הריבאונד של קרנות הערך

אחרי השחיטה של 2008, כמה מהקרנות הגרועות ביותר מאשתקד הפכו למצטיינות

החדשות הטובות עבור משקיעי ערך רבים הן שבמצבו הנוכחי של השוק קרנות הנאמנות שלהם ממריאות. החדשות הרעות הן שיש לקרנות הללו עדיין דרך ארוכה לעבור כדי להשיב חזרה את הפסדי 2008.

ארבע קרנות נאמנות שמתמחות בהשקעה בגישת ערך מרשימות מאוד בביצועיהן, נכון להיום, ומתחילת השנה הן עלו ב-24%-34%. מה שמרשים יותר הוא שב-2008 כל אחת מהקרנות הללו איבדה לפחות 45%, לפי נתוני מורנינגסטאר.

"קל יותר לחזור אחרי שהפסדת כל כך הרבה", אומר מייקל ברין, אנליסט קרנות בכיר במורנינגסטאר. "הקרנות הללו מפצות על האובדן, ויש להן הרבה לאן לעלות".

אחת המרוויחות המרשימות ביותר מתחילת השנה היא Touchstone Large Cap Value (סימול: TLCAX), שעלתה ב-41.8%. אבל היא יכולה לככב גם בתמונת הפוסטר של הפסדי 2008, אז היא איבדה 74.8%.

עוד מרוויחה גדולה היא Vanguard Capital Value (סימול: VCVLX), שהסיפור שלה דומה מאוד: הקרן הוסיפה 40.12% מתחילת השנה, לאחר שאיבדה 49.6% ב-2008.

מפסידה גדולה נוספת של השנה שעברה, Legg Mason Opportunity (סימול: LMOPX) של ביל מילר, שאיבדה 69.4%, עושה מתחילת השנה הנוכחית קאמבק ורושמת תשואה של 29.84% מתחילת השנה.

לזנק לאחור

ברין אומר שהעליות מתחילת השנה נובעות לא מעט מתחומי הפיננסים והאנרגיה. מנהלי ערך רבים קפצו להשקעה באנרגיה בשנה שעברה, כאשר מחיר הנפט ירד מהשיא, והם נפגעו כאשר בניגוד לציפיות המחירים המשיכו לגלוש מטה. עליית מחירי הנפט נתנה שוב דחיפה לסקטור.

בפיננסים, הצרות המפורסמות של החברות המשיכו גם השנה, אבל יש לפחות הבדל מהותי אחד בהשוואה לשנה שעברה - הדאגות שככו מעט. "אנשים חשבו שהרבה מהפירמות האלו יפשטו את הרגל", אומר ברין, ומאחר שהחששות הללו נרגעו, חלק מהמניות זינקו מעלה.

ועדיין, התנועות הללו יחסיות. מניית בנק אוף אמריקה (סימול: BAC), למשל, עלתה בכמעט פי 4 מראשית מארס, אבל היא נסחרת כעת במחיר של 11-12 דולר, לעומת מחיר של יותר מ-30 דולר, בו היא נסחרה באוגוסט אשתקד.

עוד פקטור שמשך מטה את מניות הערך היה החשש מרמות החוב. ברין אומר שחברת שיט התענוגות רויאל קריבייאן (סימול: RCL) היא דוגמה למה שקרה למניות כאלו. בראשית ספטמבר נסחרה המניה בקרוב ל-30 דולר, אך עד סוף פברואר היא נפלה למחיר של כ-6 דולר - צניחה של כ-80% - בשל החשש מרמות החוב שלה. מאז השפל של ראשית מארס זינקה המניה לכ-16 דולר כיום.

ההתנהגות הזו של מניית רויאל קריבייאן היא תבנית שחזרה על עצמה בחברות ממונפות נוספות בחודשים האחרונים. "ברגע שהן שינו את מבנה החוב והיה ברור שהנזילות חוזרת לשוק, המניות הללו החלו לרוץ מעלה", אומר ברין.

הוא מוסיף שלמרות תת הביצוע של חלק מהקרנות, המשקיעים לא אמורים לצבור תשואות גבוהות מהרגיל בשאר השנה. "השוק עדיין די תנודתי ואני לא חושב שיצאנו מהצרות", הוא אומר. יחד עם זאת, הוא מוסיף שלקרנות ערך, שבדרך כלל מאופיינות בבחינה סבלנית וארוכת טווח של חברות, יש כעת "מתכון טוב למדי להצלחה בטווח הארוך".

קרן צמיחה מנצחת

לא רק קרנות ערך מציגות ריבאונדים דרמטיים. אחת מקרנות הצמיחה המצטיינות מתחילת השנה היא William Blair Small Cap Growth (סימול: WBSNX), שעלתה ב-35.62% מהשנה, אחרי שב-2008 איבדה 49.4%.

גרג בראון, אנליסט קרנות נאמנות במורנינגסטאר, אומר שהקרן נפגע קשה אשתקד בגלל הפוקוס שלה בחברות קטנות, שנסחרות בדרך כלל לפי שווי שוק נמוך מ-500 מיליון דולר. "החברות הקטנות הללו נפגעו בגלל התפיסה שלא יהיו להן המקורות להתמודד עם הסערה", אומר בראון.

מאחר שעד כה המניות הללו עברו את הסערה, חלק מהתנועות שלהן בחזרה למעלה היו דרמטיות. VistaPrint (סימול: VPRT), אחת האחזקות הגדולות של הקרן, עלתה מתחילת השנה כ-101%.

בראון נותן את הקרדיט על ההצלחה הזו למנהלי הקרן של וויליאם בלייר, קארל ברואר ומייקל בלקין, שדבקו בגישה שלהם למרות שהשוק היה נוראי. "רגשות המשקיעים כל כך הפכפכים, ולהיות בכזה הלך רוח, ולקנות מניות בתחתית - זה יוצא דופן", הוא מסכם.

כל הזכויות שמורות ל- MarketWatch.com 2009