סוף דרכה של אפיקס - החברה נסגרת ועוברת לפירוק

נכסיה - כולל התרופה לאלצהיימר ויכולות פיתוח התרופות שלה - יעברו לרשות הנושים

בזמן שבישראל מצליחה רק חברת תרופות (כן פייט ) להנפיק מניות בבורסה בתל אביב, גורלה של חברה עם פעילות דומה בנאסד"ק מתגלה כעגום. חברת אפיקס , שהוקמה ממיזוג של Predix הישראלית ו-Epix האמריקנית, נשלחת לפירוק. החברה פיטרה את כל עובדיה, כולל קצת יותר מעשרה עובדים ברמת גן.

בחודשים האחרונים מחפשת החברה ללא הצלחה רוכש לפעילותה, לאחר שנקלעה למצוקה תזרימית ולא הצליחה לממש מהלכים להסדר חובותיה. נכסיה של החברה יועברו לבעלי החוב והיא אינה מעריכה כי יוותר דבר לבעלי המניות.

אפיקס כרעה תחת עול החוב לבעלי האג"ח, אשר היה אמור להגיע לפרעון רק בסוף 2012, כשעד אז ציפתה החברה להכנסות. אלא שחוזה האג"ח הכיל סעיף שהפך את החוב לבר פרעון מיידי אם שווי החברה ירד מתחת לרף מסוים והיא תימחק מן המסחר בנאסד"ק. המחיקה התרחשה בשבוע שעבר.

בניסיון להתאושש ולצאת מן החוב סגרה החברה תחילה את כל פעילויות הפיתוח שלה מלבד התרופה המובילה לאלצהיימר ובהמשך מכרה מחיר לא גבוה (28 מיליון דולר לחברת Lantheus Medical Imaging) את המוצר היחיד שלה שהיה כבר מאושר לשיווק, ה-Vasovist לתחום ההדמיה. בכך סגרה החברה את רוב החוב לבעלי האג"ח, אך לא כולם הסכים להשתתף בהסדר והחברה נותרה בבעיה, עם חובות נוספים וללא נכסים נוספים להוון.

בחודשים האחרונים ביקשה החברה להירכש אך לא הצליחה, בעיקר בגלל עול החוב. הנכס המשמעותי היחיד שבידיה הוא הסכם עם גלקסו סמית'קליין לפיתוח משותף של המוצר לאלצהיימר, אשר עשוי היה להגיע להיקף כולל של 1.2 מיליארד דולר. משקיעים פוטנציאליים כנראה העריכו את סיכויי הצלחת המוצר תחת GSK כלא מצדיקים את ההשקעה בחברה, אף שהמוצר השיג תוצאות מבטיחות בניסויי יעילות.

בחברת פרדיקס הישראלית הושקעו כ-68 מיליון דולר על ידי הקרנות יוזמה, עופר היי-טק, OrbiMed ומספר קרנות זרות נוספות. ב-2006, לאחר שנכשלה בהנפקה לפי 120 מיליון דולר, ביצעה החברה מיזוג לאפיקס, אז חברה עשירה במזומנים עם מוצר העומד רגע לפני שיווק. המיזוג נערך תמורת 125 מיליון דולר, מהם 90 בתשלום מיידי ו-35 לאחר שהשיגה החברה אבן דרך נוןספת, החוזה עם GSK. במקור הועלו סימני שאלה האם העסקה לא קיפחה את פרדיקס, אך בדיעבד בעלי המניות של אפיקס שעשו את האקזיט שלהם בעסקה הזו, הם המרוויחים מן העסקה (גם אם תשואה נמוכה). אפיקס נסחרה רוב הזמן שאחרי המיזוג בשווי נמוך מסך חלקיה, ובשנתיים האחרונות בשווי נמוך מזה של כל אחד מחלקיה לפני המיזוג.