ספקית הגז הטבעי, קבוצת ים תטיס, שבשליטת קבוצת דלק, זכתה במכרז לאספקת גז טבעי לחברת החשמל בהיקף של כמיליארד דולר למשך חמש שנים. ים תטיס גברה על EMG המצרית, בה שותף יוסי מימן. הזכייה טעונה את אישור רשות החברות והממשלה.
מדובר במכרז שפרסמה חברת החשמל לפני כשנה לאספקת מיליארד מ"ק גז טבעי (5 BCM) החל מ-2009. רכישת הגז נועדה לשימוש בתחנות הכוח שיוקמו במסגרת תוכנית החירום למשק החשמל החל מקיץ 2009.
במשק האנרגיה העריכו בעבר כי הסיכויים של ים תטיס לזכות במכרז גבוהים יותר. לפי הערכות במשק האנרגיה, מחיר הגז גבוה ב-45% מהמחיר הנמוך בחוזה הקודם של חברת החשמל (2.75 דולר ליחידת גז) ונע בין 4-5 דולר ליחידת גז.
בבית ההשקעות לידר העריכו כי מחיר הגז בעסקה עומד על 5.5-6 דולר ליחידת גז. נראה כי זה יהיה תג המחיר העתידי לעסקאות הבאות לאספקת גז.
חוזים בהיקף 22 מיליארד מ"ק
ים תטיס חתמה עד כה על חוזים עם צרכנים בהיקף 22 מיליארד מ"ק מתוך מאגר של 32 מיליארד מ"ק. הזכייה במכרז ממצה כמעט את מלוא פוטנציאל שיווק הגז ממאגרים מול אשקלון.
מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור אמר בתגובה לשאלת "גלובס" כי ההסכם עם חברת החשמל עוד לא ממצה את כל הכמות במאגרי "מרי" ו"נועה". "יש לנו עוד 10 מיליארד מ"ק (BCM). הרזרבה שאנו מחזיקים היא בגין החוזה ההיסטורי והיא הולכת ויורדת. נשארו לנו עוד כמויות ונוכל לספק לפחות עוד 5 מיליארד מ"ק לצרכנים".
יצוין כי להחלטה להגדיל את רכישות הגז מים תטיס אין קשר לגילוי מאגרי "תמר" ו"דלית" - שם מתכוונת חברת החשמל לנהל משא ומתן נפרד לרכש הגז החל משנת 2012.
חברת החשמל כבר פנתה לים תטיס, EMG ובריטיש גז, בבקשה לקבל הצעות לאספקת כמויות גז נוספות החל מ-2012, במכרז שצפוי להיות לתקופה ארוכה יותר של 5-10 שנים לפחות.
העסקה תחזק את תזרים המזומנים
מנכ"ל דלק קידוחים צבי גרינפלד, אמר בתגובה לאישור ההסכם כי "העסקה מחזקת את מעמדנו כספק המוביל והאמין ביותר של גז טבעי למשק הישראלי. בנוסף, היא מחזקת את תזרים המזומנים של השותפויות לקראת ההשקעות הנדרשות לפיתוח מאגרי הגז הטבעי הגדולים ב"תמר" ו"דלית".
מנכ"ל קבוצת דלק, אסי ברטפלד, אמר כי החוזה עם חברת החשמל יקל על השגת המימון להשקעות בפיתוח שדה "תמר". לדבריו, בדלק בוחנים את האפשרות לגייס חוב באג"ח כנגד החוזה עם חברת החשמל, "ברגע שיש חוזה מובטח וסגור ל-5 שנים אפשר להשתמש בו כבטוחה לגיוס כספים. זו בהחלט אופציה שהקבוצה תוכל להשתמש בה. אין ספק שהחוזה הזה מקרב אותנו בנושא מימון של 'תמר".
דלק מחזיקה בשרשור ב-15% מהזכויות בתמר, באמצעות אבנר ודלק קידוחים. עלות הפיתוח של שדה תמר נאמדת ב-2-3 מיליארד דולר חלקה של קבוצת דלק במימון הפיתוח נאמד ב-375 מיליון דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.