בחודש פברואר השיק נשיא ארה"ב, ברק אובמה, תכנית תמרוץ לשוק הדיור האמריקני בהיקף של 275 מיליארד דולר. ההיגיון ברור למדי: שוק הדיור האמריקני נכנס להאטה ב-2006, לאחר שבועת המחירים התפוצצה. אמריקנים רבים שנטלו על עצמם משכנתאות בסכומי עתק פיגרו בתשלומים, מספר עיקולי הבתים עלה והמחירים ירדו. המיתון בשוק הדיור מהווה את ליבת המשבר הכלכלי בארה"ב, ורבים רואים בפתרונו כתנאי הכרחי להבראת הכלכלה.
אלא שמאז השקת תכנית התמרוץ, שוק הדיור עדיין מתקשה להתאושש. כחלק מהתכנית, הוענקו 8,000 דולר (דרך החזרי מס) לכל אמריקני שרוכש את ביתו הראשון. היום, לאחר ששוק הדיור ממשיך לדשדש, החליט הממשל להרחיב את תכנית הסיוע, דרך הקלה על נוטלי המשכנתאות שנקלעו לקשיים בהחזרים.
לווים שנטלו על עצמם משכנתה בגובה 125% מערך ביתם יורשו להיכלל בתכנית התמרוץ של הממשל. מדובר בהקלה, שכן בתכנית המקורית שהוצגה בפברואר נקבעה תקרת ההשתתפות על לווי משכנתאות שנטלו הלוואה בגובה 105% מערך ביתם.
הרחבת התכנית באה בעקבות המשך ירידות המחירים בשוק הדיור. לצורך הדוגמה כ-67% מבעלי הבתים בלאס וגאס חייבים לבנקים יותר מערך ביתם. יותר מ-20% מבעלי המשכנתאות בארה"ב מתקשים לעמוד בתשלומים, כשבאזורים מסוימים בקליפורניה ופלורידה מגיע מספר זה ל-50%. כ-20 מיליון אמריקנים מוצאים עצמם במצב בו ביתם שווה פחות מסכום המשכנתא שנטלו.
תכנית הסיוע של אובמה לשוק הדיור מאפשרת ללווים שנקלעו לקשיים לבצע מימון מחדש ולנצל את הריביות הנמוכות, ובכך למנוע עיקולי בתים נוספים שיציפו את השוק בבתים. מלאי הבתים בארה"ב הינו גבוה בין כה, שכן 2.1 מיליון בתים עומדים ריקים וממתינים להימכר. עד כה ניצלו את תכנית המימון החוזר רק כ-20 אלף בעלי בתים. מספר זה נראה נמוך, ואכן לווים רבים התלוננו כי הבנקים דוחים את בקשותיהם לבצע מימון מחדש של המשכנתא.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.