רגע לפני פרסום מדד המחירים לצרכן: הדולר היציג עלה ב-1.2% ל-3.965 שקלים

איתן אדמוני, מנהל חדר המסחר בבנק ירושלים: "הדולר יגיע ל-4.2 שקלים בקיץ" ■ שר האוצר הרוסי: "מוקדם מדי לדבר על אלטרנטיבות לדולר" ■ האירו ירד ב-0.4% לשער יציג של 5.491 שקלים

לאחר שפתח את היום בהתחזקות של כ-1.5% מול השקל ונסחר מעל לרמה של 3.97, נחלש מעט הדולר לקראת הסיום ושערו היציג נקבע על 3.965 שקלים, עלייה של 1.2%. האירו היציג ירד ב-0.4% לרמה של 5.4911 שקלים. הסיבה להתחזקות הדולר מול השקל נעוצה בהתחזקות המטבע האמריקני בשוק המט"ח העולמי, לאחר שרוסיה הביעה אמון בדולר ובאגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב. הדולר מתחזק בכ-1.1% מול האירו וב-0.3% מול הליש"ט, וגם האג"ח הממשלתיות האמריקניות ממשיכות במסלול העליות.

"מוקדם מדי לדבר על אלטרנטיבות לדולר", אמר שר האוצר הרוסי, אלכסיי קודרין, במסגרת שיחות פורום מדינות ה-G8 באיטליה. קודרין מסר כי אין לארצו כוונה להחליף את הנכסים הדולריים שלה בהקדם, והוסיף כי אגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב הינן יציבות.

בשבוע שעבר הודיעה רוסיה כי בכוונתה למכור חלק מהחזקותיה באג"ח ממשלתיות אמריקניות ולרכוש במקומן אג"ח שתנפיק קרן המטבע הבינלאומית. גם סין, ברזיל ומדינות נוספות השמיעו דברים דומים, מה שהביא לירידות באג"ח הממשלתיות של ארה"ב ובדולר. ביום שישי ניסה שר האוצר של יפן להרגיע את הרוחות ומסר כי ארצו תמשיך לרכוש אג"ח ממשלתיות של ארה"ב, תוך שהוא מביע אמון בדולר כמטבע המוביל בעולם. היום, כאמור, גם רוסיה שינתה את הטון, והדולר מגיב בהתאם.

לעת עתה מתכוונות רוסיה וברזיל לרכוש אג"ח של קרן המטבע בהיקף של 20 מיליארד דולר כדי לגוון את יתרות המט"ח שלהן. סין תבצע רכישות ב-50 מיליארד דולר, וייתכן כי גם הודו תכריז בקרוב על מהלך דומה, אם כי ההיקף אינו ידוע עדיין.

אנליסטים: הדולר ימשיך לעלות

ובחזרה לשוק המקומי, אתמול (א') הוריד בנק ההשקעות גלדמן זאקס את התחזיות שלו לצמד דולר-שקל. בסקירה עדכנית שהוציאו האנליסטים, הם העריכו כי בנק ישראל יפסיק לרכוש דולרים בשוק בתחילת 2010, וכי "השוק אינו מתמחר את תום עידן רכישות המט"ח".

הערב יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, אשר צפוי לפי ההערכות לעלות ב-0.3%-0.4%. המדד לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית של בנק ישראל בסוף החודש, שתיוותר ככל הנראה ברמה של 0.5%.

"כדי לסגור את הפער מול העולם, הדולר צריך להיסחר היום ברמה של 4.01 שקלים", אומרים אנליסטים בכלל פורקס. "שילוב הנתונים החיוביים מארה"ב והנתונים החלשים מהאיחוד האירופי יוצר הזדמנות מעניינת למכור אירו ולקנות דולרים בטווח הבינוני".

גם איתן אדמוני, מנהל חדר המסחר במט"ח בבנק ירושלים, מאמין כי יש עוד מקום לעליות בדולר, בשל התיקון הצפוי לדעתו בשוקי המניות בתקופה הקרובה אשר יגרום למשקיעים לחזור לדולר כמקלט.

"אנו עדיין מעריכים כי בחודשי הקיץ הדולר יתחזק לרמות של 4.1-4.2 שקלים בעקבות צפי לתיקון משמעותי בבורסות השונות באותה תקופה", אומר אדמוני. "יציאת משקיעים משוקי ההון ברחבי העולם תגרום להתחזקות הדולר והין היפני מאחר ומטבעות אלו נחשבים ל'חוף מבטחים' בעיתות של בריחה מסיכונים. בכל מקרה, השקל מתנהג בדומה לכל יתר המטבעות שמתחזקים למול הדולר בעולם למעט מטבעות של מדינות מתפתחות שנתוניהן הכלכליים מדאיגים ביותר".

פריקו: ה-G8 מתמקד בגירעונות התופחים

בחדר המסחר של פריקו התייחסו היום לוועידת ה-G8 באיטליה, ואמרו כי עיקר ההתמקדות הייתה במציאת דרך להקטין במהירות את ההתערבות הממשלתית עם הסימנים הראשונים להתאוששות. למרות סימנים של התייצבות, חברי ה-G8 ציינו כי עדיין קיים מצב של חוסר ודאות ועדיין עומדים בפני הכלכלה העולמית אתגרים רבים. כמו כן, הם ציינו, כי בשל הגירעונות הגדולים של הממשלות ברחבי העולם, ציבור המשקיעים החל לחשוש משיעורי אינפלציה גבוהים, דבר המתבטא בעליית התשואות על אגרות החוב הממשלתיות הארוכות.

למרות זאת, אין כרגע בכוונת הבנקים המרכזיים לנקוט בצעדים מוניטריים מרסנים. שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, אמר בסוף השבוע כי חזרה לצמיחה אמורה להיות המטרה העיקרית של הממשלות ברחבי העולם. גייתנר אף חזר על התחייבותו להפחית את הגירעון הממשלתי לרמה סבירה כבר בשנת 2011. הוא אף הוסיף כי קצב ההתאוששות הכלכלית יהיה שונה ממדינה למדינה וכי כבר כעת קיימים סימני התאוששות במשק האמריקני ובכלכלות מתעוררות באסיה.