וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת על רקע תוכנית הרגולציה של אובמה; מניות הפיננסים והדשנים בלטו לשלילה

גלובס tv אובמה חשף את תכנית הרגולציה למגזר הפיננסים ■ S&P חתכה הדירוג של 18 בנקים ■ מניות הדשנים צנחו על רקע אזהרת הרווח של K+Sהפסדי פדקס קפצו פי 3.6; פירסמה תחזית הכנסות נמוכה

יום מסחר תנודתי בוול סטריט ננעל במגמה מעורבת, לאחר ששהה בפתיחה בטריטוריה החיובית, לאחר מכן עבר לשלילית, חוזר חלילה שוב למגמה חיובית, ובסיום ננעל במגמה מעורבת - המדדים המובילים סיימו בטווח שבין עלייה של 0.7% לירידה של 0.1%.

המניות שבלטו במסחר היום, הן מניות הפיננסים, שהגיבו פחות לתוכנית הרגולציה שחשף אובמה, ויותר להורדת הדירוג של 18 בנקים בארה"ב, ע"י חברת S&P. מגזר נוסף שבלט היום, ובהחלט לא במובן החיובי, היה מגזר הדשנים, שרוב מניותיו הגדולות רשמו ירידות חדות, על רקע אזהרת הרווח של יצרנית הדשנים הגדולה באירופה - K+S.

ברוב שעות המסחר, המדדים נסחרו במגמה חיובית, שבאה על רקע חשיפת תוכניתו של אובמה, לרגולציה במערכת הפיננסית בארה"ב. נראה, כי המשקיעים מעבר לים הגיבו בחיוב לתוכנית של הנשיא להדק את הפיקוח על המגזר הבנקאי, תוכנית כמותה לא ידעה ארה"ב מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת.

את הסיבה לירידות שרשמו מניות הפיננסים, ניתן לייחס להורדת הדירוג של חברת הדירוג S&P, ל-18 בנקים, על רקע החששות כי המגזר ימשיך להציג חולשה בתקופה הקרובה. חברת הדירוג מסרה כי השינויים בדירוגים משקפים את הערכתה, כי התנודתיות בסקטור תמשיך, וכי תוכנית הרגולציה ההדוקה של אובמה רק תגביר אותה. "אנחנו מאמינים, כי מגזר הבנקאות נמצא בפני מהלך של שינוי מבני, שעלול לגרור שינויים רדיקליים והשלכות שליליות על המוסדות". אמרו ב-S&P. "שינויים כאלו מחייבים מעקב הדוק של חברת הדירוג, ומכאן המהלך". הוסיפו.

לפני פתיחת המסחר פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, שהראה עלייה חודשית נמוכה מהצפי, אך במונחים שנתיים צנח בשיעור חד - יותר מהתחזיות בשוק. גם יו"ר הבנק המרכזי, בן ברננקי נשא דברים, אך לא התייחס בנאומו לתחזיות כלכליות.

בנוסף, חברת השילוח הגדולה בעולם, פדקס, דיווחה כי הפסדיה קפצו ברבעון הפיסקלי הרביעי פי 3.64, וכן פירסמה תחזית נמוכה לרבעון הנוכחי (הראשון), בהתייחסה להאטה המתמשכת ולעלייה מחירי הדלקים.

תוכנית רגולציה במערכת הפיננסית - המקיפה ביותר מאז שנות ה-30

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, חשף היום תוכנית מקיפה לרגולציה במערכת הפיננסית. במרכז התוכנית, נסיון להעניק ל'פדרל ריזרב' סמכויות לפקח על הגופים הפיננסים הגדולים, לאפשר לממשלה לפרק ולבנות מחדש חברות (כפי שה-FDIC עושה עם בנקים), והקמת גוף רגולטורי חדש למוצרים פיננסים המיועדים לצרכנים. התוכנית מיועדת להדק את הרגולציה על המערכת הבנקאית בארה"ב, כדי "לתקן פערים בפיקוח הממשלתי על המגזר, ועל מדיניות לקיחת הסיכונים, שהביאו את כלכלת ארה"ב למיתון הנוכחי העמוק משידעה הכלכלה הגדולה בעולם".

"היינו עדים לכישלון כלל מערכתי", אמר אובמה, והתייחס להתנהלות המוסדות הפיננסיים במתן אשראי. "היעדר פיקוח יאה מהממשל הוא אחד הגורמים שסייעו לכך, ואת זאת אנו מתכוונים לתקן". הוסיף.

