"על פי ההגדרות המקובלות יצאנו מהמיתון ויש צמיחה, כשהאינדיקטורים הכלכליים מצביעים על שיפור". כך אומר ל"גלובס" זאב נהרי, סמנכ"ל הכספים והמשנה למנכ"ל בנק לאומי , לאחר שהבנק דיווח הבוקר (ב') על רווח נקי של 507 מיליון שקל ברבעון השני - הרווח הגבוה במערכת הבנקאית. "היום אני יותר אופטימי, אבל לא נתבלבל, כמו שאמר הנגיד סטנלי פישר - 'הגרוע ביותר מאחורינו אך עדיין צפויות לנו בעיות".
הבנק רשם ברבעון השני תשואה של 11.1% על ההון, ובתשובה לשאלה האם ניתן לצפות גם בהמשך השנה לתשואה דו-ספרתית, עונה נהרי: "התשואה הדו-ספרתית על ההון משקפת את המגמה החיובית שהחלה במשק. אם המגמה תימשך במחצית השנייה אני מניח שהתוצאות יהיו בהתאם".
נקודת אור משמעותית בלאומי היא קרן ההון, כאשר ההפסדים שטרם מומשו מהתאמות לשווי הוגן החלו לקטון לאור השיפור בשוקי ההון. היקף ההפסדים ירד מ-2.8 מיליארד שקל ל-1.5 מיליארד שקל. מדובר בניירות ערך בהם הבנק רואה הפסד, אך למרות שמרבית ההפסד (1.17 מיליארד שקל) נמשך כבר יותר משנה, מעריך הבנק כי מדובר בהפסד זמני ולכן ירידת הערך אינה באה לידי ביטוי בדו"ח רווח והפסד אלא בקרן הון בתוך ההון העצמי. מעבר לכך, מאז תום הרבעון ועד לסגירת הדו"ח, קטנו ההפסדים בקרן ההון בעוד 350 מיליון שקל.
אחת ההשקעות המעניינות של הבנק, כפי שעולה מן הדו"ח, היא ההשקעה באגרות החוב של הבנק האמריקני סיטי בסך של 282 מיליון שקל. שערי האג"ח הללו ירדו ב-28%, אולם הבנק מדגיש כי "מעורבות הממשל האמריקני בניהולו ובאבטחת יציבותו של סיטי, כמו גם ניתוח פרטני של יכולותיו (בנוסף ל'מבחני הלחץ' שערכו לו הרגולטורים), מצביעים על כך שירידת הערך אינה קבועה. ממועד המאזן (30 ביוני 2009 - ע.פ.) ועד מחצית אוגוסט התאוששות גם אגרות אלו במידה מסוימת".
מבט קטן למה שמצפה למשקיעים ברבעון השלישי מספק לאומי בסוף הדו"ח, כאשר הבנק מציין כי ברבעון הנוכחי הוא יכיר ברווח מכירת נכסים בסך 175 מיליון שקל - 120 מיליון שקל ממכירת אחזקותיו בחברת התקשורת HOT ו-55 מיליון ממימוש מניות בזק ששועבדו לו בעבר. מדובר, כזכור, במכירת מניות בזק של גד זאבי בהיקף של יותר ממיליארד שקל, אשר נמכרו בחודש שעבר לבנק השווייצרי UBS, והוא הפיץ אותן בשוק.
ובעוד המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, מונע מהם לחלק דיבידנדים במטרה לחזק את ההון העצמי שלהם לאחר השנה הקשה שעברה על המערכת הבנקאית בגין המשבר, נשאלת השאלה מתי עשוי לאומי לחזור לחלק דיבידנד.
"המפקח על הבנקים הבהיר כי בנק שמעונין לחלק דיבידנד צריך לעבור דרכו", אומר נהרי. "כרגע לא אקטואלי לפנות למפקח לבקש דיבידנד ולא נדון בכך עד שנראה את תוצאות שנת 2009. כלומר לא לפני מארס 2010".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.