סקר המגורים של "גלובס": מחפשי הדירות מוכנים לשלם 980 אלף שקל על דירה - 21% יותר לעומת דצמבר 2008

84.7% בוחנים רק רכישת יד שנייה - מספר שיא ■ הדירה המועדפת - 4 חדרים ■ 50% ממחפשי הדירות - צעירים עד גיל 34 ■ בני קרת, מנכ"ל אזימוט: "לא צריך להתלהב; היזמים נזהרים מהעלאת מחירים" ■ אבי פאר, מנכ"ל משותף במותגים: "לא בטוח שהמחירים יעלו"

זו הפעם החמישית ש"גלובס נדל"ן" מפרסם סקר מגורים חצי-שנתי, הבוחן את מצבו של ענף המגורים המקומי. המדד הקודם פורסם בינואר 2009, בעיצומו של קיפאון עמוק שהגיע אלינו ישירות מחו"ל, באדיבות המשבר העולמי. אולם מאז, נרשמו כאן שיאים וקצב מכירות שעלו אפילו על הימים העליזים של 2007.

פרסום אזימוט, מקבוצת באומן-בר, שמבצע את הסקר באמצעות מכון המחקר מותגים, מצביע גם הפעם על מספר עובדות חדשות ומסקרנות בנוגע להעדפותיהם האמיתיות של הישראלים, ובעיקר של אלה שאכן עומדים בפני קניית דירה בזמן הקרוב.

נשארו הרציניים

בתשובה לשאלה הבסיסית: "האם אתם מחפשים דירה כיום או שוקלים לחפש דירה בשלושת החודשים הבאים", ענו בחיוב 10.6% מהנשאלים, כמעט ללא שינוי לעומת ה-10.9% שענו בחיוב בדצמבר 2008, אך נמוך משיעור של 12.8% מהנשאלים ביולי אשתקד (אם כי מדובר בירידה שאינה מובהקת סטטיסטית). נתוני המגמה של מדד אמון הצרכנים של גלובס (ראו מסגרת), שבודק אף הוא כוונות רכישה של דירה בחצי שנה הקרובה, מצביעים על כך ש-8.4% מהמשיבים מתכננים לרכוש דירה חדשה או יד שנייה, בדומה לרמה בנובמבר 2008.

מתוך ה-10.6% שענו בחיוב, כ-7.7% מחפשים כעת דירה (7.2% בסקר האחרון) ועוד כ-2.9% שוקלים להתחיל לחפש בשלושת החודשים הקרובים (3.7% בדצמבר 2008), כלומר אלה שכבר שוקלים רכישת דירה, רציניים יותר.

בני קרת, מנכ"ל אזימוט מקבוצת באומן-בר-ריבנאי, המתמחה בנדל"ן למגורים אומר שהסקר בכללו מלמד על יציבות בשוק הנדל"ן ובביקושים. "מהסקר לא מסתמן שיצאנו מהמיתון, אלא יציבות. יש מפגש בין ביקוש להיצע, אין עודף סחורה או ביקוש. לטעמי, השוק הישראלי הוא בוגר ומשוכלל - יודעים להוציא סחורה לפי הביקוש. מצד שני יש ביקוש, אבל הוא לא קשיח כי תמיד יש אלטרנטיבות. למעלה מרבע מהרוכשים הם 'מחויבי דיור', כלומר, זוגות צעירים, גרושים וכדו', אבל משפר דיור תמיד יכול להחליט להישאר בדירה שלו או להחליף ליד שנייה", מסביר קרת. הסקר נערך בסוף יוני 2009, והקיף 500 מרואיינים בוגרים במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית.

מחירים בעלייה

אחד הנושאים הבודדים שבכל זאת חל בהם שינוי משמעותי, הוא הנושא שכולם אוהבים לדבר עליו ולהתעניין בו, ושבחודשים האחרונים כנראה השפיע על הכיס של מי שרכש דירה - עליית המחירים.

