גוברים הקולות לאפשר מיזוג בין חברות ביטוח לבנקים

עמדת בנק ישראל בסוגיה אינה חד משמעית אך ההערכות הן כי לא מן הנמנע שהבנק המרכזי לא יתנגד לשינוי רפורמת בכר

מתרבים הקולות במערכת הבנקאית לפעול לשינוי מסקנות ועדת בכר ולאפשר מיזוגים בין חברות ביטוח לבנקים. עמדת בנק ישראל בסוגיה אינה חד משמעית אך ההערכות הן כי לא מן הנמנע שהבנק המרכזי לא יתנגד לשינוי הרפורמה. שינוי זה יצטרך להתבצע בחקיקה ראשית והקולות התומכים בה, כולל של חברי כנסת, הולכים וגוברים. מעבר לכך, כל שינוי ברפורמת בכר יחייב שינוי מבנה רשויות הפיקוח.

בתגובה נמסר מבנק ישראל כי "בנק ישראל עדיין לא גיבש עמדה בנושא. כשנושא זה יעלה, נלמד אותו ונתייחס אליו". עם זאת בבנק ישראל יש גורמים שאינם פוסלים על הסף שינוי מדיניות והתאמת רפורמת בכר לעולם הפיננסי שנוצר בעקבות המשבר. בנאום פומבי שנשא לפני כמה חודשים המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, הוא אמר כי שינוי ברפורמת בכר הוא "נושא מורכב שיש לבחון בקפידה וכי צריך לראות איך מפיקים את לקחי המשבר ומטפלים בחולשות שנתגלו בשוק ההון".

"הזדמנות יוצאת דופן"

שלשום אמר מנכ"ל מזרחי טפחות, אלי יונס, כי "בימים אלה של יציאה מהמשבר יש הזדמנות יוצאת דופן לתקן את מבנה המערכת הפיננסית, לתקן את הכישלון הרגולטורי של רפורמת בכר ולבנות מערכת אחת, מאוזנת, שוות כוחות ותחרותית".

יונס הביע תמיכה ביצירת כמה קבוצות גדולות, שוות משקל, שתורכבנה כל אחת ממיזוג ושיתוף פעולה עסקי בין בנק גדול לחברת ביטוח קטנה או לחלופין, בנק בינוני עם חברת ביטוח גדולה. "כך ייווצרו כמה שחקנים שווי כוחות, עם מדף מוצרים נרחב וכללי רגולציה אחידים ומתקדמים ביותר, שיקיימו ביניהם תחרות אפקטיבית על הצרכנים", אמר.

בעיה נוספת הנובעת משינוי אפשרי של חקיקת בכר היא הצורך בשינוי משלים במבנה רשויות הפיקוח. בנק ישראל תומך באיחוד רשויות הפיקוח הפיננסי והכפפת אגף שוק ההון באוצר לפיקוח על הבנקים, תוך יצירת רשות פיקוח מרכזית, כשלצדה תפעל רשות ניירות ערך. בבנק ישראל סבורים כי לאור הלקחים מהמשבר מדובר בשינוי מתבקש והנגיד, סטנלי פישר, אף דרש זאת מראש הממשלה בנימין נתניהו. ברם משרד האוצר מתנגד בכל תוקף להוציא מידיו את אגף שוק ההון.