סופית: ג'קי מצא ובכירים ברשות המסים יואשמו בקבלת שוחד

כל המעורבים יואשמו בקבלת או מתן שוחד וכן במירמה והפרת אמונים ■ שולה זקן, שהיתה מנהלת לשכת רה"מ דאז אהוד אולמרט, תואשם במירמה והפרת אמונים "בלבד" ■ התיק נגד איתן רוב צפוי להיסגר מחוסר ראיות

הפרקליטות תגיש בימים הקרובים כתבי אישום נגד שמונה מהמעורבים בפרשת השחיתות ברשות המסים, ובראשם מנהל הרשות לשעבר, רו"ח ג'קי מצא - כך הודיעה היום (ב') מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות, עו"ד אביה אלף, לסניגוריהם של החשודים, לאחר שהוחלט לדחות את הטענות שהעלו בשימועים.

כל המעורבים, למעט שולה זקן, יואשמו בעבירות של קבלת או מתן שוחד וכן בעבירות מירמה והפרת אמונים. זקן, שהיתה מנהלת לשכת ראש הממשלה ושר האוצר דאז, אהוד אולמרט, תואשם במירמה והפרת אמונים "בלבד".

מדובר בכתב אישום תקדימי, מבחינה זו שהשוחד שניתן לכאורה לא היה כסף או טובת הנאה חומרית כנהוג, אלא עצם מינויים של חלק מהנאשמים לתפקיד.

מלבד מצא וזקן, יואשמו גידי בר-זכאי, סמנכ"ל לעניינים מקצועיים ברשות המסים, ושמואל בוברוב, הסמנכ"ל למינהל ומשאבי אנוש, בקבלת שוחד ובמירמה והפרת אמונים; יגאל סער, נציג רשות המסים בארה"ב, יואשם בלקיחת שוחד ובסיוע במתן שוחד לעובדים נוספים ברשות; יוסי שטיינמץ, מנהל תחום ייבוא אישי ורכב במכס, יואשם בלקיחת שוחד ובמספר עבירות של הפרת אמונים.

איתן רוב, שהיה מנהל רשות המסים לפני ג'קי מצא ונחקר אף הוא, אינו חלק מכתב האישום הצפוי ואף לא הוזמן לשימוע, כך שהתיק נגדו צפוי להיסגר מחוסר ראיות.

רו"ח קובי בן-גור, לשעבר יו"ר פלאפון וממקימי חברת הלוויין yes, ויורם קארשי, אחיה של שולה זקן, חבר הליכוד ומועצת עיריית ירושלים ובעל עסק למוצרי יודאיקה, יואשמו במתן שוחד לג'קי מצא ולעובדים נוספים ברשות. מטיוטות האישום עלתה תמונה לפיה מצא שימש כמריונטה של העסקנים קארשי ובן-גור, ביטל את שיקול-דעתו מפניהם והפך לעושה דברם.

הפרקליטות טוענת כי בידיה ראיות לכך שבן-גור וקארשי שיחדו עובדים ברשות, בעיקר בדרך של הפעלת השפעתם העצומה לקידום העובדים. הם הבטיחו לעובדים בכירים וזוטרים כי יסייעו בקידומם - ובתמורה רתמו העובדים את השפעתם לקידום עובדים נוספים, לפי דרישתם של בן-גור וקארשי, וכך סייעו להם לצבור כוח והשפעה נוספים ברשות.

עושה דברם

חלק מהעובדים אף פעלו כדי לסייע ולקדם את ענייניהם האישיים של בן-גור, קארשי ומקורביהם ברשויות המס. לטענת הפרקליטות, לג'קי מצא היה חלק מהותי ביצירת מצב זה. מחומר הראיות עולה לכאורה כי השפעתם העצומה של קארשי ובן-גור נבעה, בין היתר, ממחוייבותו של מצא כלפיהם בשל הבטחתם לפעול לבחירתו למנהל הרשות, ובשל היותו של קארשי אחיה של שולה זקן, מנהלת לשכתו של אולמרט בתפקידיו השונים.

לטענת המדינה, בסוף 2005 הפגיש בן-גור את מצא עם קארשי כדי לקדם את מינויו למנהל הרשות, באמצעות זקן. מאחר שמצא היה משוכנע כי לבן-גור וקארשי היתה תרומה מהותית למינויו, הוא פעל לקידום ענייניהם בניגוד לאינטרס הציבורי עליו היה מופקד: הוא מינה וקידם עובדים ברשות בהתאם לדרישותיהם של בן-גור וקארשי; הוא שיתף אותם בקבלת החלטות באשר למינוי ולקידום עובדים ברשות; כשלא מילא את דרישותיהם, הוא פעל להפיס את דעתם בהסברים - בשכנוע ואף בהתנצלויות ובהבטחות לפיצוי.

