ביחידת המחקר של הבורסה בת"א, ביצעו ניתוח של השפעות המשבר הפיננסי על סך תשלומי הדיבידנד של החברות הבורסאיות. מהנתונים עולה, כי ההשפעה ניכרת היטב ברבעון הראשון של שנת 2009: סך הדיבידנד שהוכרז ברבעון הראשון אכן ירד באופן משמעותי והסתכם בכ-3.6 מיליארד שקל - כמחצית מהסכום ברבעון המקביל ב-2008. זאת, לאחר שהחברות הציגו הפסדי ענק של כ-24 מיליארד שקל בגין הרבעון הרביעי.
כמו כן, לקראת סוף 2008 ותחילת 2009, החל לחץ של משקיעים מוסדיים ומחזיקי אג"ח אחרים על החברות, להימנע מחלוקת דיבידנד בשיעור גבוה ע"מ להבטיח יתרות מזומנים לתשלומי הקרן והריבית הצפויים. כמו כן, חלק מהחברות העדיפו לשמור את המזומנים בקופתן בגלל אי הוודאות והחשש מקושי לגייס אשראי נוסף בעתיד הקרוב.
ניתן לצפות שהמגמה שנצפתה ברבעון הראשון של 2009 תתחזק ותבוא לידי ביטוי בסכומים שיחולקו בהמשך שנת 2009.
ב-2008, חלה ירידה קלה בלבד בתשלומי הדיבידנד - כ-23 מיליארד שקל חולקו אשתקד, ירידה של כ-12% לעומת השיא של שנת 2007. בניכוי הסקטור הבנקאי, נותר סכום הדיבידנד ששולם ע"י החברות הבורסאיות לעומת שנת 2007, ללא שינוי - כ-22 מיליארד שקל.
ירידות השערים החדות בבורסה בשנת 2008, שבעקבותיהן נשחק שוויין של החברות הבורסאיות בשיעור חד, הביאו לכך שלמרות הירידה בסך הדיבידנדים שחולקו, עלתה תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות הבורסאיות ב-2008 והגיעה לכ-4%, לעומת כ-3.8% אשתקד וכ-3.6% בשנת 2006.
מנתוני הדיבידנד עולה שלמרות רוב החברות הגדולות שהציגו רווחים בחודשים האחרונים של 2008, שמרו על המשך ביצוע מדיניות הדיבידנד שלהן, ובראשן כי"ל שחילקה בשנת 2008 דיבידנדים בסך 3.5 מיליארד שקל.
בנוסף, כידוע, תשלומי הדיבידנד מונעים משתי סיבות: האחת, חלוקת רווחים שוטפים,תוך התייחסות גם לרווחיות העתידית. השניה, משיכת כספים ע"י בעלי שליטה למימון רכישות ממונפות ומשיקולים אחרים. במקרים לא מעטים קשה להבחין בין הגורמים לחלוקה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.