אובמה אמר אמש (ג') בראיון לסוכנות הידיעות "בלומברג" כי שיעור האבטלה בארה"ב יגיע ל-10% "על אף שמנועי הצמיחה התחילו לעבוד". "נראה כי לוול סטריט יש זיכרון קצר משחשבתי - אנשים שכחו עד כמה היינו קרובים לתהום", אמר אובמה בתגובה לביקורת שהוטחה בו על התערבותה האגרסיבית של הממשלה בהתנהלות השווקים הפיננסים.

ומה עם הריבית?

הפדרל ריזרב שוקל לנצל את ישיבת הריבית שתתקיים בשבוע הבא על מנת לחסל את ציפיות השוק להעלאת ריבית השנה. כך מדווחת היום סוכנות "בלומברג", תוך שהיא מצטטת אדם המקורב לדבר שמסר כי בכירי ה'פד' בחנו את הניסוח בו בחר להשתמש הבנק המרכזי של קנדה, כאשר זה הודיע על כוונתו שלא להעלות את הריבית עד 2010.

ישיבת הריבית של ה'פד' תתקיים ב-23-24 ביוני, כאשר ב-24 ביוני יפרסם ה'פד' את הודעת הריבית. כלכלן בבנק ההשקעות ג'י.פי. מורגן מסר לבלומברג, כי אחת האפשרויות שנשקלות כעת היא להדגיש בהודעת הריבית כי מצבו הקשה של שוק העבודה האמריקני וקצב הייצור האיטי ישמרו על סביבת אינפלציה נמוכה ועל התאוששות כלכלית איטית.

הדאו ג'ונס ירד ב-0.1% ל-8,487 נק', ה-S&P 500 איבד 0.13%% ל-910 נק', הנאסד"ק התחזק ב-0.66% ל-1,808 נק'

זירת המאקרו

ב-15:30, שעון ישראל, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, שצנח במאי ב-1.3% במונחים שנתיים, לעומת הצפי לירידה של 0.9%. במונחים חודשיים המדד רשם במאי עלייה של 0.1%, לעומת הצפי לעלייה של 0.3% .

מדד הליבה עלה במאי ב-0.1% - בהתאם לציפיות בשוק.

הגירעון בחשבון השוטף זינק ברבעון הראשון של 2009 ל-105.5 מיליארד דולר.

במסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק, החוזים העתידיים על נפט גולמי למסירה ביולי ננעלו בעלייה של 0.8% לרמה של 71.03 דולר לחבית.

ב-17:30, שעוננו, פורסם דו"ח המלאים השבועי. שהצביע על עלייה מפתיעה במלאי הדלק, ועל ירידה במלאי הנפט הגולמי. מלאי הדלק עלו ב-1.7%, שהם 3.4 מיליון חביות, ל-205 חביות. זאת לעומת התחזיות המוקדמות בשוק לירידה במלאי הדלק. עם זאת, העלייה הזו קוזזה ע"י ירידה חדה מהצפי - של 1.1%, שהם 3.9 מיליון חביות נפט גולמי, ל-357.7 מיליון חביות.

מניות בכותרות

מגזר הדשנים ריכז עניין היום, לאחר אזהרת הרווח של K+S, יצרנית האשלג הגדולה באירופה. החברה הזהירה כי לא תעמוד בתחזיות הרווח וההכנסות לשנת 2009. החברה צופה כי תמכור רק 4-4.5 מיליון טון אשלג השנה, לאחר שחתכה את תפוקת האשלג שלה ב-2 מיליון טון למחצית השנייה של השנה. החברה מסרה בהודעתה, כי מחירי האשלג הנוכחיים העומדים על 735-750 דולר לטון, לא יחזיקו מעמד. היא צופה כי מחירי האשלג ירדו לרמה 600 דולר לטון.

על רקע ההודעה, מניות הדשנים הגדולות בלטו, ולא במובן החיובי. נציין את פוטאש , מוזאיק ואגריום .

בתוך כך, יצרנית האשלג בגדולה בעולם, פוטאש , דיווחה אתמול כי היא מורידה את יכולת היצור השנתית שלה בעוד 800 אלף טון ובכך מגיעה החברה לחיתוך תפוקה ב-2009 של 4.7 מיליון טון אשלג, קרוב ל-50% מיכולת הייצור שלה.

