היסטוריה בענף הנדל"ן: נתניהו וברק הגיעו לפשרה - והרפורמה במינהל אושרה סופית בכנסת

גלובס tv (עדכונים שוטפים) - ח"כ שלי יחימוביץ' התנגדה לחוק: "אני בושה בכך שמפלגת העבודה היתה שותפה מלאה של נתניהו בצעד חמור זה" ■ שטחי המינהל שיופרטו יחולקו: מתוך 800 אלף הדונמים שהיו אמורים להיות מופרטים, 400 אלף יופרטו בשלב ראשון עד אוקטובר 2014 ולאחר מכן יופרטו 400 אלף הדונמים האחרים

ראש הממשלה בנימין נתניהו השיג היום את אישור הכנסת לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. לאחר שבשבוע שעבר השיג את תמיכתו של השר משה (בוגי) יעלון, נתניהו הגיע היום (ב') לפשרה עם שר הביטחון, אהוד ברק, ובכך השיג גם את תמיכתה של מפלגת העבודה, אשר טירפדה את ההצבעה בפעם הקודמת. שרי העבודה תמכו בחוק, למעט מתנגדת אחת - ח"כ שלי יחימוביץ', אשר הפרה את המשמעת הסיעתית.

חוק הקרקעות עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת ברוב של 61 תומכים מול 45 מתנגדים. היעדרותם של חברי הכנסת דליה איציק, בוז'י הרצוג, מאיר שטרית וישראל חסון בלטה בהצבעה. במהלך ההצבעה, נשמעו קריאות בוז מצד המתנגדים לחוק בכל פעם שחבר כנסת ממפלגת העבודה הצביע בעד החוק. יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, זעם על חברי הכנסת שהשמיעו את הקריאות, ואף הוציא מהמליאה את ח"כ שי חרמש (קדימה).

"עם ישראל צריך לשמוח על חוק מצוין שחיכינו לו הרבה שנים", אמר שר השיכון והבינוי, אריאל אטיאס. "החוק הוא לטובת אזרחי מדינת ישראל, שיקבלו בעלות על הדירות שלהם ולא יטרטרו אותם".

"ההפרטה - בניגוד לערכי הציונות"

"דגל שחור מתנוסס מעל החלטת הכנסת להפריט את אדמות המדינה ולמכור אותן לבעלי ההון", אמרה ח"כ יחימוביץ'. "הפרטת קרקעות הלאום היא בניגוד לערכי הציונות, החברה והסביבה, ואני בושה בכך שמפלגת העבודה היתה שותפה מלאה של נתניהו בצעד חמור זה". יחימוביץ' הודתה לתנועות הנוער ולארגונים מכל קצוות הקשת הפוליטית אשר ניהלו קרב אידיאולוגי ופוליטי מעורר הערצה, ואמרה כי המאבק יימשך.

גם יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, הביע זעם ודאגה לנוכח החלטה להפריט את קרקעות המדינה. לדבריו, "אנו נמצאים בשיאו של בולמוס הפרטה לדעת, תהליך שעיקרו מכירת נכסי העם למשפחות בע"מ והתפרקות המדינה והחברה מנכסיה וערכיה המכוננים. קשה לראות כיצד אזרחי ישראל יהנו מהרפורמה ודיור יהפוך למוצר בר-השגה לכל. לא מן הנמנע שיקרה בדיוק ההיפך. ממשלת נתניהו מאיצה מהלך שעיקרו התרוששות ציבורית ושסופו שיותר ויותר נכסים ממלכתיים יועברו לפחות ופחות אנשים. נכונותה של מפלגת העבודה לתמוך ברפורמה הינה עדות טרגית לפשיטת רגל רעיונית".

ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) גינה בחריפות את מפלגת העבודה: "השרים במפלגת העבודה ספסרו בקרקעות הלאום של העם היהודי כדי לשמור על כיסאותיהם". שנלר הוסיף, כי המשורר נתן אלתרמן, אשר שיקף את רוח תנועת העבודה, בוודאי תוהה לאן אבדה דרכם, וציטט משירו של אלתרמן, "הסרסור": "השעה כעת חמה, מי ידאג למחרתיים? אם תכלה האדמה נספסר את השמיים". שנלר ציין כי החוק יהיה "בכייה לדורות" והביא מדבריו של יגאל אלון: "עם שאינו זוכר את עברו, ההווה שהוא חי בו דל ועתידו לוט בערפל".

ההפרטה תבוצע בשני שלבים

לפי פשרת נתניהו-ברק, שטחי המינהל שיופרטו יחולקו: מתוך 800 אלף הדונמים שהיו אמורים להיות מופרטים, 400 אלף יופרטו בשלב ראשון עד אוקטובר 2014 ולאחר מכן יופרטו 400 אלף הדונמים האחרים. הפשרה שהתקבלה מבוססת על ההסתייגות שהגישו חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) וניסים זאב (ש"ס), אם כי יחימוביץ' הצביעה נגד הצעת החוק.