65% מקרב מחפשי הדירות הסכימו לנקוב בסכום המקסימאלי שיהיו מוכנים לשלם עבור דירתם החדשה, והממוצע שנמסר בסקר הנוכחי הוא 979,746 שקל, עלייה גדולה של 20.9% לעומת הסכום שנמסר בדצמבר 2008 - 810,227 שקל, הנמוך מבין כל הסקרים שנערכו. מאידך, יש לזכור כי זה נעשה בעת שרוחות המשבר נשבו במלוא קיפאונן.

בנוסף, יש לקחת בחשבון כי מדובר בנתון הצהרתי, תואם להודעת השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים שהודיע על עלייה בפועל של 2.5% במחיר הדירות ברבעון הראשון של 2009 ועם סקר למ"ס שקבע כי מחירי הדירות עלו ב-11.4% בשנה האחרונה. זהו הסקר השני ברציפות בו הנשאלים מסרו מחירים בשקלים בלבד, לאחר שבדצמבר 2007 רק כ-15% מהמשיבים מסרו מחיר שקלי והשאר מחיר דולרי, שינוי מדהים תוך זמן קצר.

אבי פאר, מנכ"ל משותף במכון המחקר מותגים שערך את הסקר, מבהיר כי המחיר שנמסר הוא מחיר תפיסתי. "לצד תחושת רווחה, יש הפנמה של השוק שהמחירים עלו, כאשר התחילו להצטבר ידיעות בעיתונות מגופים אובייקטיבים ולא מהקבלנים למיניהם שיש מעט התחלות בנייה ומחסור בדירות באזור המרכז. לכן באופן טבעי מוכנים לומר שישלמו יותר. בתקופת המשבר הייתה תקופה ארוכה שאנשים אמרו אני הולך לנצל את המשבר כשהמחיר יירד".

פאר מוסיף כי הנתונים מתחילים להתיישר למה שהיה ערב המשבר, אבל לא למצב שהיה לפני שנתיים. "לדעתי זה תיקון פסיכולוגי לתקופה די ארוכה של ירידה בקניות של דירות. הזמן שכל דירה הייתה בשוק היה יותר ארוך, ולכן העלייה במכירות כעת היא מאוד משמעותית. מתחילים לדבר שהמשבר מאחורינו, אבל אני לא בטוח שבחצי שנה הבאה המחיר ההצהרתי ימשיך לעלות", אומר פאר.

קרת אומר כי שכיחות מחפשי הדירות לא השתנתה באופן מהותי בשנתיים האחרונות, אם כי החל מהסקר הראשון ביולי 2007 שיעור מחפשי הדירות עלה מ-9.6% מהנשאלים ועד לשיא של 12.8% ביולי 2008, והתחיל לרדת ל-10.9% בדצמבר 2008 ועד 10.6% בסקר האחרון. "אם היה מיתון, אז מגמת הירידה הייתה מתמשכת, אבל מורגשת יציבות". קרת מציע לשים לב ליחס בין הרצון לרכוש גם או רק יד שנייה ובין הרצון לרכוש גם או רק דירה חדשה.

שיעור הבוחנים רק או גם יד שנייה הגיע לשיא של כל הסקרים (84.7%), לעומת 45.7% שמחפשים רק או גם דירה חדשה, פער גדול מתמיד בין שני סוגי הדירות. לדברי קרת, "הסיבה לפער בין דירה חדשה מקבלן לדירה יד שנייה היא שפשוט אין סחורה זמינה, אחרי שניקו מלאים בחודשים האחרונים, וזה לוקח זמן. יש קיטון בהתחלות בנייה, אבל מעבר לזה יש חוסר במלאי זמין כי יזמים לא הוציאו שלבים נוספים קדימה".

עורכי הסקר אומרים שניתן להסביר את העלייה המתמשכת במחפשי דירות, בעיקר כאמור יד שנייה, בשני כיוונים: הן כעדות ל"תחושת רווחה" פסיכולוגית מסוימת - שהמשבר הגדול מאחורינו (ולכן מוכנים להצהיר על נכונות להשקיע מחיר גבוה יותר בדירה שיקנו) והן על חלחול הנתונים, על כך ש"קיימת עליה בפועל במחירי הדירות" (ולכן "כנראה אין ברירה").