הפסדיה של פדקס ברבעון שחתם את שנת הכספים 2009 הסתכמו 876 מיליון דולר, 2.82 דולר למניה. זהו הפסד הגבוה פי 3.64 מההפסד אותו רשמה חברת השילוח ברבעון המקביל אשתקד. בנוסף, הנפיקה פדקס תחזית נמוכה לרבעון הנוכחי (הראשון), בהתייחסה להאטה המתמשכת ולעלייה מחירי הדלקים.

לפי דיווחים, מורגן סטנלי יתחיל להחזיר מיליארדי דולרים שקיבל מהממשל במסגרת תוכנית החילוץ (TARP). הבנק, שקיבל 10 מיליארד דולר ממשלמי המסים, אמר שהוא נמנה עם 10 הבנקים שהותר להם להחזיר את ההלוואות.

בכלל, מגזר הפיננסים ריכז עניין היום, על רקע תוכניתו של אובמה. נציין את סיטיגרופ , בנק אוף אמריקה , מורגן סטנלי , ו-JP מורגן . המגזר ריכז עניין גם על רקע הורדת הדירוג של S&P מעלות ל-18 בנקים. בינהם BB&T Corp , Capital One , Regions Financial Corp. , ו-וולס פארגו .

אדובי דיווחה אמש, לאחר המסחר, על ירידה ברווחי הרבעון הפיסקלי השני שלה ל-24 סנט למניה, או 35 סנט על בסיס Non-GAAP, בהתאם לצפי האנליסטים.

בנק אוף אמריקה צמצם עלויות באסיה בצורה משמעותית מאז רכישת מריל לינץ' בינואר, ומאז מארס האחרון, גייס יותר מ-100 עובדים באזור.

צפרה כץ, נשיאת אורקל : "רכישת סאן מיקרוסיסטמס לא תאט את תיאבון הרכישות שלנו; אנחנו למעשה מסתכלים על משהו בישראל". במשך 4 השנים האחרונות החברה ביצעה כ-52 רכישות בהוצאה כוללת של כ-46 מיליארד דולר. כץ על רכישת סאן: "זה לא עלה לנו אפילו חצי מהתזרים השנתי שלנו".

ישראליות מעבר לים

אלווריון חושפת חוזה חמישי מתחילת החודש: תפרוס רשת תקשורת בארה"ב תמורת כ-100 מיליון דולר. העסקה מהווה 8%-10% מסך ההכנסות השנתיות של אלווריון, והיא תיפרס על פני 5 שנים.

"אנחנו עם למעלה מחצי מיליארד דולר בקופה, ואנחנו מתכוונים להיות אגרסיביים בתוכנית הרכישות". את הדברים האלה אמר ל"גלובס" חיים שני, מנכ"ל חברת נייס , לפני כחודש, עם פרסום הדוחות הכספיים של החברה לרבעון הראשון. היום מגיעה הרכישה הראשונה מאז אותה שיחה, כאשר החברה הבת אקטימייז רוכשת את חברת סייפקט (Syfact) בעסקה שהיקפה מיליוני דולרים בודדים.

מנכ"ל תפרון בראיון ל"גלובס": "קנינו בחזרה את אמון הלקוחות, אבל גם הם נפגעים מהמשבר הכלכלי". עדי ליבנה נכנס לתפרון עם בעיות תפעול ושריפת מזומנים, בלי קשר למשבר שתפס אותה לא מוכנה. אחרי מהלך התייעלות שכלל פיטורי עובדים, ליבנה מחפש היום לשנות את תמהיל ההכנסות, עם פתיחת חנויות וזיכיון לשווק מותגים. והרווחיות? תחזור להערכתו ב-2010.

סאפיינס דיווחה היום כי בג"ץ סירב לבקשתה לצו ביניים שימנע עיקול בהיקף של כ-13 מיליון שקל על חלק מחשבונותיה מטעם המדען הראשי במשרד התמ"ת, ושימנע ממנו לנקוט צעדים נוספים כנגדה. על אף החלטת בית המשפט, כרגע אין עיקולים על נכסיה של סאפיינס - בית המשפט לא נענה לבקשת החברה לעצור את העיקול, כך שבאופן עקרוני עיקול שכזה אפשרי. בנוסף, סאפיינס מסרה כי היא מקיימת שיחות עם המדע"ר בנוגע למחלוקת ביניהם, אם כי אין ערובה ששיחות אלה יישאו פרי.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]