"ההסתייגות אינה מגיבלה באמת את שטח הקרקע שתימכר לבעלי הון ל-400 אלף דונם, כפי שנמסר, אלא רק משהה את השלב השני של מכירת 400 אלף הדונם הנוספים בשנים מעטות וכך נשאר השטח שיימכר 800 אלף דונם", אמרה יחימוביץ'. "מדובר בהישג לא משמעותי וחברי הכנסת המחפשים סולם לרדת בו מהעיקרון של אי מכירת קרקעות המדינה, בל יתלו בסולם זה".

יחימוביץ' קראה הבוקר לשרים ולח"כים במפלגתה שלא להצביע בעד "ההפרטה הגדולה בתולדות המדינה, אשר עומדת בניגוד גמור לערכי תנועת העבודה ולערכי הציונות". היא הוסיפה, כי "הצבעה כזאת תגרום לקרע חמור בין המפלגה לבין קבוצות גדולות של תומכים אידיאולוגיים אשר שמרו לה אמונים גם ברגעים קשים".

נתניהו איים לפטר את שר המדע

ח"כ כרמל שאמה, יו"ר ועדת המשנה לטיפול ברפורמה, אמר כי מדובר בשינוי שאין בו למעשה כלל שינוי. לדבריו, זה שינוי חסר משמעות וזהו גם השינוי היחיד שיעשה בהצעת הרפורמה. שאמה ציין, כי להערכתו ממילא לא היו מגיעים להפרטה של 400 אלף דונם אלא בעוד שנים רבות, כך שממילא מדובר בשינוי שלא ישפיע על קצב הפרטת הקרקעות המתוכנן.

גם שלושת חברי הבית היהודי הודיעו לפני ההצבעה כי יתנגדו לרפורמה, ובהם שר המדע, דניאל הרשקוביץ, שהודיע כי יעדר מהמליאה בעת ההצבעה. גורמים בלשכת ראש הממשלה איימו כי אם יעדר הרשקוביץ מההצבעה - הוא יפוטר. בסופו של דבר, הרשקוביץ הצביע בעד החוק, לאחר שהובטח לו להיות חבר בוועדה שתדון בתיקון הרפורמה. לדבריו, נתניהו הבטיח לו כי הוועדה תוכל לבצע שינוי בחוק, כולל בסעיף מכירת הקרקעות. "בהתאם להחלטת הסיעה שלא לפרוש מהממשלה, קיבלנו ברגע האחרון את המקסימום האפשרי. יש רוב לחוק גם בלי הבית היהודי וכל הצבעה אחרת משמעה שגם לא נהיה בקואליציה וגם לא נוכל לטרפד את מכירת הקרקעות", אמר הרשקוביץ

לאחר שהרפורמה תאושר צפוי נתניהו להודיע על הקמתה של ועדה שתבחן את היבטי הרפורמה. בראש הוועדה יעמוד השר בוגי יעלון, שקיבל מנתניהו הבטחה לפני כשבוע כי אם יתמוך בחוק בגירסתו הנוכחית, יסכים ראש הממשלה לבחון שינויים בו לאחר שיאושר.

כזכור, במסגרת הרפורמה, הקרקעות העירוניות יעברו לבעלות החוכרים ותוקם רשות מקרקעין ציבורית שתהיה אחראית על מינהל מקרקעי ישראל. בנוסף, הממשלה תקדם חקיקה שתגדיר מחדש את מעמדן של קרקעות המינהל העירוניות, ותאפשר מכרזים ומכירה של קרקעות לגורמים פרטיים לצורך תוך ניתוק הקשר בין המינהל לאזרח מרגע רכישת הקרקע.

חוק מופז עבר בקריאה שנייה ושלישית

במקביל, אישרה היום הכנסת את "חוק מופז" ברוב של 60 תומכים מול 43 מתנגדים. החוק מאפשר ל-7 חברי סיעה להתפלג ולעבור לסיעה אחרת, לעומת שליש מחברי הסיעה כפי שהיה נהוג עד לאישור החוק. את החוק יזם נתניהו במטרה לאפשר עריקת ח"כ שאול מופז ועוד 6 חברי כנסת מקדימה, לליכוד. ראש הממשלה נתניהו ואנשיו הצדיקו את החוק, בכך שהוא "חיוני להגברת היציבות השלטונית".

מצד שני, מופז, שעל שמו נקרא החוק, תקף בשבוע שעבר את נתניהו וניסה לנתק עצמו מכל קשר לחוק. "אני מתכוון להתמודד עם ביבי על ראשות הממשלה, ולנצח", אמר מופז עם העברת החוק בקריאה ראשונה בשבוע שעבר.