האם הגאות הנוכחית בשוק המניות תימשך?

מדד קופוק (Coppock indicator)הצביע סוף-סוף על "קנייה" בכמה משוקי המניות הגדולים בעולם

זה אפילו לא היה עוד "ניצן ירוק", אלא סתם עיקול קטן בקו יורד ארוך, אך הידיעה על כך שמדד קופוק (Coppock indicator, ראו הסבר בהמשך) הצביע סוף-סוף על "קנייה" בכמה משוקי המניות הגדולים בעולם הפכה בשבוע שעבר לשיחת השבוע.

הגאות בשוק המניות נכנסת השבוע לחודש הרביעי שלה, אך העתיד שלה פחות ברור, והמשקיפים מחפשים בקדחתנות רמזים למה שיקרה בהמשך. כאן נכנס לתמונה מדד קופוק, שנקרא על שם ממציאו, כלכלן שפרסם אותו לראשונה בשבועון "בארונ'ס" בשנת 1962.

זהו מדד של סנטימנט שוק לטווח ארוך שניתן ליישמו בכל שוק מניות. הוא מאותת על קנייה כאשר הוא נע כלפי מעלה מערך של פחות מאפס. הוא מחושב מדי חודש, ובמאי הוא הראה לראשונה מגמת עלייה בבורסות כמו ניו יורק, לונדון וטוקיו.

המשקיעים עצבניים

העניין המתרחב במדד הזה מעיד גם עד כמה הפכו המשקיפים לעצבניים בכל הנוגע לניבוי של מגמות קצרות טווח בבורסות. בזמנים רגילים, אנליסטים שמחים לדבר על ציפיותיהם מהשוק בששת החודשים הבאים, ורק אחרי פרק זמן כזה הם הופכים לזהירים יותר. כעת, המצב הפוך. אין ספק שתהיה התאוששות, אך קיימים חילוקי דעות רחבים בשאלת העיתוי שלה.

לא כולם משוכנעים בכוחו של מדד קופוק. בשבוע שעבר ציין אלברט אדוארדס, אנליסט בסוסייטה ז'נרל, את העלייה במדד קופוק, אך התעלם ממנה בלי להתרגש יותר מדי. אדוארדס ידוע בעמדתו הדובית לגבי השוק והתחזית הכלכלית.

"השקעות מומנטום יכולות להיות רווחיות מאוד, וב-80% מהמקרים המדדים הללו נוטים להיות אפילו רווחיים מאוד. אבל הם לא בטוחים ב-100% ואפשר להתאכזב מהם", אומר אדוארדס. "אם אין לך עמדה בסיסית חזקה על מצב המשק, יכול להיות שכדאי לך לאמץ את מדד קופוק, אבל אני חושב שאנשים יתאכזבו מההבראה הנוכחית".

גם אלה שמאמינים בקופוק מטיפים לזהירות מסוימת. האיתות עדיין אינו מפנה ברור כלפי מעלה, והמדד כבר שיגר איתות שגוי של קנייה בעבר, בסוף 2001. "זה מתחיל להצטייר כך, אך הייתי מעדיף לחכות עוד זמן מה", אומר מייק לנהוף מחברת דרווין דולפין, שיישם את קופוק על כמה שוקי מניות בעולם.

לפי לנהוף, צריך כעת לראות אם הממוצע היומי הנע של 200 ימי המסחר האחרונים בכל מדד מניות באמת מפסיק לרדת, יותר מאשר לעקוב אחרי עקומת קופוק. ב-2002 הממוצע הנע הזה לא התייצב. כעת נראה שהוא עשוי להתייצב. יחד עם סנטימנט המשקיעים לטווח ארוך, כאשר הממוצע הנע הזה "ישתטח" במקום לרדת, למשקיעים יהיה יותר ביטחון.

הגאות בשוקי המניות העלתה את מדד 500 S&P - עם כמה מעידות כלפי מטה - ב-39% מתחילת מארס. באותה תקופה ירד מדד VIX של CBOE (בורסת העתידיים בשיקגו) - מדד הפחד של המשקיעים - בדיוק באותו שיעור.

האורך של הגאות הצית דיבורים על כך שהוא עשוי למשוך גל שני של כספים לשווקים, כאשר המשקיעים יחושו שהם חייבים לחזור, כדי שלא להחמיץ את העליות הבאות.

יש סימנים לכך שזה קורה, אם כי בטפטוף יותר מאשר בשיטפון. לפי סקר של ברקליס קפיטל מהשבוע שעבר, המשקיעים דיווחו שהם מחזיקים 14% מכספיהם במזומן - רמה גבוהה מבחינה היסטורית - ו-80% מהם מתכוונים להקצות מחדש את כספיהם השנה.

וויליאם סטרזולו, אסטרטג השוק הראשי של Bell Curve Trading, חושב שהמשקיעים מחפשים כעת לחזור לשווקים האמריקנים. "יש עוד מרחב לעליות. הרבה אנשים החמיצו את חמשת או ששת השבועות הראשונים של הגאות, ויש הרבה חיפוש אחרי ביצועים", הוא אומר. "הגאות הזו כבר עלתה על הציפיות של הרבה אנשים".

לאופטימיות החדשה הוסיפו דבריו של דאנקן נידרהאואר, מנכ"ל חברת NYSE-יורונקסט, שאמר שהוא בטוח יותר לגבי הגאות בת שלושת החודשים מכפי שהוא היה באפריל, בגלל הגידול בנפח המסחר.

יורדים מהגדר

לפני שלושה חודשים הוא אמר ל"פייננשל טיימס", שהוא מסופק אם הגאות של מארס תימשך, מפני שהוא חשב שהיא נובעת מקניות של סוחרי שורט. בשלב ההוא, המשקיעים של הכסף הגדול ישבו עדיין על הגדר. בשבוע שעבר הוא הגדיר את מחזורי המסחר כ"טובים למדי".

למרות האופטימיות, כמה שווקים לא הצליחו להתרומם משמעותית. בלונדון, מדד פוטס"י 100 סיים את השבוע שעבר בעלייה קטנה, שלא השתוותה לעליות בבורסות אחרות. גם ביום ו' לא הצליח פוטס"י - זו הפעם הרביעית בחודש שעבר - לפרוץ את רמת 4,500 הנקודות, במה שהיה איתות אזהרה לכמה משקיפים.