי ירד ב-12 נקודות, זאת לאחר שירד ב-14.65 נקודות באפריל.

ב-16:15 פורסם הייצור התעשייתי לחודש אפריל, שירד ב-0.5% לעומת צפי כי ירד ב-0.6%, בהמשך לירידה של 1.5% במארס. מדד ניצולת הייצור ירד לרמת שפל של 69.1% מ-69.3%.

ב-17:00 - מדד הסנטימנט של אוניברסיטת מישיגן, נתונים מקדימים, לחודש מאי, עלה ל-67.9 נק' לעומת צפי שיעלה ל-67 נק' לאחר שבחודש הקודם הסתכם ב-65 נקודות. מדובר ברמה הגבוהה ביותר מאז נפילת ליהמן בראדרס בסתיו האחרון.

בסיום מסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק, החוזים העתידיים על נפט גולמי ירדו ב-3.89% ל-56.34 דולר לחבית

מניות בכותרות

משרד האוצר האמריקני הודיע כי לפחות ל-6 חברות ביטוח תינתן גישה לכספים במסגרת תוכנית הסיוע הממשלתית (TARP). עם החברות נמנות אולסטייט , Ameriprise Financial (סימול: AMP), הרטפורד פייננשל ו-Prudential Financial . ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי עד 22 מיליארד דולר יוזרקו למגר הביטוח במסגרת תוכנית החילוץ.

ענקית ציוד הספורט, נייקי , תפטר 1,750 מעובדי החברה, השקולים ל-5% מכוח האדם שלה ברחבי העולם. כך דווח אמש, לאחר סיום המסחר.

ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי ג'נרל מוטורס מתקרבת לעסקה, במסגרתה היא תצמצם את עלות השכר השעתי בכמיליארד דולר בשנה.

החברה הודיע היום על תוכנית להפסקת הזיכיונות של 1,100 מסוכנויות הרכב שעובדות כזכיונות של החברה, 100 אלף עובדים צפויים לאבד את מקום עבודתם בעקבות המהלך. במחסנים של הדילרים מצויים כ-120 אלף כלי רכב ששווים מוערך בכ-2.5 מיליארד דולר.

חברת כרטיסי האשראי, אמריקן אקספרס דיווחה כי שיעור החובות האבודים עלה באפריל מעל 10%. המיתון החריף ואובדן אלפי מקומות עבודה בארה"ב מקשים על הצרכנים האמריקנים לעמוד בחובותיהם לחברות כרטיסי האשראי. שיעור ההלוואות שפרעונן לאחר 30 יום לא בוצע ירד ל-4.9% לעומת 5.1% במארס.

חברת המדיה והבידור האמריקנית, בלוקבסטר (סימול BBI) דיווחה אמש על רווח של 27.7 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה, שהם 12 סנט למניה - ירידה של כ-40% בהשוואה לרבעון המקביל. אנליסטים ציפו לרווח של 15 סנט למניה.

קרן הריבונות הממשלתית של סינגפור, טמסק, מכרה את האחזקה שלה בבנק אוף אמריקה - 3.8% - וסירבה לציין את המחיר.

ישראליות מעבר לים

חברת התרופות GILEAD דיווחה אתמול כי הגישה תביעה כנגד טבע , לאחר שהאחרונה הגישה בקשה ל-FDA להשקת הגירסה הגנרית שלה לתרופה Atripla לטיפול ב-HIV אשר מכירותיה ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ביותר מחצי מיליארד דולר.

אוסקר גרוס העלו את המלצתם למניית מלאנוקס ל"קנייה" לעומת המלצה קודמת שהיתה "החזק" והעלו את מחיר היעד למניה ל-13 דולר לעומת 10 דולר, לאחר שבדקו את החברה ונפגשו עם ההנהלה מאמינים באוסקר גרוס כי תחול התאוששות בביקושים מוקדם מן הצפוי למוצרי החברה העוסקת בתחום ה-IT. בחברה מציינים כי ככל שמתקדם הרבעון השני נראה כי הוא יסמן את התחתית.

חברת אקספון דיווחה כי הכנסותיה עלו ב-36% ל-21.5 מיליון דולר ורווחיה עלו ברבעון הראשון ל-2.3 מיליון דולר. תודות לרכישת חבת NTS ב-2008 עלו מכירות החברה בארה"ב ב-79.7% ל-15.7 מיליון דולר.

טאואר , שמיר אופטיקל , ריטליקס סטארלימס ואקספון ממשיכות לרכז עניין על רקע פרסום דו"חותיהן רבעוניים.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]