הדרך למעלה עוד ארוכה

9 הנימוקים שהנגיד יחזק בהם הערב את השארת הריבית בשיעורה הנוכחי

רונן מנחם הוא מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות

חרף הקריאות הרבות להעלאת ריבית, אם יבחר בנק ישראל להמתין ולהותיר בינתיים את הריבית בשיעורה הנוכחי, הוא יוכל להצדיק זאת בגורמים כבדי משקל.

אני מסכים עם הקריאות הנשמעות להעלות את הריבית במשק, אך לא בהכרח לעשות זאת בדחיפות. בנק ישראל הבהיר שהוא שואף לשמור על ריבית נמוכה ככל שיוכל. להלן רשימת נימוקים שיבססו החלטה שלא להעלות ריבית הערב:

  1. מדד חריג
    נגיד בנק ישראל כבר אמר, שמדד חריג בודד לא יגרום לו לשנות מדיניות.

  2. יצירת אינפלציה
    הנגיד אמר בעבר שבנק ישראל מעוניין "לייצר" אינפלציה. הגיוני שגם אם קצב האינפלציה הנוכחי מהיר מהצפוי, בנק ישראל יהיה מרוצה מעצם העלייה.

  3. העלאות חד פעמיות
    בחודשים יוני אוגוסט עלול קצב האינפלציה השנתי להסתכם ב-10%-9%, אך לולא ההעלאות החד פעמיות, סביר שהיה נע בין 4% ל-5%, קצב שניתן להסכין עמו זמנית.
  4. שחיקה בהכנסה הפנויה
    עליית שיעורי המס בארץ ותעריפי הסחורות בעולם שוחקת את ההכנסה האישית הפנויה. כתוצאה, עשויים הצרכנים להקטין ביקוש למוצרים ושירותים אחרים, כך שמחיריהם ירדו.

  5. צפי לרגיעה בהמשך
    לפי ההערכות הנוכחיות, לאחר חודשי הקיץ, יפחת קצב האינפלציה לאזור 2%-1%. הערכות אלה תלויות, עם זאת, בעוצמת ההאטה במשק.

  6. מחיר הדיור
    רוב חוזי השכירות נקובים כיום בשקל ופיחות הדולר לא משפיע עליהם. אולם, כשיחודשו חוזים רבים, אפשר שייסגרו בהשראתו מחירים נמוכים יותר.

  7. כמות הכסף
    מתחילת השנה נרשמה עלייה מהירה באמצעי התשלום, שהתמקדה בחשבונות העו"ש ולא במזומן. הגיוני ששינוי לא שגרתי זה בנכסי הציבור יתוקן בהמשך.

  8. ערוצים אחרים
    בנק ישראל רוכש מט"ח ואג"ח, כתוספת חריגה למדיניות הנומינאלית המסורתית. סביר שיבחר לצמצם תחילה פעולות אלה.

  9. המגמה בחו"ל
    יו"ר הבנק הפדראלי הבהיר כי הריבית תישאר נמוכה חודשים ארוכים וגם במקומות אחרים לא מסתמנת עלייה בריבית. העלאת ריבית בתנאים אלה תפעל לחזק את השקל, בעוד בנק ישראל פועל להחלשתו.

נימוקים אלה מסמנים את גבולות מרחב התמרון של בנק ישראל, וזה עוד רחב להפליא..

אולם, אם בנק ישראל יבחר בכל זאת להעלות את הריבית, הוא יצטרך לאותת שלא מדובר בצעד בודד, שכן עקב רמתה הנמוכה כל כך, יהיה צורך בסדרת העלאות כדי שהריבית תחזור להיות מנגנון מרסן של ממש.


--
רונן מנחם הוא מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעו בחטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ של בנק מזרחי טפחות