מעבר לכך, העלייה המובהקת בנכונות לרכישת יד שנייה מוסברת גם בחשש המסוים לקנות דירה חדשה מקבלן בשל חוסר ביטחון, ולא בגלל שדירות יד שנייה זולות יותר. מקרב מחפשי הדירות, 15.3% מחפשים רק דירה מקבלן, 54.3% רק דירת יד שנייה ו-30.4% תרים אחר שתי האפשרויות.

בעיקר 4 חדרים

בהתפלגות החדרים, הביקושים נשארו די דומים, ללא שינוי מובהק בטעמי הציבור. הדירה הפופולארית ביותר ממשיכה, ביתר שאת, להיות בת ארבעה חדרים (42%) וכמעט שליש (30%) מעוניינים בדירת שלושה חדרים (עלייה קלה לשני סוגי הדירות). היתר מתפלגים בין מחפשי דירות גדולות יותר עם חמישה חדרים (22%, לעומת 15% בדצמבר 2008). דירות הקצה כמעט ונמחקו ממפת הביקושים, רק 5% מחפשים דירות שני חדרים (לעומת 10% בסקר האחרון) ואף אחד לא מעוניין כרגע בדירת 6 חדרים (5% בסקר הקודם).

עוד נתונים בולטים ומעניינים העולים מן הסקר: כמו בסקרים הקודמים, קבוצת הגיל של בני 25-34 בולטת כנתח המרכזי של מחפשי הדירות (33.8% מהמחפשים, למרות ששיעורם באוכלוסיית הנשאלים עמד על 21.3%), וכנראה שליזמים כדאי להתחשב בהם. בני ה-35-44 מהווים 25% מהמחפשים (ו-16.5% מהנשאלים).

מי שבולט יותר מהסקרים הקודמים באי כוונתו לחפש דירה הם שתי קבוצות הגיל הקיצוניות. בני 18-24 ששיעורם בקרב הנשאלים עמד על 15.6% הרכיבו נתח של 8.3% ממחפשי הדירות, בעוד בני 65 ומעלה מהווים 16.9% מהנשאלים אך רק 5.3% מהמחפשים.

ככלל, מחפשי דירות בקרב מרכיבי האוכלוסייה השונים לפי מוצא, עבודה, אמונה, הכנסה ומקום מגורים, תואמים יותר מבעבר את חלקם היחסי באוכלוסייה. חרדים עדיין מהווים נתח גדול יותר (10.2%) מאשר חלקם באוכלוסייה (8%), אך לפני שנה הם היוו 19.8% מהמחפשים. חילוניים וגם מסורתיים מחפשים יותר מאשר שיעורם באוכלוסייה, אולם הדתיים הלאומיים מחפשים כעת דירות בשיעור הקרוב למחצית מחלקם באוכלוסייה. עצמאיים הם רק 14.1% מהאוכלוסייה, אך 23.5% ממחפשי הדירה.

מה שמפתיע יותר הוא של-7.5% מהאוכלוסייה המגדירים את עצמם כמובטלים, שאינם עובדים כרגע, כנראה יש זמן או תמריצים לחפש דירות, והם מהווים 10% ממחפשי הדירות.

בסופו של דבר, ולמרות מאי ויוני המצוינים, קרת אומר שהמכירות הטובות בעיקר מלמדות על תיקון כמו בשוק ההון ומכירות נקודתיות יפות, ולא על מצב חדש ושונה. "לא צריך להתלהב עכשיו, כמו שלא דאגנו כשאמרו שהשוק קורס. בימים האחרונים יש ביטויים של שוק אש או שוק רותח, אלו משפטים אופוריים ללא מחשבה מעמיקה מאחוריהם. עדיין יש ריביות נמוכות ותנאי מימון נוחים באופן יחסי - ולכן קונים. היזמים נזהרים מהעלאת מחירים, שומרים על יציבות ומעלים בצורה מאוד עדינה".

סקר המגורים יולי 2009