עם רזומה של זירת השקעות ספקולטיבית, וכמי שסימלה את תחילת "העשור האבוד" אי-שם בתחילת שנות ה-90, יפן, שגם המשבר הנוכחי לא פסח עליה, חוזרת להיות מעניינת להשקעה דווקא בימים אלה.
אחת הסיבות היא שהשוק היפני, הרווי בחברות יצרניות, נוטה להיות תנודתי הרבה יותר משווקים אחרים. במילים אחרות: הירידות תלולות יותר, אבל כך גם העליות. אלה הן הסיבות המרכזיות מדוע אסטרטגיית קנה-והחזק אינה מתאימה לשוק המניות היפני, שבו יש צורך במידה מסוימת של תזמון.
סיבה נוספת היא שבשונה ממרבית השווקים בעולם, ובעיקר מהשוק האמריקאי, יפן נראית אטרקטיבית גם מבחינה תמחורית. גם בתקופה זו, למרות עליות מחירי המניות המשמעותיות של החודשים הקודמים, חברות יפניות רבות עדיין נסחרות מתחת לשווי המאזני שלהן (נכסי החברה בניכוי התחייבויותיה). תוסיפו לכך את העובדה שיפן מאכלסת כמה מענקיות היצוא העולמי, כגון סוני, הונדה וקנון, ותקבלו שוק מעניין למדי.
מובן שאין להתעלם מהסיכונים הטמונים בשוק היפני, כמו הדפלציה שבה נאבקת יפן זה יותר מעשור. זו העמיקה לאחרונה, ואם תימשך, היא עשויה להקשות את המשך הצמיחה של המגזר היצרני.
איך משקיעים? יש כמה אפשרויות:
1. מניות
מובן שניתן להרוויח מהשקעה באחת מהענקיות היפניות שהוזכרו קודם לכן, שחלקן עדיין נסחרות במחירים נוחים. יחד עם זאת, הזדמנויות ההשקעה המעניינות באמת בשוק היפני טמונות בחברות בעלות אוריינטציה יצרנית בעיקר לשוק המקומי. מדוע? בעוד שהמפלגה הליברל-דמוקרטית התמקדה בעיקר בתמיכה ביצואניות הגדולות ובחברות הבנייה והתשתיות, המפלגה הדמוקרטית, שעל-פי כל התחזיות עומדת לעלות לשלטון בבחירות הקרובות, צפויה להפנות משאבים בעיקר אל מגזר הצריכה הפנימית.
לאור זאת, צפויות היצואניות היפניות הענקיות וחברות הבנייה לקבל פחות תמיכה, בעוד יצרניות המוצרים הבסיסיים המשווקים לשוק המקומי, כמו מזון ותרופות, עשויות להתחזק באופן משמעותי. בתור דוגמה אנקוב בשמה של יצרנית התרופות Eisai Co. Ltd, המצטיינת גם בחלוקת דיבידנדים נדיבים. אגב, עדיף להשקיע בה בטוקיו (TYO4523), משום שנפח המסחר בארצות הברית (ESALY) נמוך.
2. תעודות סל
למשקיעים הפסיביים מביניכם, המצדדים בהיצמדות למדדים, תעודות הסל ניקיי 225 של קסם, מבט, אינדקס ותכלית יסייעו להשקעה שלכם לעקוב אחר מדד המניות המרכזי ביפן. זכרו כי השקעה בשוק מניות זר חושפת אתכם גם לשינויים בשער המטבע. אם אתם חוששים מכך, תוכלו לבחור דווקא באחת מתעודות הסל השקליות של קסם, של מבט או של אינדקס, שעוקבות אחר מדד הניקיי תוך נטרול השפעת המטבע. אם תעדיפו להתרכז דווקא בחברות דיבידנד, תעודת הסל של פסגות יפן עוקבת אחר מדד שלושים המניות בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר ביפן.
עוד נאמר כי גם תעודות סל אמריקאיות, שעוקבות אחר השוק היפני, יש בשפע, כמו תעודות הסל של iShares EWJ, שעוקבת אחר חברות גדולות, ו-SCJ, שעוקבת אחר חברות יפניות קטנות יותר.
3. קרנות נאמנות
ישנן גם קרנות נאמנות לרוב; לדוגמה, יובנק ניקיי 255, פסגות יפן , רוטשילד יפן ואקסלנס יפן. בניגוד לתעודות סל, כאן יש חשיבות רבה הרבה יותר לבחירת מנהל הקרן, שמציג תוצאות טובות יותר לאורך תקופה ארוכה. *
yinon@bursa4u.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.