ישראל גאה להציג: גן עדן כלכלי בגדה המערבית

נתוני קרן המטבע מצביעים על צמיחה חזקה בשטחי הרשות ■ מאמר בוול סטריט ג'ורנל, מאת השגריר מייקל אורן: אוכלוסיית הגדה בונה ריבונות מהבסיס, מלמטה למעלה ■ גידול של כמעט 1000% במספר המשאיות שמביאות לגדה מוצרים חקלאיים מישראל

שוו בנפשכם צמיחה כלכלית בשיעור שנתי של 7%, ירידה באבטלה, פריחה בענף התיירות ועליה של כמעט 24% בשכר היומי הממוצע. היכן בשוק הכלכלי הגלובלי הקודר, ניתן למצוא נתונים זוהרים כל-כך? בסינגפור? בברזיל? לא. בגדה המערבית.

זה הפתיח של מאמר בוול סטריט ג'ורנל, פרי עטו של מייקל אורן, שגריר ישראל בארה"ב, שבו מצוירת הגדה כגן עדן כלכלי, עם נתוני מאקרו שעולים לא רק על אלה של ישראל אלא גם על אלה של רוב כלכלות תבל. ולמי תודה, למי ברכה? למנהיגים בגדה בעלי אוריינטציה אמריקנית וגם לישראל, טוען בעל המאמר.

לפי נתוני קרן המטבע, שמצוטטים במאמר, כלכלת הגדה המערבית, שנותצה ע"י האלימות והשחיתות שהתסיס המשטר הקודם, התאוששה כליל והיא מהווה עתה "סיפור הצלחה מבטיח". בין השיפורים שמשקפים נתוני הקרן ואינדיקטורים אחרים: עליה בשיעור 18% בערכי הבורסה המקומית; צמיחה של 94% בתיירות לבית-לחם, שיצרה 6000 מקומות עבודה חדשים; וגידול בשיעור 82% בסחר עם ישראל.

מאז 2008, נרשמו למעלה מ-2000 חברות חדשות במשרדי הרשות הפלסטינית; במקומות שבהם נטשו פעם קרבות קשים, משתרעים עתה מרכזי קנייות עתירי שכלולים, מציין המאמר.

אורן כותב, כי חלק ניכר מההתאוששות הזו יש לזקוף לזכות היזמה הפלסטינית והמדיניות הפיסקלית האחראית שנוקטים מנהיגי הגדה, כראש הממשלה סאלם פיאד, שרבים מהם רכשו השכלה גבוהה בארה"ב. אבל רק מעט מההישגים האלה היו אפשריים בלעדי שיפור משמעותי המצב הביטחוני. יותר מ-2100 חברים בכוחות הביטחון הפלסטיניים, בוגרי תכנית ההכשרה החדשנית שמוביל גנראל קית דייטון, מפטרלים עתה ברחובות שבע ערים גדולות בגדה. 500 אנשים ייתווספו בקרוב.

התוצאה היא, שהאוכלוסיה המקומית שואבת עידוד מהשבת החוק והסדר על כנם ומתחילה לנהור למרכזי הקניות החדשים ולבתי קולנוע. משלוחי רהיטים מגיעים מסין וביבוא מכוניות נרשמה עליה של יותר מ-40% מאז 2008.

גם ישראל תרמה לגאות הפיננסית, כותב בעל המאמר. טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, אמר באחרונה, כי ישראל אינה מקבלת מספיק אשראי על מאמציה, כגון הסרת עשרות מחסומים ונקודות ביקורת, הוצאת חיילים ישראלים ממרכזי אוכלוסיה ונקיטת נוהלים מקלים על התחבורה הפלסטינית, הן לישראל והן לירדן. ערבים ישראלים יכולים עתה לערוך קניות ברוב הערים הפלסטיניות, דבר שנאסר עליהם בעבר בגלל איומי טרור.

יתר על כן, ועדות ישראליות-פלסטיניות מקיימות שת"פ פורה בתחומי הבניה והחקלאות. צעדים כאלה המריצו את הכלכלה הפלסטינית מאז 2008. כך, למשל, נרשמו גידול של 200% ביצוא מוצרים חקלאיים מהגדה, וגידול של כמעט 1000% במספר המשאיות שמביאות לגדה מוצרים חקלאיים מישראל.

בעוד שהמו"מ המדיני עם הפלסטינים תקוע בסוגיות של הקמת מדינה "מלמעלה למטה", כגון קביעת גבולות וסוגיות לגליות, בונה אוכלוסיית הגדה ריבונות מהבסיס, "מלמטה למעלה", ומקימה מנגנוני אכיפת חוק ומוסדות פיננסיים ואזרחיים שמהווים את התשתית של כל משטר מודרני, כותב השגריר. הזרעים של מה שראש הממשלה, בנימיין נתניהו, כינה "שלום כלכלי", כבר נובטים בקו הרקיע של רמאללה.

הפריחה הכלכלית בגדה מדגישה את הפיגור והיאוש ששוררים בעזה, מציין אורן. תושבי הרצועה צריכים לתמוה מדוע חסומות לפניהם ההזדמנויות הכלכליות שזמינות לאחיהם בגדה. ישראל, מצידה, תוסיף להסיר מכשולים מהדרך לפיתוח פלסטיני. אם הגדה המערבית יכולה להיות מודל לרווחה כלכלית, היא עשויה להיות גם מודל לשלום.