עסקה גדולה שחתמה חברת הפארמה Vertex לאחרונה, מעלה על סדר היום מכשיר פיננסי רלבנטי מאוד לתקופת המשבר - מכירת חוזי אבני דרך ותמלוגים עתידיים לצד שלישי, תמורת מזומן ביד, ומיד.
Vertex (אין קשר לקרן ההון סיכון הישראלית) העבירה לגורם ששמו לא נמסר את כל זכויותיה מעסקה שחתמה ב-2006, בה מכרה את זכויות השיווק באירופה למוצר שלה לטיפול בצהבת. ההכנסות מן ההסכם עשויות להגיע עד 250 מיליון דולר. לא ידוע בכמה נמכרו, אך כנראה שבהרבה פחות מכך, עשרות מיליוני דולרים בלבד - עסקה הוגנת, בהתחשב בסיכון ובכך שמדובר בזרם הכנסות שעשוי להגיע רק ב-2012.
מכירת נתחים מהכנסות פוטנציאליות תמורת כסף מזומן, היא מכשיר פיננסי מקובל בתעשיות רבות. בתחום הביומד העסקאות הללו לא נפוצות, אם כי קיימות. בתחום פועלים אף גופים שזהו כל תפקידם, למשל קרן DRI Capital המנהלת 800 מיליון דולר, המיועדים אך ורק להשקעות מסוג זה;Royalty Pharma, שרשמה ב-2007 הכנסות של 380 מיליון דולר בסך הכול מחמישה מוצרים שרכשה, או קרן Paul Capital המתמחה בהן לצד עסקאות אחרות בתחום הבריאות.
ויתור על החלום
כיום הנושא רלבנטי מתמיד. חברות שחתמו אך לפני שנה או שנתיים על הסכמי אבני דרך בסכומים עתידיים נכבדים, עלולות למצוא את עצמן היום במצוקת מזומנים משמעותית. דוגמה לכך היא חברת אפיקס החצי-ישראלית, שנאלצה למכור מוצר קיים שכבר נמצא בשלב המכירות, ובכל זאת נותרה במצוקת מזומנים וכעת שוקלת להימכר או לגייס בשווי נמוך.
לחברה עסקת אבני דרך ותמלוגים מרשימה מול גלקסו סמית'קליין ועסקה קטנה עם ארגון הסיסטיק פיברוזיס האמריקני. מול האופציה של מכירת כל החברה, ייתכן שמכירת התמלוגים והשקעתם בפרויקטים עתידיים היא רעיון שכדאי לשקול.
עסקה כזו מחייבת את החברה לוותר על החלום שבנתה לעצמה. גם אם הנהלת החברה מעוניינת, קשה לשכנע את המשקיעים, שמצידם מעדיפים אולי להקפיא את החברה ולחכות לזרם התמלוגים, אם יגיע, מאשר למכור את החלום ולהשקיעו בהרפתקאות חדשות.
בכל זאת, ניתן להתוות עסקה יצירתית שבה מוכרים רק חלק מהחלום (80% מההכנסות העתידיות, שיעור פופולרי עבור חברות כאלה, או אולי רק את ההסכם האירופי, כפי שעשתה ורטקס). במקרה של הצלחה אדירה, פעמים רבות יש במה להתחלק, כך שכולם יצאו מרוצים. במקרה של כישלון - זה ממילא כבר לא משנה.
לא רק בעת מצוקה
עסקה כזו מתאימה לא רק לחברות במצוקה מיידית. היא מאפשרת להפריד בין שותף אסטרטגי ושותף פיננסי. כך למשל, אם חברת ביג פארמה שרצויה מאוד כשותף אסטרטגי מציעה עסקה שאין בה תשלום מיידי מספק אלא רק תשלום עתידי נאה, ניתן עדיין לבצע את העסקה, אך למכור חלק מן ההכנסות העתידיות לגורם פיננסי תמורת מזומן. עסקה כזו יכולה להיתפס גם כתחליף להנפקת אג"ח שמסכנות את החברה או ביצוע גיוס נוסף ומדלל.
עסקאות כאלה מתאימות גם לחברות מסחור, שחותמות לרוב על עסקאות שעיקרן בעתיד הרחוק.
עם התמעטות כמות הכסף הזמין בעולם, התמעטה גם כמות הכסף הזמינה לעסקאות מסוג זה, אך ההסכם של וורטקס מראה כי הן עדיין קיימות ואפשריות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.