"אף שמאוגוסט 2008 ועד פברואר 2009 צנח הסחר העולמי בכ-40%, הייצוא הישראלי צנח באותה תקופה בשיעור מתון יותר - כ-30% בלבד. זאת, כיוון שלפי בדיקה של הקשר בין הרכב היצוא לשינוי בייצוא ב-60 מדינות, נמצא כי הייצוא של מדינות בעלות יתרון יחסי במוצרי טכנולוגיה עילית נפגע פחות במהלך המשבר". כך עולה ממחקר שביצעה חטיבת המחקר של בנק ישראל.
עוד עולה מהמחקר כי הירידה החדה בסחר העולמי נבעה מהמשבר העולמי, שהחמיר בסוף השנה, ומהתנפצות בועת מחירים בתעשיות המעורבות, לרבות תעשיית הדשנים.
כאמור, הממצא החשוב של המחקר הינו כי דווקא הרכב הייצוא של המשק הישראלי - התמחותו בייצוא היייטק - הוא זה שהקטין את הפגיעה בייצוא הישראלי, יחסית לסחר העולמי. לצורך הבדיקה חושב כאן מדד ליתרון היחסי כיחס בין שיעור הייצוא של מוצר מאחד הסוגים בסך הייצוא של המדינה ובין השיעור הממוצע בעולם: ייצוא הטכנולוגיה העילית בארץ מהווה כ-50% מהייצוא הישראלי, לעומת כ-25% בממוצע בעולם.
ממצאים אלו מתאימים לנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנושא סחר חוץ של ישראל. לפי הלמ''ס, אף שבחודשים דצמבר 2008 עד פברואר 2009 ירד ייצוא הסחורות של ישראל ב-2.4% בממוצע לחודש, ייצוא תעשיות טכנולוגיה עילית (היי-טק), המהווה 51% מכלל הייצוא התעשייתי (למעט יהלומים), עלה באותה תקופה בכ-20% (בחישוב שנתי).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.