שבוע אופטימי עבר על תעשיית השבבים. בסוף השבוע האחרון העריכה התאחדות תעשיית השבבים (SIA) כי מכירות השבבים צפויות לרדת השנה בכ-21% לכ-195 מיליארד דולר. זו הייתה צפירת הרגעה, לא הודעה פסימית. כאשר מביאים בחשבון קריסה של כ-35% בביקושים במשבר ב-2001 ועלייה של כ-6.5% בחודש אפריל לעומת מארס, הרי שהפגיעה במכירות השנה לא נוראה כל-כך.
ביום ראשון בישרה גרטנר כי מכירות שוק השבבים השנה יירדו בכ-22%, שיפור לעומת התחזית הקודמת. ההודעה המשמחת באמת לתחום הגיעה ביום שני. ענקית השבבים המוכה, TI, בישרה כי היא מעלה את צפי ההכנסות והרווח לרבעון.
ובכל זאת, יש לחכות עם החגיגות. גם אם ההתאוששות בשוק ממש לפנינו, תעשיית השבבים המוכרת לנו כיום אינה במצב אידיאלי. איגוד תעשיות ההון סיכון האמריקני (NVCA) מצא לאחרונה כי הגידול בתעשייה הוא כעת רק 7% לשנה ב-2008 לעומת קרוב ל-20% לפני כעשור ובהשוואה לגידול שנתי ממוצע של כ-12% בשנים 1985-2007. כך שהמשך הצמיחה בתחום היא משימה לא טריוויאלית.
TI, לדוגמה, החליטה להתרכז בעולם השבבים האנלוגים, והמשולבים בהתקני התקשורת (Embedded), היכן שהיא רואה מנועי צמיחה יותר משמעותיים, וויתרה על שבבי ה-DSP המיועדים לתקשורת בטלפונים הסלולריים (Baseband). TIאמנם לא הצטיינה בביצועיה בשנים האחרונות, אך נראה כי קיבלה החלטה בכיוון הנכון, לפחות בינתיים: "מכירות השבבים האנלוגים הם המנוע לגידול במכירות", מסרה החברה השבוע.
אז מה הבעיה? תכנון שבבים אנלוגים, שמספקים את הקישור לעולם האמיתי מבלי לתרגם את הפרמטרים החיצוניים ממשתנים רציפים לדיסקרטיים (כלומר 0 או 1 שיש בעולם הדיגיטלי), הפך בשנים האחרונות לידע שאינו זמין. האקדמיה כבר לא נותנת מספיק דגש לתחום וענקיות האלקטרוניקה עובדות הרבה יותר עם מעבדים דיגיטליים. כך יצא, שפונקציות מרכזיות כגון ניהול אנרגיה, טיפול בקליטה ושידור של אותות רדיו (RF), ויסות של סאונד והמרת פרמטרים לנתונים דיגיטליים, הופכים לידע יותר ויותר נדיר ומורכב.
ההתמודדות עם מצב זה היא באמצעות רכישות. חברות השבבים נדרשות לקנות חברות בתחום האנלוגי - כמו פאואר דיזיין הישראלית - רק בכדי להשיג את הידע ואת כוח האדם המיומן. אבל זהו תחום שהידע בו שווה צמיחה. דוגמה טובה היא שתי חברות סטארט-אפ ישראליות בהן יש שימוש ברור בידע אנלוגי - טקטיום, שמפתחת שבב לניהול אנרגיה ו-N-Trig שמפתחת שבב לתחום מסכי מגע - שני תחומים שיפרחו בעולם התקני התקשורת הניידים.
השוק האנלוגי הסתכם בשנה שעברה בכ-36 מיליארד דולר, פחות מ-15% משוק השבבים כולו, אך הוא הרבה יותר חסין לתנודות בביקושים. האירוניה היא שהמדינות שבהן יש את היכולות המתקדמות בתחום הן המדינות עם טכנולוגיה פחות מפותחת, כגון פורטוגל, מצרים ובולגריה, אלו המקומות בהן מחפשות ענקיות השבבים רכישת "הון אנושי". דווקא בעמק הסיליקון ובהרצליה פיתוח, כמעט ולא מוצאים את הידע הזה. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.