נתונים בוועדת הכספים: 81,900 איש בישראל לא מימשו משכנתא מ-2003 משום שאינם מסוגלים לקנות דירה

(עדכון) - לפי הנתונים, כיום נלקחות רק 500 משכנתאות בחודש ■ יו"ר ועדת הכספים, משה גפני: "המדינה למעשה אומרת לאזרחים אנחנו לא מתעסקים עם הדירות שלכם, שכל אחד יסתדר בעצמו. זה מצב בלתי אפשרי" ■ ח"כ ביילסקי מציע: "למצוא קהילות מהעולם שיתרמו לשיקום שכונות ויאמצו מתחמי נדל"ן"

דיון סוער התרחש היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת שעסקה בתקציב משרד הבינוי והשיכון לשנים 2009-2010. שר השיכון אריאל אטיאס אמר בדיון כי "נראה שהאוצר רוצה לסגור את משרד השיכון, אין מה לתת לפינוי-בינוי, לשיקום שכונות, לדירות לנכים, דיור מוגן וכדומה, אין תקציב לכלום".

מנכ"ל משרד השיכון, מרדכי מרדכי, הציג את תקציב הפעילות של המשרד שלדבריו ב-2003 עמד על 923 מיליון שקל, וב-2010 רק 158 מיליון שקל, ירידה של למעלה מ-80%. אטיאס אמר שמכיוון שהמדינה לא מעודדת את הבנייה, הדבר פוגע בכל השרשרת של העסקים הנלווים במדינה כמו, חשמל, הובלה אלומיניום ועוד - והמדינה ניזוקה מאיבוד מיסים.

יו"ר הועדה, משה גפני, אמר שמשמעות התקציב המוצג הוא ש"המדינה למעשה אומרת לאזרחים אנחנו לא מתעסקים עם הדירות שלכם, שכל אחד יסתדר בעצמו והיא הפקיעה כל אחריות מדאגה לדיור. זה מצב בלתי אפשרי".

האוצר בתגובה סקר את מרכיבי התקציב והעלה את נושא הרפורמה במינהל, כשלדבריו, התקציב הכולל של משרד השיכון עומד על 5 מיליארד שקל והנתונים הוצגו בידי משרד השיכון בצורה לא נכונה, שכן מדובר רק בתקציב לפעילות שוטפת של המשרד.

ח"כ זאב ביילסקי הציע למצוא קהילות מהעולם שיעזרו לשיקום שכונות, ויאמצו מתחמים, דבר שעורר התנגדות חריפה של גפני ושל ח"כ שלי יחימוביץ', שאמרה ש"לא ניתן להסתמך על תרומות מהעולם. בסוף נעביר את כל התקציב לתרומות".

החכ"ים שידרו חזית אחידה לטובת החזרת הלוואות ומענקי המקום. חבר הועדה ח"כ אלכס מילר אמר בדיון כי על המדינה להעניק ערבויות למשכנתאות לזוגות צעירים עד גובה 100% מהמשכנתא.

בתגובה לדיון אמר מנכ"ל התאחדות הקבלנים החדשה, שלומי בן עזרי, כי "לא נותרו תקציבים לקידום פרויקטים של משרד השיכון. התקציב אינו נותן כל מענה, לשיקום שכונות או לסיוע למשפחות חלשות, וטורק את הדלת בפרצופם של תושבי הפריפריות, שלא יכולים להגיע לכדי מימוש משכנתאות".

לפי הנתונים שהוצגו בוועדה מאז 2003 יש 81,900 אזרחים שלא מימשו את זכאותם למשכנתאות משום שאינם מסוגלים לקנות דירות, כאשר ב-2003 היו כ-2,500 הלוואות משכנתאות בחודש, כיום נלקחות רק 500 בחודש.