מצא התערב, לבקשתם של בן-גור וקארשי, באופן פסול בתהליכי מינוי ובהליכי מכרזים. בין היתר הוא העביר מסרים למועמדים שסיכנו את בחירת המועמדים של קארשי ובן-גור, שעליהם להסיר את מועמדותם. הוא גם איפשר לשני העסקנים להודיע לעובדים על קידומם או אי-קידומם הצפוי לפני שקיבלו הודעה רשמית על כך, וזאת כדי שיוכלו להפגין בפני העובדים את השפעתם ברשות או את מעורבותם במינוי.

מצא אף איפשר לבן-גור לראיין עובדת ברשות שהיתה מועמדת לקידום. בן-גור יצר בפניה בראיון מצג שהוא האחראי לקידומה לתפקיד, ובכך ניסה ליצור מחוייבות שלה כלפיו. העובדת אכן התמנתה לתפקיד שהיתה בו השפעה על החלטות בענייני שומת המס של בן-גור עצמו. מחומר הראיות גם עולה לכאורה כי שני הסמנכ"לים (בוברוב ובר-זכאי), סער ושטיינמץ, לקחו שוחד מקארשי או בן-גור, ובתמורה הפעילו את השפעתם ברשות לטובת האינטרסים של שני העסקנים.

האזנות סתר

החשדות הראשונים בפרשה התגלו בזכות האזנות סתר, ובחומר החקירה נכללות שיחות רבות שהוקלטו בשלב הסמוי של החקירה. החומר הרב שנאסף בחקירה כולל גם כ-600 הודעות שנגבו מחשודים ומנחקרים אחרים; נתפסו מאות תיקים העוסקים בקידום עובדים ברשות, תיקים אישיים, תיקי מכרזים ועוד.

כזכור, בינואר 2007 הורו היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה דאז, ערן שנדר, לפתוח בחקירה פלילית גלויה, בתום חקירה סמויה שכללה האזנות סתר. לפני שנתיים בדיוק המליצה יאח"ה להעמיד לדין את החשודים המרכזיים בעבירות של שוחד והפרת אמונים.

חומר החקירה הרב נבחן על-ידי צוות מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות, שכלל את המנהלת אביה אלף ואת עוה"ד מיכל רוזן-עוזר, יוחאי בן-שמואל, יוסי אלון, עמרי קופלר ודן אלדד.

בפברואר השנה תמו השימועים שנערכו ל-8 החשודים.

סניגורי מצא: עמדה מוזרה

סניגוריו של ג'קי מצא, עוה"ד פרופ' דוד ליבאי, נבות תל-צור ודפנה ליבאי, מסרו בתגובה: "צר לנו כי הפרקליטות ממשיכה לדבוק בעמדה המשפטית המוזרה, לפיה מינויו החוקי והראוי של רו"ח ג'קי מצא למנהל רשות המסים על-ידי הממשלה מהווה קבלת שוחד בידו.

"טענה זו הופכת למוזרה עוד יותר לאור העובדה כי כלל לא נטען כי גורם חיצוני כלשהו סייע לו במינויו. הטענה לפיה אמונתו לכאורה של רו"ח מצא כי גורם כלשהו סייע לו במינויו מהווה קבלת שוחד - הינה טענה משפטית תמוהה, מה גם שמצא לא האמין כי מינויו נגרם בשל מעורבות של גורמים חיצוניים כלשהם".

לטענתם, "כל המינויים שבוצעו ברשות המסים בתקופת כהונתו של מצא היו מינויים ענייניים ומקצועיים, ומונו האנשים הראויים ביותר, וזאת מבלי שעורב כל שיקול זר. ביקשנו שהמשנה לפרקליט המדינה יבחן לפני הגשת כתב האישום את התיזה המשפטית לפיה המינוי היה קבלת שוחד, ואנו תקווה כי המשנה לפרקליט המדינה אכן יבחן סוגיה זו וישתכנע כי אין מקום לאישום. אנו מאמינים כי אם ניאלץ להגיע לבית המשפט - הוא יזכה את ג'קי מצא".