אובמה על תוכנית הרגולציה למערכת הפיננסית: "מדובר בהכרח - כדי לצאת מהתקופה הקשה הזו צריך פשוט לקחת אחריות"

נשיא ארה"ב הזהיר את המתנגדים לתוכנית מחוסר תום לב: "אני לא שש לקרב, אבל אני מוכן לאחד כזה אם צריך" ■ אובמה: "הסוכנות החדשה שתוקם להגנת הצרכן תהווה 'כלב שמירה' לצרכנים הפרטיים והחיסכונות שלהם"

לאחר שהציג ביום רביעי האחרון את תוכנית הרגולציה למערכת הפיננסית בארה"ב, המקיפה ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס היום (שבת) לביקורות שעלו לגביה והדגיש את יתרונות שהיא מכילה.

הנשיא הזהיר את המבקרים, ואמר כי הוא לא מתכוון לשאת-ולתת עמם לגבי התוכנית: "אני לא שש לקרב, אבל אני מוכן לאחד כזה אם צריך", אמר הנשיא בתקיפות בתוכנית הרדיו השבועית שלו.

נזכיר, כי מטרת התוכנית שהציג אובמה, היא למנוע מכלכלת ארה"ב תרחיש עתידי דומה לזה שהכניס אותה למיתון הנוכחי, מהעוצמתיים שידעה הכלכלה הגדולה בעולם מזה מספר עשורים, ובאותו הזמן - להקנות קווים מנחים למוסדות הפיננסיים בכל הנוגע למדיניות מתן האשראי למוסדות, עסקים וצרכנים פרטיים, ואף לפקח על ההתנהלות העתידית שלהם בנושא.

בתוכנית הרדיו שלו היום, הנשיא מיקד את תשומת הלב בפרט ספציפי בתוכנית - "כלב שמירה" בדמות סוכנות חדשה שתקום ותגן על הצרכנים הפרטיים והחיסכונות שלהם. "מדובר בהכרח. המשבר אולי התחיל בוול סטריט, אך ההשלכות שלו חילחלו גם לצרכן הפרטי במיין סטריט - בפעילות האשראי והצריכה הפרטית, בהלוואות לבתים חדשים ובכלים פיננסים אחרים". אמר אובמה.

'הסוכנות החדשה להגנת הצרכן', בתרגום חופשי, תתמקד בפיקוח על משכנתאות, ותדרוש בין השאר, כי המלווים יתנו לצרכנים את האפשרות לקחת הלוואה בתנאים נוחים ופשוטים, שמחד יסייעו לציבור הרחב, ומאידך יבטיחו את ההחזר שלהם לבנקים.

"הפן הזה של התוכנית יעודד את התחרות בין המוסדות והחברות שמעניקות הלוואה, בכך שהיא תבטיח מסלולי הלוואה שבאמת דרושים ומובנים לצרכן הפשוט", אמר הנשיא. "חוזים ארוכים ומסובכים שאך אחד לא מבין זה מגוחך, ולא יקרה עוד. הצרכן יוכל להשוות בקלות בין ההצעות שיובאו בפניו ולבחור את זו המתאימה לו ביותר". הוסיף אובמה.

התוכנית של אובמה תאפשר גם לבנק המרכזי לפקח ולשמור שאותם מוסדות לא יעמדו בפני פשיטות רגל עתידיות, בגלל מתן הלוואות ללא רסן ובקרה.

"אני פתוח לדון בהצעות ייעול איך אותן תקנות חדשות יועילו יותר לעסקים קטנים ולצרכנים, אך מה שלא אהיה מוכן לקבל, מתנגדים שעושים זאת שלא בתום לב". אמר הנשיא, והתכוון לאלה שרוצים לשמור על ססטוס-קוו במערכת הפיננסית בכל מחיר, ולהרוויח על-חשבון המערכת והצרכנים. הדבר הטוב ביותר שאנו יכולים לעשות כדי לשים מאחורינו את התקופה הזו שהתאפיינה בחוסר אחריות פיננסית, הוא פשוט לקחת אחריות". סיכם הנשיא.