חתן פרס נובל לכלכלה, ג'וזף שטיגליץ, יורה היום (ו') לכל הכיוונים בדברים שנשא בכנס כלכלי בעיר בנגקוק שבתאילנד. שטיגליץ הטיל ספק במעמדו של הדולר כמטבע בטוח, קרא לפיתוח מערכת עם מטבע גלובלי חדש שיחליף את הדולר, האשים את הקפיטליזם האמריקני הקיצוני כגורם למשבר הכלכלי, הזהיר מפני היווצרות בועות השקעה בעולם בשל הריביות הנמוכות ושיגר עקיצה לעבר הפדרל ריזרב.
"יש צורך במטבע גלובלי חדש", אמר שטיגליץ והוסיף כי רעיון זה יקבל חיזוק משמעותי במידה ומדינות כמו סין יתמכו בו. אין זו הפעם הראשונה שעולה הקריאה ליצור מטבע גלובלי חדש שיחליף את הדולר כמטבע הרזרבות הפופולארי בעולם. בחודשים האחרונים עלו קריאות מצד גורמים במדינות כמו סין, רוסיה וברזיל, אשר הביעו חשש מהיחלשות הדולר בטווח הארוך וקראו לגוון את יתרות המט"ח של המדינות הללו. גורמים רשמיים בסין וברוסיה שוללים לעת עתה את הרעיון, לפחות אל מול עיני המצלמות.
שטיגליץ הזהיר כי הזרמות הכספים המאסיביות בארה"ב ובאירופה, כדרך ההתמודדות עם המשבר הכלכלי, עלולה ליצור בועות כתוצאה מהגברה מהותית של הנזילות בשווקים. לדבריו, הריביות הנמוכות מצמצמות את אלטרנטיבות ההשקעה באפיקים הסולידיים, מה שעלול לנפח בועה. הוא גם הביע ספק בהצהרתו של הפדרל ריזרב לפיה הבנק המרכזי האמריקני יודע מתי עליו לצמצם את הנזילות במשק ויעשה זו כשיידרש לכך.
לאחר ש"טיפל" בדולר וב'פד', עובר שטיגליץ למתוח ביקורת על השיטה האמריקנית בכללותה. לדבריו, אורח החיים הקפיטליסטי-אמריקני הוא זה שגרם למשבר הכלכלי הגדול, והסיבה היחידה שהמערכת הפיננסית העולמית ממשיכה לתפקד הינה ההתערבויות המאסיביות של הממשלות ברחבי העולם. במילים אחרות, שטיגליץ אומר ששיטת השוק החופשי, כפי שיישמו אותה בארה"ב, כשלה, וההתערבות הממשלתית היא זו שהצילה את השווקים.
שטיגליץ זכה בפרס נובל לכלכלה בשנת 2001 על עבודתו בנושא הבעיות שעלולות לצוץ בשווקים כאשר לשחקנים הפעילים בשווקים הפיננסים אין נגישות שווה למידע. בעברו כיהן שטיגליץ ככלכלן בכיר בבנק העולמי ועמד בראש מועצת היועצים הכלכליים לנשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.